Schimbare radicală a testărilor de admitere în clasa a cincea, de la anul

sâmbătă, 11 noiembrie 2017, 02:50
3 MIN
 Schimbare radicală a testărilor de admitere în clasa a cincea, de la anul

Noile reglementări vor să limiteze stresul la care erau supuşi mulţi copii în clasa a IV-a, de a merge la concurs, din ianuarie până în aprilie, la toate şcolile foarte căutate din Iaşi. Acum, toate testările se vor da în primele zile din mai, datele unor colegii de elită chiar coincizând.

S-au stabilit datele şi modalitatea de susţinere a examenului de admitere pentru clasa a V-a, în acord cu noile reglementări şcolare. Încă din anii trecuţi, elevii au posibilitatea să susţină la date diferite, în avans, în lunile ianuarie – aprilie, concursul de admitere la majoritatea liceelor bune din Iaşi pentru a se asigura că intră măcar la unul dintre acestea. De anul viitor, aceste testări se dau în aceeaşi perioadă, prima parte a lunii mai, ba chiar există cazuri în care datele corespund întru totul. Astfel, Colegiul Naţional şi Colegiul „Mihai Eminescu“ vor susţine examenele în aceiaşi zi, pe 12 mai. Şi cei care ar fi vrut să îşi încerce şansele la Colegiul „Costache Negruzzi“ Iaşi, dar şi la Colegiul de Informatică, la cla­sele de matematică, nu vor mai putea face asta pentru că examenele se susţin, în ambele cazuri, pe data de 5 mai. O altă noutate anul acesta este şi faptul că, anul viitor, Colegiul de Informatică „Grigore Moisil“ nu va mai organiza admiterea în cadrul concursului de informatică din luna ianuarie, aşa cum s-a întâmplat până acum.

Totodată, testările se organizează numai în unităţile de învăţământ în care numărul de elevi înscrişi este mai mare decât numărul de locuri pentru clasa a V-a. De asemenea, toate unităţile şcolare care organizează testare vor comunica în perioada premergătoare evenimentului, pe site şi prin serviciul secretariat, informaţiile referitoare la numărul de locuri, calendarul înscrierilor şi al testărilor, disciplinele la care se susţine proba şi modele de su­biecte, perioada şi documentele necesare pentru depunerea do­sarului de înscriere în clasa a V-a.

„Având în vedere că orice eva­luare specifică finalului ciclului de şcolarizare plasată în timpul anului şcolar îşi pierde relevanţa, iar implicarea elevilor în competiţii şi concursuri pentru ad­miterea în clasa a V-a pe durata a cinci luni calendaristice afectează dezvoltarea psihoemoţională a copilului şi creează un disconfort evident familiei acestuia, consi­derăm că este nevoie de un efort comun al şcolilor şi al instituţiei noastre, în vederea ameliorării acestor practici. Chiar dacă nu are atribuţii directe în organizarea testărilor, Inspectoratul Şcolar asigură suportul şi consultanţa necesare susţinerii acestora, şi îşi asumă responsabilitatea monitorizării lor, având în vederea interesele, nevoile şi aştep­tările elevilor şi ale părinţilor, în condiţii nediscriminatorii, de legalitate şi de transparenţă“, a declarat prof.dr. Genoveva Farcaş, inspector ge­neral al ISJ Iaşi.

Noile perioade de desfăşurare a testării pentru admiterea în clasa a V-a se bazează pe schimbările legislative din data de 31 august 2016, schimbări care au dus la realizarea unei dezbateri la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi la începutul anului şcolar. În urma discuţiilor, s-a ales perioada de desfăşurare a acestor testări spre finalul celui de-al doilea semestru, după parcurgerea materiei.

Comentarii