Un ordin care trezeşte controverse

Spitalele trebuie să anunţe cu o zi înainte dacă au nevoie de ambulanţă

duminică, 06 septembrie 2015, 08:44
2 MIN
 Spitalele trebuie să anunţe cu o zi înainte dacă au nevoie de ambulanţă

În urma unui ordin al Departamentului pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Aface­rilor Interne, serviciile judeţene de ambulanţă trebuie să primească de la spitale cu 24 de ore mai devreme solicitările pentru autosanitare care să asi­gure transferul interclinic al pacientului.

Măsura, luată pentru a pune în ordinea priorităţilor cazurile medicale, respectiv intervenţiile ambulanţelor, nu este văzută însă bine de spitalele care nu au ambulanţe proprii şi care trebuie astfel să solicite sprijinul SAJ în permanenţă, fără să poată anticipa cu 24 de ore mai devreme cazurile care pot apărea în ziua următoare. Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ din Iaşi, de exemplu, nu are autosani­tară proprie de aproape un an. În acest context, pentru toţi pacienţii care au indicaţie de consult în altă unitate medicală sau de transfer către alt spital, unitatea solicită ajutorul SAJ.

„Este adevărat că, dat fiind şi numărul lor de solicitări, suntem puşi în aşteptare. Momentan, spitalul nu are bani pentru a achiziţiona o autosanitară proprie şi colaborăm în continuare cu SAJ“, a arătat dr. Irina Teodorescu, purtător de cuvânt al spitalului.

Con­form ordinului emis de MAI, înştiinţarea către SAJ cu privire la necesitatea unei ambulanţe trebuie tri­misă zilnic, până la ora 17.00. Prin acest fax, serviciul este anunţat că trebuie să asigure transportul unui anumit pacient de la un spital la altul sau, în funcţie de caz, chiar transferarea acestuia la domiciliu.

„Noi avem ambulanţă personală şi atunci nu solicităm intervenţia echipajelor de la SAJ, dar am fost înştiinţaţi de schimbarea aceasta de protocol prin care, cu excepţia urgenţelor, cazu­rile care necesită transfer trebuie anunţate cu o zi mai devreme“, a arătat ec. Mirela Grosu, mana­ger IRO.

Potrivit conducerii SAJ, cu toate că or­di­nul prevede această limită de timp în care spitalele trebuie să transmită necesarul de intervenţii pentru a doua zi, ambulanţele ieşene transferă inclusiv pacienţi neprogramaţi. Mai mult, directorul SAJ a explicat că urgenţele care apar în spitale nu se supun ordinului, fiind o categorie aparte de intervenţii.

„Ordinul emis se aplică la nivel naţional, nu doar la Iaşi. Conform acestuia, noi trebuie să avem o evidenţă a pacienţilor care trebuie transferaţi interclinic sau către domiciliu cu o zi mai devreme, dar asta nu înseamnă că, dacă apar situaţii neanunţate, nu ne deplasăm ca să le rezolvăm“, a spus dr. Florin Agapi, director SAJ.
 

Comentarii