Seminarist ieşean, mort în urma unui accident stupid la Mănăstirea Putna

miercuri, 16 august 2017, 01:50
5 MIN
 Seminarist ieşean, mort în urma unui accident stupid la Mănăstirea Putna

Elevul s-a rănit grav după ce şi-a prins capul între două bare de metal de la un lift aflat la subsolul mănăstirii.

Un seminarist din Iaşi şi-a pierdut viaţa în urma unui accident petrecut în incinta gospodăriei Mănăstirii Putna, din judeţul Suceava. Sebastian Lungu, un elev de 17 ani al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi, a murit luni, 14 august, la Spitalul de Neurochirurgie în urma unor leziuni cerebrale grave, cu care a fost diagnosticat după ce şi-a prins capul între două bare de metal care închideau un lift pentru cărat marfă. 

Sebastian Lungu se afla la Mănăstirea Putna din judeţul Suceava de la începutul lunii august. Cu câteva zile înainte să ple­ce la Putna, tânărul a întrebat ieşenii de pe grupul de Facebook „Eşti din Iaşi dacă..“ cu ce mijloc de transport se ajun­ge la mănăstirea din Nordul ţării. Băiatul din localitatea ieşeană Golăieşti a mers la Putna însoţit de alţi elevi seminarişti din Iaşi. Tinerii se aflau la mănăstire pentru sărbătorirea hramului lăcaşului de cult de pe 15 august, când creştin-ortodocşii po­me­nesc Adormirea Maicii Domnului. Vi­neri, 11 august, ieşeanul care ajuta călu­gării de la bucătăria mănăstrii a coborât într-o pivniţă, să aducă nişte alimente. Po­trivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţiei Judeţean Suceava, seminaristul s-a rănit grav după ce şi-a prins capul între două bare de metal de la un lift cu care călugării manipulau marfa în piv­niţă. Accidentul a fost anunţat prin 112 în jurul orei 14.00. La locul solicitării s-a deplasat un echipaj SMURD care a trans­portat victima la Spitalul Judeţean din Suceava.

„Pacientul a ajuns la noi cu un traumatism cranio-cerebral sever, cu stare confuzională, şi s-a dispus imediat transferul la Spitalul de Neuro­chirurgie din Iaşi. Potrivit fişei din UPU, tânărul s-a lovit de nişte bare de metal“, a declarat dr. Mihai Ardeleanu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Suceava. Neurochirurgii de la Iaşi au încercat să-l salveze pe seminarist şi au iniţiat în cursul internării manevre me­dicale ultra-specializate. Potrivit repre­zen­tanţilor spitalului, echipa medicală care l-a supravegheat pe Sebastian a efectuat o intervenţie endoscopică pentru vizualizarea şi identificarea tuturor leziunilor. „Pacientul a ajuns la noi cu leziuni neurologice importante şi grave. Tânărul s-a pierdut în ciuda eforturilor colegilor mei care au apelat la o tehnică de top pentru salvarea lui, respectiv la o intervenţie endoscopică pe care o practică numai spitalele performante. A­ceas­tă manevră presupune o inter­ven­ţie, a nu se înţelege o operaţie, prin care se observă leziunile pacientului. În cursul internării, însă, starea pacientului a fost oscilantă, când bună, când rea şi foarte rea“, a precizat dr. Florin Gră­madă, purtător de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie. În cauză, IPJ Suceava a întocmit, iniţial, un dosar penal de vătămare corporală. Ulterior, după decesul tânărului, încadrarea juridică a cazului s-a modificat în ucidere din culpă.

„Tânărul, elev al Seminarului din Iaşi, se afla cu încă patru-cinci colegi la o practică pe timpul verii la Mănăstirea Putna, acolo unde ajuta la diverse treburi. La un moment dat, vineri, a vrut să coboare într-o pivniţă să aducă ceva ce îi ceruse un părinte. În acea pivniţă se afla un ascensor pentru marfă pre­văzut cu două uşi metalice. Victima şi-a prins capul între barele acestor uşi. În cauză s-a deschis dosar penal de ucidere din culpă şi vor fi audiaţi călugări şi martori, să se vadă dacă se face sau nu vinovat cineva din personalul mănăstirii pentru accident“, a arătat comisar Ionuţ Epureanu, purtător de cuvânt al IPJ Suceava. Conform conducerii Seminarului Teologic din Iaşi, băiatul care şi-a pierdut viaţa nu se afla la Mănăstirea Putna printr-un proiect comun al instituţiei de învăţământ şi lăcaşul de cult. „Elevii sunt acum în vacanţă. Ei merg pe cont propriu la mănăstiri, nu organizăm noi, reprezentanţii seminarului, astfel de ieşiri. Din păcate, am aflat şi eu despre accident, dar, repet, seminarul nu a fost implicat în deplasarea tinerilor la mănăstire. Elevii din seminariile din toată ţara merg la mănăstiri din toată ţara, organizându-se ei între ei“, a precizat preotul Dragoş Bahrim, directorul Seminarului Teologic din Iaşi.

Prietenii lui Sebastian Lungu au postat pe contul de Facebook al tânărului zeci de mesaje de condoleanţe. „Am aflat cu o tristeţe fără margini de pierderea ta, vere. Nu se aştepta nimeni la aşa ceva acum. De azi înainte nu te vom mai căuta la telefon sau acasă. De azi înainte te vom căuta în inimile noastre, singurul loc de unde nu vei mai pleca niciodată. Condoleanţe familiei îndoliate! Regrete eterne“, a scris unul dintre cunoscuţii băiatului. Potrivit informaţiilor de pe profilul său de Facebook, la începutul vacanţei de vară, pe 30 iunie, Sebastian Lungu îşi căuta un loc de muncă în Iaşi. „Bună seara, mă numesc Sebastian şi am 17 ani. Caut un job pentru vară, nu vreau un loc anume, ci undeva unde să pot munci ca să-mi dezvolt abilităţile şi să capăt experienţă. Vă mulţumesc!“, scria minorul pe grupul de Facebook „Eşti din Iaşi dacă…“. 

Comentarii