De Business

Punem punctul pe știi

Soarta Siretul Paşcani va fi decisă într-o zi de 13

Societatea a intrat anul acesta în vrie şi a înregistrat pierderi masive.

miercuri, 24 septembrie 2014, 01:50
3 MIN
 Soarta Siretul Paşcani va fi decisă într-o zi de 13

Siretul Paşcani mai are ceva mai mult de o lună pentru o salvare miraculoasă de la faliment. Judecătorul sindic a luat la cunoştinţă de intenţiile administratorului judiciar şi a celui special privind declanşarea procedurii de faliment a societăţii.

 În şedinţa de pe 18 septembrie, instanţa a decis amânarea cauzei pentru soluţionarea propunerii de intrare în faliment, conform datelor înscrise pe portalul Ministerului Justiţiei. Termenul decisiv pentru soarta celor peste 300 de angajaţi ai Siretului Paşcani este ziua de 13 noiembrie 2014. “Judecătorul a cerut administratorului judiciar să facă o analiză împreună cu creditorii asupra oportunităţii intrării în faliment sau nu a societăţii. Creditorii pot veni să spună, nu suntem de acord cu falimentul”, a declarat “Ziarului de Iaşi” Constantin Popa, directorul P&A Recovery Management, administrator special al societăţii din Paşcani.

 
 
“Nu şi-a respectat programul de plăţi”
 
 
Deşi a terminat anul financiar 2013 pe profit, Siretul raportând pentru anul trecut un plus de 18.164 lei, în acest an societatea a funcţionat pe “minus”. În iunie 2014, pierderile înregistrate se ridicau la valoarea de 5,5 milioane lei. În urmă cu trei ani, societatea a raportat în bilanţ afaceri de 9,3 milioane lei, iar în anul 2012 acest indicator era de 8,2 milioane lei. Anul trecut însă, afacerile Siretului Paşcani au crescut cu 16%, ajungând la suma de 9,5 milioane lei, conform datelor postate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Cu toate acestea, societatea nu şi-a respectat programul de plăţi asumat prin planul de reorganizare, confirmat de judecătorul sindic în septembrie 2011. “Planul de reorganizare aşa cum a fost el confirmat de judecătorul sindic nu a fost respectat, societatea nu şi-a respectat programul de plăţi. Pentru cei trei ani de reorganizare societatea şi-a propus o creştere a businessului pe segmentele consacrate de perdele, tricoturi tehnice şi mai pe cel al geotextilelor. Dacă piaţa de perdele şi tricoturile tehnice din urzeala au avut o creştere, nu semnnificativă dar bună, cea de geotextile a fost inexistentă. Investiţia făcută de Siretul Paşcani pentru acest domeniu al tricoturilor tehnice speciale s-a bazat pe proiecţia programului de dezvoltare a României 2007-2013 pe segmentul infrastructurii rutiere şi feroviare, făcând societatea noastră unicul producător din România de geotextile cu rol în armarea infrastructurii”, a mai precizat Popa. 
 
 
Cine sunt principalii creditori
 
 

Firmele Scala Real Estate SA şi Euro Continental Invest SRL, care deţin cele mai multe acţiuni în cadrul Siretul Paşcani, 32 respectiv 10,7%, sunt ambele în reorganizare judiciară. Doi dintre cei mai puternici creditori ai Siretului sunt instituţii bancare: Banca Română pentru Dezvoltare (BRD), respectiv Banca Comercială Română au acordat împrumuturi în anul 2008 necesare societăţii pentru redesarea activităţii. Pe de altă parte, 9,1 de milioane de lei are de recuperat Siretul Paşcani doar de la Centrul de Afaceri Internaţional SA, firmă aflată în faliment.

 

 

Comentarii