Ruinele antichităţii arată mai bine

Scările dintre Păcurari şi Copou sunt un pericol public

joi, 05 mai 2016, 01:58
3 MIN

Primăria a abandonat un traseu pietonal important al Iaşului. Scările care fac legătura între Păcurari şi Parcul Copou, dinspre str. Toma Cozma spre str. Aurora, se află într-o stare avansată de degradare. Construite la mijlocul secolului trecut, lucrări de întreţinere anuale au fost efectuate doar în perioada comunistă, ulterior fiind executate sporadic. În prezent, scările au devenit un pericol pentru orice pieton care se aventurează în zonă. 

Toate cele peste 130 de scări prezintă deteriorări, parţial sau integral, iar bucăţi din asfaltul dintre ele se degradează zilnic. Pe unele porţiuni, nici nu mai există. Dacă nu se va interveni de urgenţă, măcar pentru întreţinerea lor, traseul pietonal se va surpa, conform arhitecţilor. Peisajul dezolant al zonei cu scări contrastează puternic cu panorama asupra Iaşului care poate fi observată la coborârea sau urcarea treptelor.  Una dintre problemele principale ale scărilor pietonale este că se află pe versant şi poate fi constatat cu uşurinţă modul în care alunecările de teren au afectat starea actuală a traseului. 

Arhitect: „În zonă sunt alunecări, treptele trebuie refăcute”

 

Scările sunt utilizate zilnic de sute de persoane care aleg această scurtătură între Păcurari şi Copou. Fostul arhitect şef al oraşului, Ionel Oancea, a susţinut că la nivelul primăriei nu există şi nu a existat o preocupare în elaborarea unui proiect. Pentru treptele din Păcurari, Oancea spune că ar putea fi absorbite fonduri în cadrul unui proiect integrat, mai ales că Uniunea Europeană finanţează dezvoltarea mediului urban. O astfel de idee a fost vehiculată de primărie în cadrul proiectului privind construirea pasajului Octav Băncilă (care a cuprins şi refacerea str. Toma Cozma), dar promisiunile nu au fost duse la îndeplinire.

„Reabilitarea acestui traseu pietonal este absolut necesară, mai ales în contextul alunecărilor de teren care există în zonă. Dacă vine o perioadă de ploaie măruntă, de câteva săptămâni să spunem, se poate întâmpla o calamitate în zonă”, a spus Oancea. Arhitectul a subliniat că probleme în zonă sunt şi în cazul imobilelor construite în ultimii 20 de ani întrucât nu s-a ţinut cont întotdeauna de reglementările planului urbanistic general în privinţa construirii de locuinţe pe versant. El a mai spus că există numeroase modalităţi prin care traseul pietonal poate fi refăcut. În context, el a precizat că nici acum municipalitatea nu are un serviciu care să se ocupe strict de identificarea unor astfel de probleme şi să propună proiecte pentru accesarea de finanţări. Problema scărilor de legătură între Păcurari şi Copou este abordată şi în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD).

„La acest moment, acestea sunt degradate şi nu răspund exigenţelor de accesibilitate actuale, nu pot fi utilizate de persoane cu mobilitate redusă din pricina lipsei rampelor. Astfel de trasee pot fi incluse într-o reţea de trasee pietonale alternative (scurtături pietonale) care să asigure legături între anumite cartiere sau zone de interes precum parcuri, monumente, universităţi, puncte intermodale etc.”, se arată în planul strategic întocmit de un consorţiu internaţional de firme la comanda Ministerului Dezvoltării.

Cu toate acestea, în PMUD nu este propus niciun proiect pentru refacerea traseului pietonal dintre Păcurari şi Copou. În ultimele săptămâni, am încercat să obţinem un punct de vedere de la Primăria Iaşi cu privire la planurile municipalităţii cu acest traseu pietonal, dar reprezentanţii instituţiei nu au oferit un răspuns concret. În schimb, reprezentanţii primăriei au precizat că au efectuat lucrări la alte scări din zona Păcurari – Copou (str. Păcurari – str. Toma Cozma şi str. Păcurari – str. Garabet Ibrăileanu).

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii