De Business

Punem punctul pe știi

Scandal imens în jurul ajutoarelor pentru investiţii

joi, 29 august 2013, 01:50
5 MIN
 Scandal imens în jurul ajutoarelor pentru investiţii

Multe firme care au încercat ieri să depună proiectele pentru ajutorul de minimis oferit prin intermediul Ministerului de Finanţe au avut surpriza neplăcută să constate că nu pot face acest lucru din cauză că pagina de internet s-a blocat timp de 15 minute. Când s-a deblocat patronii au constat că nu mai erau locuri disponibile, deoarece fondurile au fost epuizate, aspect ce a stârnit foarte multe nemulţumiri. Din acest motiv, Finanţele au decis ca procedura să fie reluată.

Concursul de depunere a proiectelor de către IMM-uri pentru obtinerea ajutorului de minimis, bani din fonduri guvernamentale, desfăşurat ieri, s-a dovedit a fi un haos. La scurt timp după ce s-a deschis înregistrea on-line a aplicaţiilor pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, serverul s-a blocat. După 15 minute de la acest incident, pe site-ul instituţiei a fost afişată lista celor admişi. La nivelul judeţului Iaşi, mai mulţi proprietari de firme care aveau pregătite proiecte pentru a obţine finanţare s-au arătat nemulţumiţi de neregulile apărute. Din cauza suspiciunilor firmelor implicate şi a unei mediatizări puternice, ministrul Finanţelor a decis ieri seară ca procedura să fie reluată.

Reporterii Ziarului de Iaşi au stat de vorbă cu unul dintre aceştia. “Cred că am avut ghinion, pentru că am văzut că unele firme din Iaşi au reuşit să depună proiecte. Dacă nu vedeam asta, credeam că a fost vorba de alte lucruri la mijloc”, a declarat Corneliu Miron, unul dintre cei ce nu au reuşit să depună proiecte pentru ajutorul de minimis. Aceasta a mai precizat că: “oricum, a fost o greşeală din partea organizatorilor că nu s-au gândit să facă în aşa fel încât serverul să poată fi utilizat de mai mulţi de utilizatori în acelaşi timp. De pe unele calculatoare a mers, de pe altele nu. Fiecare cum a prins”. Resemnat, bărbatul a mai menţionat că “oricum, nu cred că voi mai lucra cu fonduri guvernamentale de acum înainte”.
De precizat este faptul că un consultant din domeniu ne-a spus care este procentul ieşenilor care, în final au reuşit să îşi înregistreze proiectele. “Din ce am discutat şi cu alţi colegi din breaslă, numai aproximativ 10-20% dintre cei care ar fi vrut să depună proiecte au putut face acest lucru. De vină a fost căderea serverului şi faptul că a intervenit un blocaj”, a declarat Sorin Simion.
Pe de altă parte, unii ieşeni au fost mai norocoşi. În această situaţie se află firma S.C. GOURMANDERIE S.R.L. Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, societatea în cauză a depus un proiect ce vizează fabricarea produselor de panificaţie, în valoare de aproximativ 171.000 de lei. “Am reuşit să depun proiectul înainte să se blocheze site-ul, spre deosebire de alţii care nu au avut noroc. Nu mă interesează controversele din jurul scandalului”, a transmis Alexandru Flutur, reprezentantul Gourmanderie.
În total, la nivel naţional, 714 aplicaţii on-line au fost înregistrate pe www.mfinante.ro. Cel mai mare cuantum este trecut în dreptul firmei timişoreane SC Grafoprint SRL, pentru activităţi de tipărire, circa 3 milioane de lei. Cei nemulţumiţi de modul de organizare a depunerilor de proiecte pentru ajutorul de minimis pot trimite sesizări Direcţiei Generale Ajutor de Stat, Practici Neloiale şi Preţuri Reglementate, conform informării publicate de Ministerul de Finanţe pe site-ul oficial.
 
 
Ce spune Ministerul de Finanţe
 
În replică, ministerul Finanţelor a precizat că pagina de internet a Ministerului Finanţelor dedicată schemei de minimis pentru IMM-uri, epuizată în puţine minute, a fost accesată de către 20.225 de persoane, iar restul celor interesaţi nu au mai putut intra pe site deoarece limita tehnică a echipamentelor IT "era deja atinsă".  Precizările au fost transmise după ce mai mulţi întreprinzători care au încercat să acceseze, miercuri dimineaţa, pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au reclamat că secţiunea dedicată schemei de minimis în valoare maximă de 500 milioane lei s-a blocat după deschidere, iar la scurt timp procesul de selecţie a fost declarat închis, aceştia nemaiputând aplica pentru ajutorul financiar. Într-un comunicat transmis ulterior, ministerul susţine că, în urma investigaţiilor preliminare proprii şi a datelor furnizate de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi de autorităţile competente din domeniul siguranţei IT, care au participat la monitorizarea întregii proceduri de înregistrare online a cererilor, a rezultat că, la ora 8:30, serverele MFP au înregistrat 52.000 de cereri de conectare pentru toate aplicaţiile MFP, inclusiv pentru schema de minimis."Având în vedere gradul de solicitare a sistemului descris mai sus, din punct de vedere tehnic, celelalte persoane care au depăşit numărul de 20.225 de utilizatori, în acest interval, nu au putut accesa pagina de internet întrucât limita tehnică a echipamentelor IT fusese deja atinsă. La sfârşitul investigaţiei derulată de specialiştii MFP împreună cu STS şi autorităţile competente din domeniul siguranţei IT, vom informa opinia publică cu privire la rezultatele finale ale investigaţiei", se spune în comunicat. Ulterior în jurul orei 20 ministrul Finanţelor a decis reluarea încrierilor.
 
Care sunt condiţiile?
 
 
Recent, Guvernul a majorat bugetul alocat ajutoarelor de minimis de la 400 la 500 milioane lei. Totodată, prin noua schemă de ajutor de minimis, Executivul a introdus noi condiţii. Societăţile care urmează a beneficia de sumele de la buget trebuie să înfiinţeze, dar şi să menţină până la finalizarea investiţiei cel puţin trei ani de zile, cinci locuri de muncă. Societăţile care vor solicita un ajutor de minimis de pânâ la 100.000 de euro, inclusiv, sunt obligate ca cel puţin două locuri de muncă să fie adresate persoanelor care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni. Dacă ajutorul de la stat este mai mare decât acest cuantum, firmele în cauză vor crea şapte locuri de muncă, din care cel puţin trei pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni.

 

 

Comentarii