Se renunţă la depunctări?

joi, 23 februarie 2017, 02:54
2 MIN
 Se renunţă la depunctări?

 LPF doreşte înlocuirea acestora cu penalizări financiare, pentru cluburile care nu respectă fair-play-ul financiar.  FRF intenţionează să nu permită accesul în Liga I al cluburilor aflate în insolvenţă

 
Cluburile din Liga I vor propune FRF renunţarea la sancţiunea cu depunctarea pentru nerespectarea fair-play-ului financiar şi înlocuirea cu penalitate financiară începând cu sezonul 2017-2018, au declarat, pentru AGERPRES, surse din cadrul LPF. Între conducerea LPF şi oficialii FRF există deja discuţii privind modul de sancţionare pentru datoriile cluburilor, o decizie privind cuantumul penalităţii financiare urmând să fie luată de reprezentanţii grupărilor din Liga I. Cel mai probabil, deducerea a 3 puncte va fi înlocuită cu o penalitate de ordinul zecilor de mii de euro. Propunerea de renunţare la depunctare şi introducerea unei penalităţi financiare pentru nerespectarea fair-play-ului financiar urmează să fie înaintată Comitetului Executiv al FRF.  Pentru a putea fi aplicate începând cu sezonul 2017-2018, modificările Regulamentului naţional de fair-play financiar ar trebui aprobate de Comitetul Executiv înainte de jumătatea lunii iulie, când este programată începerea următoarei ediţii a Ligii I. Conform surselor citate, există semnale că oficialii UEFA ar fi în favoarea modificării regulamentelor deoarece consideră că sancţiunile cu depunctarea din România afectează prea mult ierarhia sportivă (în prezent patru echipe din 14 sunt depunctate pentru nerespectarea fair-play-ului financiar sau a criteriilor de licenţiere). De altfel, regulamentul de fair-play financiar pe care UEFA îl aplică echipelor care participă în competiţiile europene prevăd sancţiuni financiare şi nu de depunctare. În acest moment, Regulamentul naţional de fair-play financiar prevede deducerea, la 30 noiembrie, a trei puncte din clasament pentru un club care are datorii restante către altă grupare de fotbal înregistrate înainte de 30 iunie. Tot cu trei puncte este sancţionat un club la 30 noiembrie pentru datoriile restante către proprii jucători, antrenori şi alţi angajaţi.
Totodată, FRF intenţionează ca echipele aflate în insolvenţă să nu mai fie admise în Liga I, din sezonul 2018/2019. Conform acestui proiect, ele vor trebui să fie retrogradate în Liga a II-a cu drept de promovare numai după încheierea perioadei de insolvenţă. 
 
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii