Sexul ocazional este legat de depresie şi de gândurile suicidare

joi, 21 noiembrie 2013, 14:12
2 MIN
 Sexul ocazional este legat de depresie şi de gândurile suicidare

Sexul ocazional poate deprima şi poate chiar conduce la gânduri suicidare, sugerează un nou studiu, citat de The Daily Telegraph.

Cercetătorii au intervievat aproximativ 10.000 de persoane şi au constat că adolescenţii cu simptome depresive sunt mult mai susceptibili să practice sexul ocazional. De asemenea, aceleaşi persoane s-au dovedit mai susceptibile să se gândească în mod serios la sinucidere mai târziu în viaţă, indică studiul menţionat.

"Mai multe studii au descoperit o legătură între o sănătate mintală precară şi sexul ocazional, însă natura acestei asociaţii a fost neclară", indică autoarea principală a studiului, Sara Sandberg-Thoma, de la Ohio State University.

"S-a pus întotdeauna întrebarea care este cauza şi care efectul. Acest studiu oferă dovezi că o proastă sănătate mintală poate duce la sex ocazional, dar şi că sexul ocazional poate duce la o degradare suplimentară a sănătăţii mintale", a precizat cercetătoarea.

În cadrul studiului, adolescenţi din 80 de şcoli şi din 52 de licee americane au fost intervievaţi în timp ce se aflau în clasele VII-XII şi apoi din nou atunci când aceştia au ajuns să aibă între 18 şi 26 de ani.

Cercetătorii au pus întrebări care au vizat relaţiile, depresia şi gândurile suicidare ale adolescenţilor. Astfel, 29% dintre subiecţi (33% bărbaţi şi 24% femei) au declarat că au experimentat o relaţie sexuală ocazională – definită drept "doar sex", spre deosebire de o relaţie care presupunea mai multe întâlniri.

Legătura dintre sexul ocazional şi sănătatea mintală s-a dovedit a fi la fel în cazul femeilor şi bărbaţilor, potrivit studiului publicat în Journal of Sex Research.

"Rezultatul este neaşteptat, deoarece există în continuare acest standard dublu în privinţa sexului, potrivit căruia este OK pentru bărbaţi să aibă relaţii sexuale ocazionale, dar nu şi pentru femei", a declarat Dr. Claire Kamp Dush, profesor de ştiinţe umane la Ohio State University.

"Aceste rezultate sugerează că o proastă sănătate mintală şi sexul ocazional sunt legate, indiferent dacă este vorba despre un bărbat sau despre o femeie", a adăugat ea.

Cercetătorii au descoperit că fiecare relaţie sexuală ocazională suplimentară creşte probabilitatea gândurilor suicidare cu 18%. Cu toate acestea, cercetătorii au constatat că, deşi sexul ocazional este legat de gândurile suicidare, el nu a avut nici un efect asupra simptomelor depresive. Se crede că acest lucru este legat de faptul că simptomele depresive fluctuează în timpul adolescenţei şi este greu să se se ofere o interpretare corectă atunci când acestea sunt măsurate doar de două ori. (Agerpres)

Comentarii