Rugbiştii ieşeni au promovat în Superligă

joi, 10 octombrie 2013, 22:40
3 MIN
 Rugbiştii ieşeni au promovat în Superligă
 
Dinamo s-a retras din competiţie, deşi Federaţia Română de Rugby a încercat prin toate mijloacele să evite această situaţie.

Aseară târziu, la Clubul Sportiv Politehnica Iaşi s-a primit faxul oficial din partea Federaţiei Române de Rugby prin care gruparea ieşeană a fost anunţată că anul viitor echipa Poli Agro Unirea Iaşi va evolua în Superligă, deşi s-a clasat pe locul II în Divizia Naţională, în urma formaţiei Stejarul Buzău. De câteva zile, s-a aflat că barajul pentru promovare / menţinere în Superligă cu Dinamo Bucureşti, ce urma să se dispute, sâmbătă, la Iaşi, a fost amânat sine die, explicaţia oficială fiind programul încărcat al week-end-ului în care “Lupii Bucureşti” trebuie să întâlnească în Amlin Challenge Cup formaţia Newcastle Falcons din Anglia. Cum în lotul “lupilor” erau doar doi jucători de la Dinamo (Bărbuliceanu şi Bucurescu), iar în lotul ieşenilor, nici unul,  plus că meciuri din Challenge Cup vor avea loc în fiecare sâmbătă, explicaţia părea cel puţin ciudată. Directorul CS Politehnica, prof. Leonida Antohi, prezent ieri la sediul Federaţiei, ne-a mărturisit că se mai vehicula o propunere hazlie, ca acest meci de baraj să se dispute la primăvară, în săptămâna premergătoare începerii Superligii, situaţie care nu ar fi convenit deloc grupării ieşene, fiindcă una este pregătirea pentru eşalonul superior şi alta pentru Divizia Naţională, lucru valabil şi pentru partea financiară.
În fapt, dintre informaţiile diverse, unele contradictorii, care au circulat în ultima vreme în lumea rugbiului autohton, se desprinde una de căpătâi: gruparea din Şoseaua Ştefan cel Mare s-a decis, din motive financiare, să renunţe la echipa de rugby în XV şi să se concentreze pe varianta redusă, rugby în VII, viitor sport olimpic. Şi atunci, de ce atâta tevatură cu programul încărcat, cu “Lupii”, cu variantele de reprogramare a barajului? Concluzia noastră este că Federaţia Română de Rugby a vrut să câştige timp pentru a întoarce decizia grupării dinamoviste, una dintre cele mai performante în istoria acestui sport în România. Poate până la primăvară mai pică vreun sponsor, se pot întâmpla multe, de ce să se piardă un “brand” al rugbiului românesc? Prin aceasta se poate explica şi “garanţiile” cerute clubului ieşean săptămâna trecută că va onora participarea în Superligă dacă va câştiga barajul, pentru ca acest meci să aibă loc. Poate o menţinere prin forfait în eşalonul profesionist ar fi putut face oficialii dinamovişti să se răzgândească, până la primăvară e vreme lungă! Conducerea clubului a reuşit să convingă FRR de intenţiile serioase pe care le are şi, în consecinţă, forul de la Bucureşti a confirmat oficial retragerea echipei Dinamo din campionat şi, în consecinţă, promovarea formaţiei ieşene în Superligă, fără baraj.
În altă ordine de idei, cei doi studenţi sud-africani aflaţi în pregătire cu gruparea pregătită de Ioan Iftode şi Silviu Ţibichi (van Rooijen şi Els) au obţinut dreptul de a juca meciuri oficiale în echipa ieşeană, grupare care a achitat prima rată din bursele pe care trebuie să le plătească acestor jucători. O altă hotărâre importantă care s-a luat la FRR, la propunerea directorului ieşean Leonida Antohi, este aceea că întrecerile din Cupa României la rugby în VII feminin, programate iniţial în trei etape (la Cluj, Iaşi şi Bucureşti) se vor disputa într-un singur turneu, în Capitală pe 26 octombrie. La acest turneu vor participa echipa Politehnica Iaşi (triplă campioană naţională), CSU Agronomia Bucureşti, CSU Cluj şi CS Roşia Montana Gold Corporation.

Comentarii