Somaţii pentru sutele de şarpante ilegale, pe care unii le găsim la furtuni căzute pe maşină, lângă bloc

vineri, 10 noiembrie 2017, 02:50
2 MIN
 Somaţii pentru sutele de şarpante ilegale, pe care unii le găsim la furtuni căzute pe maşină, lângă bloc

Asociaţiile somate au început demersuri pentru intrarea în legalitate. Situaţia din oraş e alarmantă: doar 150 de construcţii, dintr-un total de 1.079 de şarpante şi mansarde, sunt autorizate.

Mai multe asociaţii de proprietari au început demersurile pentru autorizarea şarpantelor şi mansardelor construite ilegal. După ce Primăria a trimis sute de somaţii, în luna octombrie au fost emise peste 50 de certificate de urbanism pentru intrarea în legalitate a unor astfel de construcţii. Asociaţiile care s-au conformat somaţiilor sunt din zone precum Tătăraşi, Alexandru cel Bun, Galata, Nicolina, Păcurari şi Dacia. Dintre cele 53 de certificate emise, 51 vizează şarpante construite ilegal, celelalte două fiind o mansardă şi o copertină. În luna august, municipalitatea a demarat o inventariere a tuturor construcţiilor neautorizate realizate la blocuri. Concluziile au arătat o situaţie alarmantă: doar 150 de construcţii dintr-un total de 1.079 de şarpante şi mansarde sunt autorizate, respectiv, un procent de aproape 14%.

La vremea respectivă, edilul Iaşului afirma că nu poate şi nici nu vrea să ceară demolarea acoperişurilor ilegale, dar a subliniat că Primăria va conlucra cu asociaţiile de proprietari pentru intrarea în legalitate. Potrivit situaţiei prezentate de municipalitate în luna august, cele mai multe şarpante şi mansarde ilegale sunt în zona Mircea cel Bătrân – Galata (232), urmată de Nicolae Iorga – Nicolina (211), Tătăraşi – Metalurgie – Oancea (207), Dacia (168), Păcurari – Canta (124), Alexandru cel Bun (92), Gară (35) şi Primăverii – Bularga (10). Intrarea în legalitate este însă, în multe cazuri, un demers birocratic, fără vreun efect asupra solidităţii structurii.

Comentarii