Ruşii i-au dat fiului preşedintelui, la Trump Tower, o mapă cu informaţii compromiţătoare despre Hillary Clinton

sâmbătă, 15 iulie 2017, 12:50
3 MIN
 Ruşii i-au dat fiului preşedintelui, la Trump Tower, o mapă cu informaţii compromiţătoare despre Hillary Clinton

Lobbystul americano-rus care s-a întâlnit anul trecut cu fiul fiul preşedintelui american Donald Trump la Trump Tower i-a dat un dosar cu informaţii compromiţătoare despre rivala sa democrată Hillary Clinton, potrivit The Associated Press, scrie radio Free Europe-Radio Liberty.

Donald Trump Jr. şi tatăl său au insistat în mai multe rânduri că această întâlnire, în iunie 2016, la New York, în timpul campaniei electorale, nu a avut vreun rezultat. Însă, Rinat Ahmetşin, un lobbyst americano-rus şi un fost militar, a declarat pentru AP că a fost prezent la întâlnirea în care avocata rusă Natalia Veselniţkaia i-a spus lui Trump Jr. că persoane cu legături cu Rusia finanţează Comitetul Naţional Democrat (DNC) şi susţin ilegal campania lui Clinton.

Ahmetşin a declarat că Veselniţkaia a adus cu ea o mapă de platic în care erau documente imprimate cu detalii despre ceea ce ea credea că era un flux de fonduri ilicite către democraţi. Veselniţkaia i-a prezentat conţinutul documentelor lui Trump Jr. şi a sugerat că publicarea acelor informaţii ar fi ajutat campaniei tatălui lui, a declarat el pentru AP. „Aceasta ar putea să fie o treabă bună, să se arate cum acceptă DNC bani”, a citat-o Ahmetşin pe Veselniţkaia. Trump Jr. a întrebat-o pe avocată dacă are suficiente probe ca să-şi susţină acuzaţiile, inclusiv dacă poate să demonstreze fluxul de fonduri. Însă Veselniţkaia i-a răspuns că echipa de campanie a lui Trump va trebui să caute mai departe.

După aceea, Trump Jr. şi-a pierdut interesul, potrivit lui Ahmetşin. „Ei abia aşteptau să se termine întâlnire”, a spus el. Ahmetşin a declarat pentru AP că nu ştie dacă documentele lui Veselniţkaia erau furnizate de Guvernul rus. El a spus că crede că avocata a lăsat documentele în biroul lui Trump. Era neclar dacă le-a înmânat cuiva sau le-a lăsat acolo, a precizat el. Democratul cu cel mai înalt rang în Comisia pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor a declarat că vrea ca Ahmetşin să fie audiat în această comisie, una dintre comisiile din Congrs care investighează presupuse eforturi ruse de a influenţa alegerile prezidenţiale americane. În baza informaţiilor dezvăluite până acum despre întâlnirea de la Trump Tower, ”este clar că Kremlinul a primit mesajul că Donald Trump a salutat ajutorul Guvernului rus în furnizarea unor informaţii murdare despre Hillary Clinton”, a declarat reprezentantul Adam Schiff. Schiff a catalogat drept ”profund tulburătoare” apariţia, săptămâna aceasta, a lui Ahmetşin, care a declarat pentru AP că făcea parte din contraspionajul rus pe când se afla în armata sovietică, având în vedere că Trump Jr. nu a menţionat sau recunoscut că acesta a asistat la întâlnire.

De asemenea, schimbările de poziţie ale lui Trump Jr. în încercarea de a explica ceea ce s-a întâmplat la întâlnire, care par să apară de câte ori presa dezvăluie informaţii noi despre ea, arată totodată ”o tendinţă profund îngrijorătoare”, a apreciat Schiff.

Ahmetşin, care a stat de vorbă cu AP într-o vacanţă în Franţa, a declarat că întâlnirea ”nu a fost substanţială” şi că se aştepta la discuţii mai serioase. ”Nu mi-am închipuit că va fi o treabă aşa de serioasă, ca să fiu cinstit”, a spus el.

Guvernul rus a respins orice implicare în sau cunoştinţă despre întâlnire. Întrebat vineri despre Ahmetşin, un purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a răspuns că ”noi nu ştim nimic despre această persoană”.

Comentarii