Şcoala în care elevii fac orele cu femeia de serviciu

joi, 24 septembrie 2015, 01:59
6 MIN
 Şcoala în care elevii fac orele cu femeia de serviciu

Situaţie ciudată şi în acelaşi timp nemaiîntâlnită la una dintre şcolile din judeţ. Elevii de clasa întâi au ajuns să stea în clasă cu femeia de serviciu sau cu mamele lor din cauza neînţelegrilor dintre învăţători, director şi părinţi. Mai exact, la această clasă a fost repartizată o învăţătoare suplinitoare care anul trecut preda la clasa a III-a. În locul ei, la clasa mai mare a fost titularizat un alt cadru didactic. Directorul, împreună cu consiliul de administraţie, a decis să facă rocada între cele două învăţătoare. Profesoara care este titulară refuză să preia însă noul post

Elevii de clasa întâi de la o şcoală din judeţ au ajuns să desluşească tainele alfabetului cu femeia de serviciu. S-a ajuns la această situaţie din cauza certurilor iscate între doi învăţători pe seama posturilor didactice. Situaţia inedită pentru judeţul nostru este întâlnită la şcoala din Erbiceni.

Cei 19 copii au fost nevoiţi, încă din prima zi de şcoală, să suporte jocul de-a „alba-neagra” dintre director, părinţi şi cadrele didactice. Mărul discordiei este catedra de la clasa a III-a, ocupată până anul acesta de Mihaela Cocioban, suplinitor.

Mihaela Cocioban

Anul acesta, pe acest post a fost detaşată ca titular Petronela Bîrsan, profesor cu dublă specializare. După primele două zile de şcoală, directorul a făcut rocadă de locuri printr-o hotărâre de consiliu de administraţie al şcolii. Cadrul didactic titular, venit prin transfer de la grădiniţa din Bâileşti, comuna Erbiceni, nu doreşte însă să predea la clasa întâi, justificând prin faptul că nu acela este postul pe care a fost repartizat.

 
Elevii sunt nedumeriţi
 
Datorită acestor dispute, copiii n-au reuşit să lucreze mai nimic la clasă şi vin mai mult ca „să numere băncile”, după cum îi spune Robert mamei sale. „În primele două zile de şcoală au stat cu doamna Cociobanu, apoi cu doamna Bîrsan. Alaltăieri, copiii au stat singuri în clasă, cu femeile de serviciu şi cu câteva mame care îi supravegheau când au ieşit afară, să nu se lovească. Noi suntem nemulţumite pentru că nu avem la clasă învăţător, nu contează cine vine, să fie cineva la catedră. Mamele de la clasa a III-a au cerut ca să rămână la clasă învăţătoarea cu care au făcut din clasa întâi, adică cu d-na Cociobanu, iar directorul a vrut să liniştească apele şi le-a schimbat. Sunt două clase întâi în şcoală, iar la cealaltă copiii au terminat evaluarea. Dacă iei caietul lui Robert, vezi că are doar două pagini scrise, atât”, spune Crina Botezatu, una dintre mămicile nemulţumite de situaţie, povestind despre reacţia fiului ei dimineaţa, atunci când vine vremea de dus la şcoală. „Ştiţi ce îmi spune? Mamă, da de ce mă mai trezeşti dimineaţa să merg, ce să fac, să număr băncile?”, povesteşte amuzată aceasta, scriind de zor preţurile la produsele din magazinul pe care îl are în curte.
 
„De la începutul anului, copiii n-au făcut nimic”
 
Ajunşi în curtea şcolii, îl găsim pe directorul unităţii care încearcă să ne lămurească. „Ca să înţelegeţi, pe 1 septembrie, noi ştiam că aveam o singură clasă întâi, dar în urma cererilor părinţilor a crescut efectivul. Pe 10 septembrie am solicitat ISJ-ului să mai facem o clasă şi în felul acesta am rămas fără învăţător, deoarece este vorba de 35 de copii de clasa întâi, iar învăţătorul şcolii nu s-ar fi descurcat cu atât de mulţi. Petronela Bîrsan a venit titulară la clasa a III-a, iar doamna Cocioban a fost numită suplinitor la clasa întâi. Mergând pe principiul continuităţii, am dorit ca elevii de clasa a III-a să rămână la acelaşi dascăl, însă doamna Bîrsan nu acceptă acest lucru. Pe 17 septembrie, consiliul de administraţie a decis acest lucru, însă doamna nu vrea să ia decizia, ea spunând că doar cea de la ISJ contează. Eu cred că se teme ca nu cumva să-şi piardă postul de la anul”, a declarat Constantin Acsinte, directorul Şcolii cu clasele I-VIII Erbiceni.
 
