Se înmulţesc furturile de haine în spitalele ieşene

vineri, 25 martie 2016, 02:54
3 MIN
 Se înmulţesc furturile de haine în spitalele ieşene

O studentă a rămas fără geaca de iarnă, la "Sf. Spiridon". Altor doi studenţi li s-au furat laptopul şi pantofii. Ce spune managerul. 

Furatul în spitale nu este o practică străină la Iaşi. După ce, anul trecut, studenţii medicinişti au acuzat că li se fură lucrurile personale din spaţiul în care şi le depozitau de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”, ieri, o acuzaţie similară a apărut şi la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Ioana Ţepeş-Bobescu, studentă în anul III la Facultatea de Medicină Generală a UMF, a rămas în timpul stagiului de Gastroenterologie fără haina de iarnă pe care o îmbrăcase dimineaţă. Contrariată, tânăra a sesizat conducerea spitalului şi poliţia, care în prezent încearcă să găsească făptaşul şi să recupereze bunul „dispărut”. Pe parcursul zilei, tânăra avea să afle că astfel de incidente s-au mai petrecut în incinta spitalului, conducerea acestuia fiind sesizată de fiecare dată. Potrivit managerului Spitalului „Sf. Spiridon”, situaţia este cu atât mai neplăcută şi nepotrivită pentru unitatea medicală şi pentru medicinişti întrucât în ultimele două cazuri „răufăcătorii” au fost tot din rândul studenţilor. 

Ioana a povestit că, ieri-dimineaţă, înainte de stagiul pe care îl avea în unitatea medicală, şi-a lăsat haina groasă, ca de obicei, în spaţiul improvizat în Clinica III de Chirurgie a spitalului. La finalizarea cursului, însă, haina nu mai era în locul lăsat. „Acolo unde ne lăsăm hainele nu sunt deloc condiţii. Nicio cameră de filmat, niciun bec, niciun dulap adecvat. În plus, uşa acelui vestiar nu se închide cu cheie sau lacăt; practic, oricine poate intra să fure ce vrea. După ce am mai discutat cu colegii, am aflat că unuia dintre ei i s-au furat anul trecut pantofii, cu tot cu şosete. Nu este normal să se întâmple aşa ceva într-un spital, şi mai ales să se întâmple nu o singură dată, ci de mai multe ori”, a subliniat medicinista.

Tânăra a anunţat conducerea unităţii medicale şi a depus plângere la poliţie. Managerul spitalului, ec. Ioan Bârliba, a explicat că, într-adevăr, unitatea medicală nu are spaţiu suficient pentru ca studenţii să-şi depoziteze în condiţii decente lucrurile, motiv pentru care va încerca să găsească o soluţie împreună cu conducerea UMF. Directorul a precizat că, în urmă cu doi ani, altor doi studenţi le-au dispărut lucruri: unuia laptopul, altuia pantofii.

„Este o situaţie deranjantă şi neplăcută pentru noi, cu atât mai mult cu cât în aceste două cazuri s-a aflat ulterior că tot din rândul studenţilor erau cei care au sustrat bunurile. Intenţionez să pun o cameră de luat vedere şi acolo, cu toate că şi această cameră poate fi întoarsă astfel încât să nu se vadă, şi să discut cu rectorul UMF pentru a găsi o soluţie, un spaţiu în regulă pentru depozitarea lucrurilor acestor tineri. Totuşi, gândiţi-vă că noi avem 800 de rezidenţi, fără să pun la socoteală şi ceilalţi angajaţi, care au nevoie de spaţiu. În cazul de faţă, mi-am arătat toată disponibilitatea să acopăr prejudiciul şi să-i dăm fetei banii pe haină”, a precizat ec. Ioan Bârliba. Conform reprezentaţilor IPJ, după ce tânăra a depus plângere poliţiştii fac cercetări pentru a identifica autorul furtului şi pentru a recupera bunul care a fost furat.

Comentarii