Sînmărtean şi Stancu au dres busuiocul

miercuri, 15 octombrie 2014, 00:13
6 MIN
 Sînmărtean şi Stancu au dres busuiocul
 

Finlanda – România 0-2 (0-1) în preliminariile Euro 2016 aseară, la Helsinki

Finlanda: Mäepää – Arkivuo, Toivio, Moisander, Hurme – Ring, Sparv, Hetemaj (’65 – Pohjanpaalo) –Eremenko, Hämäläinen (’75 – Markkanen) – Pukki (’46 – Riski). Selecţioner: Mixu Paatelainen.
România: Tătăruşanu – Luchin, Chiricheş,Grigore, Raţ – Pintilii, Hoban – Torje, Chipciu (’49 – Sînmărtean), Tănase (’84 – Enache) – Stancu (’86 – Rusescu). Selecţioner: Victor Piţurcă.
Arbitru: Paolo Tagliavento (Italia).
Cartonaşe galbene:  Ring 2 / Tănase, Stancu, Grigore
Cartonaş roşu: Ring (’57)
0-1, min. 54: corner bătut de pe stânga de Sînmărtean, Stancu înscrie cu capul la colţul lung, din 5 metri.
0-2, min. 84: servit de Sînmărtean, Stancu şutează magistral de la 18 metri.
 
Într-o atmosferă de toamnă târzie, cu vânt şi temperatură scăzută gazdele finlandeze şi oaspeţii din România n-au reuşit nici să dezgheţe atmosfera din tribune şi nici să se dezgheţe pe ei înşişi. După unele dintre cele mai plictisitoare zece de minute văzute în ultimii ani, primul şut înspre poartă a aparţinut lui Hoban, dar cei care au dat semne de dezmorţeală au fost finicii. Hetemaj a scăpat în careu, Tătăruşanu a respins în corner. Gazdele sunt mai prezente în ofensivă, dar prezenţa lor n-a avut suflul ungurilor din repriza a doua de pe Arena Naţională.  Acţiunile noastre au fost un fel de temporizare de pe vremea lui nea Angelo, departe şi de contemporanul tiki-taka, purtate într-un ritm lent, de tango argentino, iar soluţiile alese erau fie şuturile de la distanţă, fie mingile aruncate într-un careu dominat de statura lui Sparv şi Moisander. Cât despre coerenţă, doar defunctul bard de la Bârca a lipsit din tribună pentru a scrie pe loc o poezie cu titlul “Dor de Sînmărtean”. Nu întâmplător, motorul echipei de altădată, linia închizătorilor ce juca în Champions League este formată acum de un jucător din Golf şi unul din Israel. Prin ultimul sfert de oră, am început să semnăm şi noi condica în careul lui Mäepää. În min. 35, la un corner, Luchin a încercat o lovitură de cap, iar în faza imediat următoare Tănase a trimis primul şut pe poartă al României. Iar finlandezii n-au mai prezentat pericol pentru că vedetele Pukki şi Eremenko nu s-au sincronizat, iar axul central al apărării române s-a descurcat. Ocazie mai mare a apărut în min. 44, irosită de Pintilii, care a avut culoar, dar a tras pe lângă poartă de 14 metri.
În repriza secundă, volens-nolens, accidentat-neaccidentat, a fost nevoie să intre Sînmărtean, în urma unei accidentări a lui Chipciu. Fără a schimba mare lucru din profilul jocului, Sînmărtean a contribuit enorm la ceea ce a urmat: Lucian a centrat din corner la golul înscris de Stancu şi apoi a “obţinut” cartonaşul roşu pentru Ring, în urma unui fault din spate, sancţionat cu al doilea galben. Această dublâ lovitură primită în trei minute a demoralizat trupa lui Paatelainen şi amărâţii tricolori din prima repriză au devenit stăpânii terenului, fără a presa prea mult poarta, dar cu un joc de pase mai apropiat de tiki-taka. Tehnicianul finlandez nu mai ştia ce să facă, a introdus toate forţele ofensive, dar doar Markkanen s-a arătat periculos, fiind blocat în min. 79 în ultimă instanţă de Luchin. Două minute mai târziu, finlandezii au beneficiat de o lovitură liberă foarte periculoasă (fundaşul Toivio nu este Dzsudzsak!), iar Tătăruşanu a ieşit magistral în faţa lui Eremenko. Se părea că gazdele au preluat din nou controlul, dar o pasă simplă a lui Sînmărtean s-a legat  perfect cu şutul lui Stancu şi tricolorii pleacă victorioşi de la Helsinki.
 
