Sporul de 15% la salariu pentru „doctori”, o capcană de imagine? Ce spun profesorii universitari ieşeni

joi, 02 aprilie 2015, 01:52
2 MIN
 Sporul de 15% la salariu pentru „doctori”, o capcană de imagine? Ce spun  profesorii universitari ieşeni

Raluca Turcan, vicepreşedintele PNL, a propus iniţiativă legislativă prin care se doreşte ca bugetarii care au titlul de „doctor“ luat după 2010 să primească un spor de 15% în salariul de bază.

Aceasta a numit sporul ca fiind unul reparatoriu, fiindcă, argumentează Raluca Turcan, personalul din sectorul bugetar, după reîncadrările din Legea-cadru nr. 330/2009, a pierdut mai multe sporuri, fiind integrate în salariul de bază. Astfel, practic, din moment ce sporul de „doctor“ a fost integrat în salariul de bază în 2009, cei care au luat titlul de doctor din 2010 nu au mai avut nici spor suplimentar şi nicio mărire a salariului de bază. Sporul se acordă persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care posedă titlul ştiinţific respectiv. Prin această iniţiativă dorim să stimulăm creşterea interesului românilor pentru studiu şi pentru parcurgerea tuturor ciclurilor de învăţământ“, a declarat Raluca Turcan pentru Agerpres.

„Doctoratul nu mai este ce a fost“
 
Universitarii ieşeni nu sunt însă în totalitate de acord cu această propunere legislativă, explicând că, pe de o parte, instituţiile de învăţământ superior au reuşit să compenseze acest spor în grila de salarizare, în timp ce alte instituţii publice se puteau folosi de aceleaşi instrumente.
La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, spre exemplu, se pot acorda sporuri pentru performanţă aproximivativ 30%, iar tinerii cercetători care şi-au luat doctoratul după 2010 au primit sporul compensatoriu.
 
La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi, acest spor este inclus automat în grila de salarizare fiindcă fără doctorat niciun cercetător sau cadru didactic nu poate fi pe funcţie. „După inflaţia de doctori din ziua de astăzi, nu cred că măsura este una potrivită. Nu mai are aceeaşi valoare doctoratul pe care o avea în urmă cu câţiva ani şi, la care, şi-ar fi meritat, într-adevăr, sporul“, a declarat prof.dr. Ovidiu Cârjă (foto), directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat de la UAIC.
 
Prof. dr. Costel Samuil, prodecan al Facultăţii de Agricultură de la USAMV, explică faptul că acest spor a fost reintegrat în salariul de bază şi că, în acest moment, dacă sporul îl vor primi şi cei care au luat doctoratul înainte de 2010, este ca şi cum s-ar cere un spor pentru „ceva ce ni s-a mai dat o dată într-o anumită formă. Sporul de doctorat la noi este în salariul de bază. Nu poţi fi asistent univrsitar dacă nu ai titlul de doctor, şi când s-a dimensionat grila de salarizare, s-a dimensionat astfel încât acest spor să fie în salariu. Se justifică în cazul celor, din alte domenii, care nu-l au inclus în salariul de bază şi nu i se recunoaşte din mai multe motive“, a declarat prof.dr. Costel Samuil.
 

Comentarii