Slujba impresionantă la catedrala romano-catolică din Iaşi: 29 de tineri vor fi hirotoniţi întru Preoţie

luni, 23 iunie 2014, 10:43
3 MIN
 Slujba impresionantă la catedrala romano-catolică din Iaşi: 29 de tineri vor fi hirotoniţi întru Preoţie

În catedrala romano-catolică din Iaşi, 29 de tineri vor fi hirotoniţi întru Preoţie, mâine, 24 iunie (solemnitatea "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul"), prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel.

După mai mulţi ani de formare umană, intelectuală şi spirituală, cei 29 de diaconi vor fi hirotoniţi preoţi: 14 pentru Dieceza de Iaşi, 13 călugări franciscani conventuali, un călugăr franciscan capucin şi un călugăr de la Congregaţia "Don Orione".

Liturghia de hirotonire, care va începe la ora 11.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", va fi prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi. Vor participa ÎPS Patrick Altham Kelly, arhiepiscop emerit de Liverpool (Anglia), PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, superiori ai Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraţilor Minori Conventuali, ai Custodiei "Fericitul Ieremia" a Fraţilor Minori Capucini, ai Congregaţiei "Don Orione", profesori de la institutele unde au studiat candidaţii, preoţi din ţară şi străinătate, părinţi şi rude ale candidaţilor, precum şi mulţi credincioşi.

După proclamarea Evangheliei, candidaţii vor răspunde prezent la auzirea numelui şi vor face un pas în faţă. După ce toţi vor declara înaintea poporului că vor să-şi asume misiunea Preoţiei, episcopul va primi din partea lor promisiunea de ascultare şi respect. În timp ce diaconii aspiranţi la preoţie vor sta prosternaţi cu faţa la pământ, se va cânta Litania tuturor sfinţilor, după care vor avea loc impunerea mâinilor şi rugăciunea de consacrare. Cei hirotoniţi vor îmbrăca hainele specifice preotului (stola şi ornatul), iar apoi vor avea loc ungerea mâinilor cu sfânta crismă, înmânarea pâinii şi vinului şi vor primi sărutul păcii.

Ca pregătire apropiată pentru Preoţie, candidaţii au făcut câteva zile de exerciţii spirituale (rugăciune şi meditaţii): cei din Seminarul din Iaşi şi de la Congregaţia "Don Orione", în perioada 15-21 iunie, la casa de reculegere de la Horpaz (IS), cu pr. Valeriano Giacomelli, FDP, ceilalţi, în perioada 10-14 iunie, la Mănăstirea "Sfântul Carol Borromeu" din Gioseni (BC), cu pr. Augustin Vereş, OFMConv.

După hirotonire, în una dintre următoarele duminici (29 iunie, 6 sau 13 iulie), preoţii nou-sfinţiţi vor celebra prima sfântă Liturghie în localităţile natale. La 1 august vor primi din partea superiorilor numirile pentru locurile în care vor sluji: în parohiile din Moldova, în ţările în care sunt comunităţi de români etc.

Alţi doi tineri originari din Moldova, care au studiat la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iaşi, vor fi sfinţiţi preoţi vineri, 27 iunie, în catedrala "Sfântul Iosif" din Bucureşti; ei vor sluji în Arhidieceza de Bucureşti.

Hirotonirea întru Preoţie este o împlinire pentru candidaţi şi o bucurie pentru părinţii şi rudele candidaţilor, precum şi pentru Biserică. Mare este darul pe care-l vor primi şi mare este taina aşezată în mâinile lor. 29 de apostoli vor intra în via Domnului.

 

Vezi lista tinerilor

 

 

Comentarii