De Business

Punem punctul pe știi

Schimbul de administratori de la două hoteluri din Iaşi s-a transformat într-o comedie de zile mari

miercuri, 06 septembrie 2017, 01:50
3 MIN
 Schimbul de administratori de la două hoteluri din Iaşi s-a transformat într-o comedie de zile mari

Firma SC Turism Moldova SA, care deţine hotelurile Traian şi Astoria, nu va mai fi administrată de Management Reorganizare Lichidare SPRL. Stafeta a fost preluată de către consorţiul format din BDO Business Restructuring SPRL şi Casa de Insolvenţă Rava SPRL. Cu această ocazie, MRL a întocmit un raport acid la adresa acţionarului majoritar al SC Turism Moldova SA şi a menţionat că va ceda dosarul cu „cu bujori şi busuioc”.

 

Management Reorganizare Lichidare SPRL predă „ştafeta” în dosarul SC Turism Moldova SA unui consorţiu format din BDO Business Restructuring SPRL şi Casa de Insolvenţă Rava SPRL, ambele înregistrate în Bucureşti. Decizia vine în urma hotărârii creditorilor şi, potrivit unui raport publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, actualul lichidator judiciar spune că va preda dosarul, „cu bujori şi busuioc”, consorţiului din capitală. Ba mai mult, Management Reorganizare Lichidare va primi pentru activitatea prestată deja un onorariu de doi bani. La propriu, nu la figurat! Creditorii firmei care deţine hotelurile Traian şi Astoria din Iaşi au avut de ales între două variante de onorariu propuse: prima, de 10.000 de euro, aferentă perioadei 27 iunie 2017 şi până în prezent, respectiv un onorariu total de doi bani.

 „O fărâmă de demnitate”

„Având în vedere voturile exprimate de creditori, cu un procent de 54,2023%, se constată că varianta I nu se aprobă. Având în vedere şi principiul de drept «a maiore ad minus», cu acelaşi procent de 54,2023%, se constată că onorariul pe care creditorii înţeleg să îl aprobe lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL este cel din varianta II, respectiv un onorariu de doi bani. Nu putem să nu apreciem această generozitate debordantă de care creditorii au înţeles să dea dovadă. La rândul nostru, înţelegem să donăm aceştia doi bani către doi dintre actorii importanţi din această procedură, după căsuţe poştale. Un ban va fi donat către căsuţa poştală din Canada, respectiv către creditorul 1047814 BC LTD, care are drept interfaţă pe dl. Ion Voiculescu, părintele spiritual al debitorului nostru «de facto» – Prisecariu Cătălin Dănuţ (regretăm că reţeaua de socializare Facebook nu ne-a furnizat nişte poze elocvente pe care să le ataşăm în dovedire. Management Reorganizare Lichidare SPRL). Cel de-al doilea ban va fi donat către o altă căsuţă poştală, de această dată una electronică – măricelu2mărcela@ gmail.com – cu menţiunea că am înţeles sensul peiorativ în care a fost aleasă această denumire. Sperăm că banul pe care îl donăm va fi folosit de această căsuţă poştală electronică pentru a-şi cumpăra o fărâmă de demnitate”, au notat în raport reprezentanţii Management Reorganizare Lichidare.

Tratament similar

Consorţiul care va prelua dosarul de insolvenţă al societăţii Turism Moldova SA va primi un onorariu fix în cuantum de 5.000 lei pe lună (fără TVA), de la desemnare şi până la împlinirea unui termen de 18 luni de la numirea în această calitate. Totodată, cei doi administratori judiciari vor primi şi un onorariu procentual de 4% plus TVA ce va fi aplicat sumelor încasate din vânzarea activelor societăţii debitoare, în cazul în care cumpărătorul este identificat de consorţiu. „Din raţiuni de curtoazie profesională, profităm de această ocazie pentru a sfătui pe colegii practicieni în insolvenţă care vor prelua dosarul ca, în măsura posibilului, să încaseze onorariul în avans, pentru a preîntâmpina eventualele divergenţe ce ar putea surveni pe parcurs. Totodată, mai sfătuim pe colegii noştri să se pregătească pentru un tratament similar cu cel de care am avut noi parte – şi care pentru debitorul nostru «de facto» – dl. Prisecariu Cătălin Dănuţ – este un «modus operandi»”, au mai scris în raport reprezentanţii Management Reorganizare Lichidare.  

Comentarii