Doi vechi colegi de birou şi-au înfipt ieri mâinile-n gât

Și-au croit pumni în Palatul Roznovanu! Un angajat a ajuns la spital cu arcada spartă

vineri, 27 ianuarie 2017, 03:03
3 MIN
 Și-au croit pumni în Palatul Roznovanu! Un angajat a ajuns la spital cu arcada spartă

Un conflict între doi funcţionari ai Primăriei, de ieri dimineaţă, a degenerat în bătaie. Unul dintre angajaţi a avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind transportat cu o ambulanţă la Spitalul de Neurochirurgie. Conflictul s-a iscat de la o situaţie stupidă: refuzul de a trage la xerox un ordin de serviciu. Cei implicaţi în scandal, Valentin Mocanu şi Gabriel Ghergheşanu, lucrează de ani buni împreună la Biroul de Reglementare Transporturi Urbane, având scaunele unul lângă celălalt. Ambii sunt personaje foarte bine cunoscute mai ales taximetriştilor din oraş, datorită atribuţiilor de serviciu. Aseară, unul dintre ei a depus plângere pentru lovire la Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP), iar la nivelul Primăriei a fost constituită Comisia de disciplină, care va investiga incidentul.

Cei doi consilieri protagonişti ai scandalului, Valentin Mocanu şi Gabriel Ghergheşanu, lucrează la etajul 1 al Palatului Roznovanu, într-o încăpere din imediata apropiere a birourilor viceprimarilor. Potrivit unor surse din instituţie, în jurul orei 8.30, între cei doi s-a iscat o ceartă. Ghergheşanu i-ar fi reproşat lui Mocanu că nu i-a tras şi lui la xerox ordinul de serviciu. Schimbul de replici dintre cei doi s-a acutizat, iar, la un moment dat, conform surselor, Ghergheşanu, care este mai mic de statură, ar fi luat în mână un capsator mare, cu care ar fi intenţionat să-l lovească.

Unul mic de statură, altul imens

„La acel moment, Mocanu, care are o statură mult mai masivă, s-a întors şi i-a dat cumva cu dosul palmei, nu cu pumnul, şi l-a atins ori cu verigheta, ori cu degetul arătător, şi i-a spart arcada“, a povestit un apropiat al celor doi.

Pentru că sângera, imediat, în jurul orei 8.31, a fost solicitată intervenţia unui echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care l-a transportat pe Ghergheşanu la Spitalul de Neurochirurgie. Acesta a plecat din spital câteva ore mai târziu, iar, în seara zilei, potrivit reprezentanţilor IJP, a depus o plângere penală pentru lovire.

„Între ei nu exista anterior o situaţie de conflict, a fost o nebunie de moment. Mocanu e un tip calm, mai flegmatic, iar Ghergheşanu e un tip mai agitat, temperamental, coleric. Ghergheşanu l-a zgândărit un pic, atunci când avea capsatorul în mână, şi, la un moment dat, celălalt s-a scăpat“, au mai spus sursele.

Potrivit acestora, unii angajaţi ai municipalităţii au comentat ironic incidentul, având în vedere diferenţa de statură dintre cei doi, Mocanu fiind o persoană masivă, cu o înălţime mult peste medie şi o greutate corespunzătoare. Niciunul dintre cei doi implicaţi în scandal nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Comisia de disciplină la nivelul Primăriei

La nivelul municipalităţii, a fost constituită o Comisie de disciplină pentru a analiza incidentul. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, a declarat că, după ce va fi analizat în detaliu incidentul, vor fi luate măsuri în conformitate cu prevederile legale. Cei doi funcţionari riscă mai multe tipuri de sancţiuni, precum mustrare scrisă, diminuarea drepturilor salariale de la 5% la 20% pe o perioadă de până la 3 luni, suspendarea dreptului de avansare în grade de salarizare sau în funcţia publică pe o perioadă de la 1 an la 3 ani, retrogradarea din funcţia publică până la 1 an, precum şi destituirea din funcţia publică.

„Conducerea Primăriei Municipiului Iaşi condamnă acest incident regretabil, pe care îl consideră un comportament intolerabil într-o instituţie publică, şi va lua toate măsurile ca astfel de incidente să nu se mai repete. Profesionalismul angajaţilor municipalităţii şi conduita lor publică nu trebuie să umbrite de asemenea evenimente nedorite. Conducerea Primăriei asigură ieşenii că activitatea municipalităţii nu a fost perturbată de acest incident izolat“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Comentarii