SpongeBob, noul idol al conservatorilor americani

marți, 12 noiembrie 2013, 10:06
2 MIN
 SpongeBob, noul idol al conservatorilor americani

SpongeBob, un personaj de desene animate mult timp criticat de dreapta americană, a intervenit în forţă în dezbaterile privind politica economică a SUA. Conservatorii americani l-au transformat într-un simbol al luptei împotriva ajutoarelor de stat, informează Courrier International.
SpongeBob, un burete de mare smintit şi devenit popular peste tot în lume după prima sa apariţie televizată, în 1999, s-a transformat în noul idol al conservatorilor americani. Motivul schimbării: episodul difuzat luni, 11 noiembrie, şi intitulat ‘Bob, eşti concediat’.
Personajul de desene animate, concediat de patronul său ‘pentru a economisi tocmai un bănuţ’, refuză ajutorul social şi chiar îşi pune la punct prietenul, steaua de mare Patrick, atunci când acesta enumeră punctele pozitive ale şomajului: ‘timp liber şi mâncare gratis’. ‘Poate că şomajul este amuzant pentru tine, eu însă vreau să muncesc’, îi dă tăios replica SpongeBob.
Maşina conservatoare din SUA a dezvoltat: ‘SpongeBob critică statul-providenţă şi pledează pentru independenţa economică’, notează site-ul Breitbart. ‘Datorită competenţelor sale, SpongeBob nu este nevoit să cerşească ajutoare sociale’, adaugă postul conservator de televiziune Fox News, care până de curând îl descria ca fiind ‘un periculos instrument de propagandă, care spală creierele copiilor cu declaraţii privind încălzirea globală’.
Difuzarea episodului menţionat a intervenit în condiţiile în care statul american a redus substanţial programul de ajutoare alimentare. Bugetul acestui program, de care beneficiază milioane de săraci, a fost amputat, la 1 noiembrie, cu 5 miliarde de dolari (3,7 miliarde de euro), iar circa 3,8 milioane de persoane nu vor mai primi ajutoare de la stat, precizează publicaţia americană Mother Jones. Pentru conservatori, legătura a fost uşor de stabilit, pentru că, după cum subliniază The New York Post, ‘eroul nostru nu devine dependent de ajutorul alimentar’.
Preşedintele societăţii Nickleodon, producătoarea desenului animat cu SpongeBob, a dezminţit orice intenţie de a provoca o furtună politică, însă a recunoscut că ‘o parte din succesul lui SpongeBob rezidă în capacitatea personajului de a se adapta vremurilor, rămânând în acelaşi timp amuzant pentru public’.
Site-ul de informaţii Politico a ţinut, la rândul său, să frâneze entuziasmul conservatorilor în a-l transforma pe SpongeBob în noul lor simbol: ‘Prin urmare, un burete care trăieşte într-un ananas în adâncul oceanului nu are nevoie de ajutoare guvernamentale… Bine. Oare aceasta vrea să spună că nimeni nu are?’ (Agerpres)

Comentarii