UMF atrage an de an tot mai mulţi candidaţi

Sănătatea ieşenilor, în mâna doctoriţelor. Distribuţia viitorilor medici, pe sexe: 75% fete, 25% băieţi

sâmbătă, 01 august 2015, 01:59
2 MIN
 Sănătatea ieşenilor, în mâna doctoriţelor. Distribuţia viitorilor medici, pe sexe: 75% fete, 25% băieţi

Numărul absolvenţilor de liceu care şi-au încercat norocul la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a urcat anul acesta până la 2.801, cifră tot mai mare de la an la an

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a raportat, la centralizarea datelor de la admitere, un număr de peste 200 de candidaţi în plus faţă de anul trecut. Astfel, dacă la admiterea pentru anul universtar 2014-2015 s-au prezentat la concursurile organizate la UMF un număr de 2.590 de candidaţi, la toate specializările, anul acesta au fost 2.801. „Ne bucurăm că, în ultimii opt ani, numărul candidaţilor la UMF Iaşi creşte constant. Este îmbucurător faptul că, în ciuda atacurilor la adresa profesiei de medic pornind de la ex-preşedintele ţării până la atacurile asupra universităţilor mari ale României, pornite tot din sfera decidenţilor politici, nici absolvenţii de liceu, nici familiile acestora nu pot fi influenţate. A lucra pentru sănătatea oamenilor, indiferent în care parte a globului, este o cinste şi o onoare“, a declarat prof.dr. Dragoş Pieptu, rector interimar al universităţii.

Acesta susţine că în decizia de alegere a UMF, absolvenţii de liceu au ţinut cont şi de „calitatea învăţământului oferit de universitatea noastră“, aducând ca argument certificarea din 2013 dată de către European University Association, prin care UMF Iaşi a fost desemnată „lider regional şi naţional în domeniul învăţământului superior“.

 
Cel mai în vârstă student: 48 de ani
 
Din numărul total de studenţi, există 31 care au altă cetăţenie decât cea română şi care sunt înscrişi la cursuri cu predare 100% în limba română, concurând cu studenţi din ţară, deşi UMF are la dispoziţie linii de predare în engleză şi în franceză. În ceea ce priveşte repartiţia pe judeţe a candidaţilor, cei mai mulţi provin din judeţul Iaşi, un număr de 814, în timp ce restul judeţelor din Moldova şi-au trimis câteva sute de candidaţi în parte la studiul medicinei la Iaşi: Suceava – 393, Neamţ – 311, Vaslui – 305, Suceava – 290 şi Botoşani 273.
 
Mai există şi studenţi din toate judeţele ţării, fiind doi şi din Ilfov, unul din Ialomiţa, cinci din Timişoara, trei din Teleorman, dar şi 13 din Bucureşti. Din numărul total de tineri înscrişi, 1.743 de candidaţi sunt din mediul urban, în timp ce 1.058 vin din zona rurală, fiind 652 de băieţi şi 2.149 de fete.
 
Cel mai în vârstă student are 48 de ani şi este înscris la Tehnică Dentară, în timp ce există şi un număr de 36 de studenţi care au 17 ani.
 

Comentarii