Irlanda de Nord – inamicul numărul 1
Victoria tricolorilor în Finlanda a readus România printre marile favorite ale calificării, mai ales că Irlanda de Nord a învins aseară şi Grecia la Atena, diminuîndu-i foarte serios şansele de calificare. În aceste condiţii, partida din 14 noiembrie cu irlandezii din Ulster pe Arena Naţională este derbiul grupei. Este însă foarte posibil ca, din pricina incidentelor de la meciul cu Ungaria, partida să se dispute fără spectatori.
Rezultate: Grecia – Irlanda de Nord 0-2. Ward (‘9), Lafferty (’51); Faroe – Ungaria 0-1. Szalai (’22). Următoarele meciuri (14 noiembrie, ora 22:45): România – Irlanda de Nord, Grecia – Feroe, Ungaria – Grecia
Grave incidente la Belgrad
Suporterii ultras din România şi Ungaria sunt copii de cor bisericesc faţă de ceea ce au putut să facă albanezii şi sârbii la Belgrad, în meciul din grupa I. Albanezii au aninat un steag de-al lor de o dronă, care survolat stadionul, lansând drapelul pe teren. Un jucător sârb a ridicat steagul cu gândul să-l predea arbitrului, dar un albanez a sărit la bătaie şi s-a iscat o încăierare generală, la care au participat şi suporterii din tribune. Poliţia a intervenit în forţă şi partida a fost suspendată de către arbitrul englez Martin Atkinson. Rezultate din meciurile de aseară:
Grupa D: Germania – Irlanda 1-1. Kroos (’71) / O’Shea (’90); Gibraltar – Georgia 0-3. Ghelaşvili (‘9), Okriaşvili (’19), Kankava (’69); Polonia – Scoţia 2-2. Maczynski (’12), Milik (’76)  / Maloney (’18), Naismith (’57). Clasament: 1. Polonia – 7 p; 2. Irlanda – 7 p; 3. Germania – 4 p; 4. Scoţia – 4 p; 5. Georgia – 3 p; 6. Gibraltar – 0 p.
Grupa E: San Marino – Elveţia 0-4. Seferovic (’10, ‘24), Dzemaili (’30), Shaqiri (’79). Clasament: 1. Anglia – 9 p; 2. Slovenia – 6 p; 3. Lituania – 6 p; 4. Elveţia – 3 p; 5. Estonia – 3 p; 6. San Marino – 0 p.
Grupa I: Danemarca – Portugalia 0-1. Cr.Ronaldo (‘90^1). Meciul Serbia – Albania s-a întrerupt în min. 34. Clasament: 1. Albania – 4 p; 2. Danemarca – 4 p; 3. Portugalia – 3 p; 4. Serbia – 1 p; 5. Armenia – 1 p.
 
 
Piţurcă nu pleacă deocamdată
elecţionerul naţionalei României, Victor Piţurcă, a declarat, aseară, după victoria din meciul cu Finlanda, scor 2-0, că "tricolorii" se vor lupta pentru şefia grupei F a preliminariilor Euro-2016 cu reprezentativa Irlandei Nord. "Sunt foarte mulţumit pentru că am câştigat un meci extrem de important, după ce am pierdut două puncte mari cu Ungaria acasă. Cred că se va da o luptă între Irlanda de Nord şi România. Mi-a fost puţin teamă, mai ales după ce s-a întâmplat în meciul cu Ungaria. Băieţii au dat dovadă de caracter şi am avut o foarte bună circulaţie a balonului, mai ales în repriza a doua după intrarea lui Sânmărtean. Planificasem să joace 35 de minute, dar accidentarea lui Chipciu m-a forţat să-l introduc imediat după pauză", a spus Piţurcă la TVR 1. Referitor la posibila plecare în Arabia Saudită, Piţurcă a spus că nu a avut niciun fel de discuţie cu reprezentanţii clubului Al-Ittihad, în ultima vreme, dar nu exclude o plecare.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii