De Business

Punem punctul pe știi

N

Sindicaliştii de la Poştă cer clemenţă de la ITM. Ei vor sa fie amendat directorul nu compania!

N

miercuri, 30 aprilie 2014, 01:50
2 MIN
 Sindicaliştii de la Poştă cer clemenţă de la ITM. Ei vor sa fie amendat directorul nu compania!

\N

Sindicaliştii din Poştă cer mila instituţiilor de control ale statului. În cadrul şedinţei de ieri a Comisiei de Dialog Social, liderul de sindicat din Poşta ieşeană a solicitat Inspectoratului Teritorial de Muncă să nu mai aplice amenzi societăţii.

 

„Vă rog să nu ne mai daţi amenzi. Amendaţi-l pe directorul general, că de la el pleacă toate neregulile. O treime din datoriile noastre sunt reprezentate de amenzi”, a spus Elena Bârlescu (FOTO). Aceasta a solicitat sprijinul Prefecturii şi al parlamentarilor ieşeni pentru demiterea directorului general al Societăţii Naţionale Poşta Română, Ion Smeeianu, ca şi pentru împiedicarea desfiinţării Centrului de Tranzit de la Iaşi. Bârlescu a reproşat conducerii SNPR faptul că structurile centrale ale societăţii şi-au dublat numărul de angajaţi în ultimii doi ani, în timp ce în teritoriu au fost concediaţi aproximativ 10.000 de oameni din personalul Poştei. Lipsa personalului ar fi dus, conform sindicaliştilor, la imposibilitatea ca angajaţii din mediul rural să beneficieze de concedii în cursul anului trecut. La lista problemelor semnalate de Bârlescu se adaugă faptul că agenţii poştali din teritoriu trebuie să-şi asigure singuri dotările necesare funcţionării oficiilor. „S-a ajuns la situaţia în care directorul general şi-a dat în judecată propria companie pentru a obţine desfiinţarea contractului colectiv de muncă, pentru că sindicatele nu au acceptat o scădere a salariilor. În medie, un angajat al poştei câştigă 1.100-1.200 de lei, de unde să mai scazi?”, a întrebat Bârlescu.

La discuţiile cu sindicaliştii au fost prezenţi şi trei deputaţi din opoziţie, respectiv Viorel Blăjuţ, Camelia Bogdănici şi Petru Movilă. „Nu cereţi să se încalce legea. ITM dă amenzi atunci când constată nereguli. Să nu amendeze, ar însemna să favorizeze Poşta faţă de firmele private. Ce se poate însă, şi asta o vom face, este să încercăm să facem presiuni asupra ministrului Răzvan Coţovelea (ministrul pentru societatea informaţională, n.r.), astfel încât să putem începe schimbarea situaţiei de la Poştă. Uniţi-vă forţele şi veniţi la noi cu toate aspectele concrete, în afară de ce s-a discutat aici. Ştiţi unde avem cabinetele parlamentare”, a spus Blăjuţ. Discuţiile de ieri nu au fost scutite de o tentă politică. Deputatul PMP Petru Movilă a reproşat în lipsă parlamentarilor PSD că nu s-au prezentat la şedinţă. „Noi putem face interpelări, proiecte de lege, putem protesta, dar colegii din PSD sunt la putere şi pot lua decizii. Aici suntem doar reprezentanţii opoziţiei. Vă rog, domnule subprefect, invitaţi-i pe cei din PSD de două ori. Poate nu le-a ajuns prima invitaţie. E a nu ştiu câta comisie la care nu se prezintă”, a spus Movilă.

 

Comentarii