Sportul ca o paradă

vineri, 20 ianuarie 2017, 02:43
3 MIN
 Sportul ca o paradă

 

Aşa zisa „Gală” a sportului ieşen a avut loc aseară, la Casa de Cultură a Studenţilor. Performerii sportivi ai Iaşului au defilat în faţa unui public select
 
 
Gala sportului ieşean? E greu de numit astfel spectacolul desfăşurat aseară în organizarea Primăriei Municipiului Iaşi, Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret şi a TVR Iaşi. A văzut, oare, cineva, o gală a fotbalului mondial în care primii zece fotbalişti ai anului să fie puşi să defileze de-a valma unul după altul, în ordine inversă: Lewandowski, Iniesta, Griezmann, Messi, Ronaldo, premiaţi de preşedintele FIFA? Sau o gală a tenisului, în care să se succeadă pe scenă toţi câştigătorii de Grand Slam, plus ale finalelor ATP şi WTA? Chiar şi la noi, toate galele care s-au perindat la sfârşitul anului, au avut câştigători şi premianţi. Pentru că sportul este o competiţie, iar sportivii, cu mic cu mare, trebuie să înveţe că “The Winner Takes It All”. Sportul ieşean are nevoie de performeri, dar şi de laureaţi. Cu mai mult de doi ani în urmă,  Gala Sporturilor Ieşean era promovată cu multe zile înainte. De către organizatori. Presa, în afară de cea organizatoare, nu putea promova un eveniment anunţat chiar în ziua derulării sale. Ne putem aştepta ca la “Gala Sportului Ieşean 2017” lumea să fie anunţată cu o zi după. C-aşa-i în Iaşi!
Revenind la spectacol, sala a fost plină, fiindcă cei interesanţi (nu neapărat  interesaţi!) au venit: politicieni, cadre universitare, oameni, în general, cu merite reale în dezvoltarea sportului ieşean. Şi chiar dacă, conform modelului generat de Oscar, unii s-au mai premiat între ei ca într-o poezie celebră de Adrian Păunescu, spectacolul, prezentat de cunoscutul ziarist sportiv Vasile Arhire, a încercat să spargă această monotonie, cu momente frumoase prezentate de gimnaste de la CSŞ “Anghel Saligny”, ori de culturişti de la CSM şi dansatori sportivi. S-au dat premii la 12 categorii (Sportul Pentru Toţi, speranţă pentru performanţă, sportivi veterani, jocuri sportive, echipe şi echipaje, premii speciale, cluburi şi asociaţii, premii de excelenţă, sport şi educaţie, performeri în sporturi neolimpice, performeri în sporturi olimpice şi una neinspirat denumită „performeri pentru Iaşi”).
Dintre aceste premieri, îndeobşte cele mai aşteptate sunt mereu ale sportivilor anului, aceştia fiind prezentaţi în ordine inversă clasamentelor DJTS, ca în topurile muzicale. Doar reamintim că laureatul olimpic este tiristul Dragomir Iordache, iar cel neolimpic, este culturistul Lucian Popa. La “speranţă pentru performanţă” au fost evidenţiaţi gimnasta Crina Drăcşanu, hipista Ştefana Ilaş, tenismanul Eduard Schipor şi şahistul Matei Mogârzan, în timp ce veteranii anului s-au numit Maria Gaftea (tenis de masă) şi popicarul Ioan Dăscălescu; La echipe, au fost adunate într-un mojar fotbalul din Copou, futsalul tineret (campion naţional), fotbalul feminin (bronz naţional), voleiul şi rugbiul. Premii speciale au primit boxerul Alexandru Marin (remarcat în SUA), atletul paralimpic Florin Cojoc, jucătorul de futsal Liviu Ruxandari, ciclistul Vlad Nicuşor (pentru turul României cu bicicleta în 40 de zile), arbitrul Vlad Ciobanu (tot futsal) şi alpinistul Daniel Popescu, care după Kilimandjaro, Elbrus şi Mont Blanc pleacă în Anzi pentru provocarea Aconcagua  (nici acesta nu merita un pas în afara rândului?). Premii de excelenţă meritate pentru Aurelia Ichim (antrenoarea de volei), Leonida Antohi, Mihai Romilă, ex-luptătorul Aurel Neagu şi prof. Alice Luca, fondatorul scolii de gimnastică ieşene. În fine, noutatea a fost categoria “performeri pentru Iaşi”, denumire anapoda fiindcă e vorba de ieşeni deveniţi performeri pentru alţii: canotoarea Mihaela Petrila şi sabrerul Tiberiu Dolniceanu.

Toţi aceşti sportivi şi sunt mulţi alţii, nenumiţi, merită stima şi preţuirea ieşenilor pentru realizările lor. Însă tot atât de adevărat este că ei merită o adevărată “Gală a Sportului Ieşean”, una normală cu „best of”!  Poate la anu’!  

 

Comentarii