Sfaturile surprinzătoare ale unui pictor celebru către tinerii ieşeni

vineri, 29 martie 2013, 02:50
3 MIN
 Sfaturile surprinzătoare ale unui pictor celebru către tinerii ieşeni

„Binele ţi-l faci tu, binele eşti tu şi cel din jurul tău. Tu îţi alegi lumea în care vrei să te învârţi, să fie confortabilă pentru ceea ce eşti şi pentru ceea ce vrei să fii“, le-a transmis Dan Cumpătă elevilor prezenţi la evenimentul organizat de Centrul Antidrog.

Celebrul pictor ieşean Dan Cumpătă, stabilit din 1987 în SUA, s-a întâlnit ieri cu tineri din mai multe licee, într-un cadru distins, la Muzeul Memorial „M. Kogălniceanu“. Artistul ale cărui tablouri sunt găzduite de galerii renumite din întreaga lume a fost adus în faţa tinerilor de reprezentanţii Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Con­siliere Antidrog (CRPECA), în cadrul campaniei „60 minute pentru tine“. Dan Cumpătă a ofe­rit din timpul său mai mult de o oră, împărtăşindu-le celor prezenţi din experienţa sa de viaţă, acumulată deo­potrivă în România şi în SUA. Pictorul a po­vestit câteva episoade des­pre trecutul său şi despre deve­nirea sa, care urmează să fie transpuse într-o carte ce va fi publicată în SUA şi, totodată, a oferit deschis câteva sfaturi utile celor care vor trebui curând să-şi ia viaţa în piept. „Să nu uitaţi un lucru: indiferent ce faceţi în viaţă, pie­destalul pe care vreţi să ajungeţi este mic şi întotdeauna o să fie cineva ca­re o să vrea să se înghesuie acolo. Şi ca să fie unul, trebuie să cadă altul. Şi dacă nu crezi în tine, nu ai loc. Nu vă aşteptaţi să vă ajute cineva. Nimeni nu te învaţă cum să ajungi «successful», nimeni nu te învaţă cum să faci un ban cinstit, nimeni nu te învaţă cum să ai încredere în tine, nimeni nu te învaţă cum să te susţii moral, eventual şi material, ca să ajungi unde vrei. Toată lumea vrea să-ţi pună o diplomă în braţe pentru care trebuie să plăteşti. Atâta tot. Ai terminat o şcoală şi după aceea trebuie să baţi la porţile vieţii“, le-a spus artistul liceenilor din sală. Pe un drum bun sau chiar de succes tinerii pot ajunge nu doar având încredere că sunt capabili, ci şi demonstrând o pregătire bazată pe profesionalism. Dan Cum­pătă le-a atras atenţia că nu trebuie să-şi facă iluzii că se pot realiza doar în afara ţării.
Nu a întrezărit în ţară un viitor pe măsura aspiraţi­ilor sale din cauza regimului comunist, care nu-i pemitea să aibă libertate deplină de creaţie, şi nu a lipsurilor materiale. „Nu aş vrea să las impresia greşită generaţiei tinere că e bine să pleci, că nu se poate face nimic în Româ­nia. Am auzit de la o glu­mă, care mi s-a părut îna­inte interesantă şi drăguţă, gen «România e o ţară frumoasă, păcat că e locuită», până la altele care sunt jenante. Sunt posibilităţi foarte multe şi aici, sunt oameni buni şi aici. Este bine oriunde. Binele ţi-l faci tu, binele eşti tu şi cel din jurul tău. Tu îţi alegi lumea în care vrei să te învârţi, să fie confortabilă pentru ceea ce eşti şi pentru ceea ce vrei să fii. Numai că pleci în SUA sau pleci în Franţa nu înseamnă că ai să fii o persoană de vază; dacă eşti în stare să devii cineva, ai să devii oriunde“, a subliniat Dan Cumpătă.

Comentarii