Constantin Acsinte
 
În timp ce iţele problemei sunt încurcate şi nu se ştie cine va preda la clasa întâi, copiii vin la şcoală ca la grădiniţă, mai mult să se joace. Pentru ei, începutul şcolii va rămâne o altfel de amintire. „Mi se pare bătaie de joc, de la începutul anului, copiii n-au făcut nimic. Încep orele la ora 8 şi 10, iar la 11 mă trezesc cu el acasă. Nu mă anunţă nimeni, până acasă e stradă, trec maşini… E o situaţie penibilă pentru copii”, a adăugat mama Botezatu.
 
Deşi era în timpul orelor, învăţătoarea suplinitoare, Mihaela Cocioban, a mărturisit că situaţia din cursul zilei de marţi este una pe care nimeni din şcoală nu a putut-o gestiona. „Nefiind ieri directorul în şcoală, nu s-a putut rezolva problema. Ea a refuzat să meargă la clasa ei şi a stat aici, lângă sobă, cu mine timp de trei ore. Eu mi-am făcut treaba, dar, dincolo, copiii de clasa întâi au stat singuri. Refuză să colaboreze cu noi”, a explicat aceasta.
 
Ce spune Inspectoratul Şcolar
 
Deşi are în mână o decizie care arată clar că deţine postul de învăţătoare la clasa a III-a, emisă pe 23 aprilie, a.c. aceasta a fost mutată prin altă decizie, de astă dată a Consiliului Adminstrativ al şcolii, la clasa I, unde aceasta refuză să predea. Mai mult obligată de conducerea şcolii, învăţătoarea a stat în cursul zilei de ieri la catedră.
 
În pauza de la ora 11, aceasta a fost de acord să stea de vorbă cu noi. „Mi-am făcut planificări pentru clasa a III-a (aceasta ne arată un dosar plin cu hârtii) şi după ce a început anul şcolar m-am trezit că trebuie să predau la clasa întâi, deşi am decizia care arată că sunt titular la altă clasă. De la anul există posibilitatea ca cele două clase întâi să se comaseze într-o singură clasa a II-a, iar eu să pierd postul, deoarece nu mi se asigură continuitatea”, spune Petronela Bîrsan.
 
Petronela Bîrsan
 
În timpul vizitei noastre pe scările din corpul B al şcolii ne-am întâlnit cu o echipă de inspectori de la ISJ, veniţi să analizeze situaţia. Contactată telefonic, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean a explicat care este situaţia şi cum vede rezolvarea. „Noi am trimis o echipă de control acolo azi. Directorul a gestionat puţin defectuos această situaţie, vorbim de clasa a III-a şi de o continuitate. Doamna Bîrsan este titulară, dar este la început de drum, fiind transferată de la o grădiniţă şi este normal să ia clasa întâi. Cred că e o ambiţie, inspectorii vor găsi cea mai bună soluţie pentru copii. Dacă elevii de clasa a III-a s-au adaptat, iar părinţii doresc ca aceştia să continue cu acelaşi dascăl, atunci este în regulă.
 
Doamna Bîrsan nu trebuie să se teamă că va pierde postul, nu are cum să-l piardă deoarece în cazul unei restrângeri, titularul are prioritate. Doamna are categoric câştig de cauză. Nu trebuie să perturbăm demersul educaţional de la o suspiciune. Eu merg pe ideea de continuitate în cazul învăţătoarei Cocioban, cealaltă este la început de drum, e normal să ia clasa întâi”, declară Camelia Gavrilă, inspector-şef la ISJ.
 
 

 

Comentarii