Şcoala ieşeană de dascăli a împlinit 160 ani. Ecaterina Andronescu a fost invitată

marți, 15 decembrie 2015, 14:40
3 MIN
 Şcoala ieşeană de dascăli a împlinit 160 ani. Ecaterina Andronescu a fost invitată

Singura şcoală pedagogică din judeţ şi Nordul Moldovei împlineşte anul acesta 160 de ani de existenţă. Evenimentul a fost marcat printr-o serie de activităţi organizate de elevi şi profesori.

Serbarea tradiţională în cadrul căreia s-au sărbătorit cei 160 de ani a avut loc în cursul dimineţii în Aula Magna „Haralamb Vasiliu” a Universităţii Agronomice şi de Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. Aici s-au întâlnit foşti elevi, foşti dascăli şi reprezentanţi de instituţii din Iaşi.

„160 de ani de existenţă presupune istorie, tradiţie şi o continuitate valorică. Totdeaua aici s-a plămădit un învăţământ de calitate, s-a modelat învăţătorul care este prima fiinţă care modelează la rândul lui copilul şi-i deschide dorinţa de cunoaştere. Modelul de învăţător care se întoarce în sat, în comunitate cu mai multă ştiinţă de carte, cu dorinţa de a răspândi această ştiinţa de carte şi dorinţa de a ridica nivelul de cultură al satului a fost perpetuat în timp. Învăţătorul nu transmite doar bucuria lecturii, ştiinţa scrisului ori rezolvarea problemelor de aritmetrica, el şi educă. La momentul acesta e important că există această şcoală, că şi-a păstrat nealterată substanţa ei. Adăugăm în timp coexistenţa unor clase de teologie ortodoxă alături de cele pedagogice. Iată învăţătorul şi preotul, două meserii care presupun predestinare şi har”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Printre invitaţii festivităţii s-au numărat şi Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, Constantin Arvinte, compozitor şi fost elev, Mihai Chirica, primar interimar, Cristina Truţescu, preşedintele Curţii de Apel Iaşi, fostă elevă a Liceului Pedagogic şi alţii.

În discursul său, Ecaterina Andronescu a ţinut să specifice: „Este uşor să ne uităm astăzi al absolvenţi şi să vedem că ies copii generoşi, educaţi. N-ar fi o exagerare dacă într-o lege a învăţământului am prinde o prevedere, şi anume că nu mai pot intra dascăli la clasă decât cei care au absolvit liceul pedagogic”, a declarat aceasta.

Istoria Liceului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi începe odată cu deschiderea Şcolii Preparandale de la Trei Ierarhi, la 15 decembrie 1855. Titu Maiorescu însă este cel care reformează programa şcolară şi introduce practica pedagogică.

„Şcoala noastră a reflectat de la începuturile sale  spiritul european. Iaşului i-a fost dat, pe lâgă primul Teatru şi priam Universitate şi prima Şcoala de dascăli din Principatele Române. O astfel de şcoală mai era pe atunci la Berlin. La 100 de ani de al înfiinţare, şcoal adevine mixtă, ajungând în timp să integreze şi profilul de teologie romano-catolică. Cea ce face unic profilul şcolii noastre este ethosul acesteia”, a declarat Mihaela Ungureanu, directorul şcolii.

Comentarii