Sporurile din spitale pun bugetele acestora pe chituci

luni, 18 martie 2013, 02:50
3 MIN
 Sporurile din spitale pun bugetele acestora pe chituci

In judeţ există unităţi medicale în care întreg bugetul anual alocat de CJAS se duce pe salarii. In cele mai bune cazuri, vorbim de un procent de 80%. Care spitale o duc acceptabil şi care sunt în prag de faliment?

Spitalele ieşene supravieţuiesc cu greu de când prevederea conform căreia salariile nu trebuie să reprezinte mai mult de 70% din finanţare nu mai este valabilă. Unele unităţi au ajuns să cheltuiască pentru personal peste 80%, iar în alte situaţii salariile depăşeşc 100%. Legea care condiţiona modul în care se consumă banii în spitale nu mai este valabilă tocmai pentru că nu putea fi respectată.
În situaţii grave se află Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul de Psihiatrie, unde sporurile acordate angajaţilor au făcut ca sumele decontate lunar de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi să nu mai ajungă pentru plata utilităţilor. La Spitalul „Socola“, salariile reprezintă 100% din bugetul alocat în fiecare lună unităţii. Din acest motiv, furnizorii de energie electrică, gaze, medicamente şi materiale sanitare nu sunt plătiţi la timp, iar datoriile au ajuns la 3,5 milioane lei. „Spitalul se află în această situaţie din cauza sumelor decontate de la CJAS, care din 2009 şi până acum au scăzut cu aproape 25%. În unitate îşi desfăşoară activitatea 1.100 angajaţi, insuficienţi însă pentru numărul mare de bolnavi care trec pragul unităţii. Numai anul trecut, doar la diagnosticul de depresie s-au înregistrat 12.000 de internări, la care s-au adăugat alte patologii. CJAS a decontat lunar 3 milioane lei, care s-au dus în totalitate pe cheltuielile de personal“, a declarat dr. Lucian Burlea, managerul Spitalului „Socola“. Potrivit acestuia, medicamentele şi materiale sanitare pentru pacienţi abia ajung. Angajaţii de la Psihiatrie, din sectorul administrativ/economic, au un spor de periculozitate de 50%, iar la personalul medical sporul variază între 50 şi 70%. La Spitalul de Pneumoftiziologie, angajaţii primesc un spor de tuberculoză de 100%, iar salariile reprezintă 84% din totalul sumei pe care unitatea o primeşte de la CJAS. „Doar un procent de 16% ramâne pentru alte cheltuieli. Nu este suficient, dar încercăm să ne descurcăm aşa cum putem, pentru a fi asigurate serviciile medicale corecte“, a declarat ec. Dumitru Filipeanu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.
O situaţie mai bună au Spitalul „Parhon“ şi Spitalul de Recuperare, unde cheltuielile de personal nu depăşec 80%. Spitalul „Parhon“ a primit pe lunile ianuarie şi februarie de la CJAS suma de 3 milioane lei acumulat. Unitatea are 206 paturi şi 360 de angajaţi. „Salariile reprezintă 75% din totalul sumei pe care o primim pentru serviciile medicale realizate. Lunar, pentru personal se plătesc 1.250.000 de lei. Suntem mulţumiţi că spitalul nu are datorii“, a declarat ec. Bogdan Cojocaru, manager al Spitalului „Parhon“. Cel mai bine stă Spitalul de Recuperare, unde plata angajaţilor nu înseamnă decât 65% din finanţare. „Pe lună primim 2,5 milioane lei, iar 1,4 milioane reprezintă salariile. Medicamentele reprezintă 6% din bugetul total, iar ce rămâne se duce pe materiale sanitare şi utilităţi“, a declarat ec. Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare. Unitatea medicală are 530 de paturi şi 540 de angajaţi. „Există un spor de 75% la Secţiile Neuromotorie şi Neurologie, unde pacienţii au dizabilităţi, iar pentru restul cadrelor medicale sporul este de 15%“, a adăugat ec. Cumpăt.

Comentarii