Spre disperarea liderilor PSD Iaşi Nichita candidează la deputaţi

luni, 24 octombrie 2016, 01:55
3 MIN
 Spre disperarea liderilor PSD Iaşi Nichita candidează la deputaţi

El va fi primul pe listele PRU, partidul "mogulului" Sebastian Ghiţă şi al lui Bogdan Diaconu. Șansele ca PRU să treacă pragul electoral sunt însă mici. Îngrijorare mare la PSD, de unde Nichita ar putea "rupe" astfel câteva procente bune.

Fostul primar Gheorghe Nichita va conduce organizaţia judeţeană  a Partidului România Unită (PRU), formaţiunea din care face parte şi Sebastian Ghiţă, patronul România TV, şi despre care s-a vehiculat în ultimul timp că îl va atrage pe Victor Ponta, lucru care nu s-a mai întâmplat. Nichita va deschide şi lista PRU la Camera Deputaţilor, fiind urmat de Sebastian Tătaru, unul dintre foştii lideri ai PER Iaşi. Acesta din urmă se va ocupa şi de organizarea filialelor din judeţ. La Senat, PRU Iaşi merge pe mâna unui bucureştean, Andrei Piticaş, pilot de aeronave. Pe a doua poziţie la Senat va fi fostul lider sindical Doru Alexandrescu.

Potrivit lui Nichita, ţinta partidului la Iaşi este un scor electoral de 10-12%, ceea ar însemna obţinerea a două mandate în Camera Deputaţilor. Nichita şi-a anunţat ieri candidatura, la eveniment fiind prezent şi şeful PRU la nivel naţional, deputatul ex-PSD Bogdan Diaconu. „După ani de zile de muncă în care am reuşit să creez destule evenimente şi o bătălie locală şi naţională foarte puternică pentru Iaşi şi Moldova (…), exista o efervescenţă în acest oraş, existau oameni puternici care ştiau să reprezinte Moldova şi Iaşul, la orice nivel politic în România se discuta despre Iaşi (…). Ce s-a întâmplat în ultima perioadă? Iaşul duce lipsă de lideri puternici, cu viziune, care să facă lobby pentru Iaşi şi pentru Moldova în Parlament şi nu doar acolo”, a explicat Nichita unul dintre motivele pentru care a ales să candideze la scrutinul din 11 decembrie.

Fostul primar al Iaşului a precizat că a intrat în PRU pentru că acest partid l-a primit cu „braţele deschise”, iar Bogdan Diaconu l-a ofertat în urmă cu mai mult timp în acest sens. „Voi fi unul dintre cei mai agasanţi parlamentari, şi unul dintre cei mai insistenţi oameni politici, pentru ca orice fel de guvern să respecte Iaşul şi Moldova, pentru ca orice fel de guvern am avea să înţeleagă că trebuie să reducă decalajele economice în această ţară, şi cele sociale. Trebuie şi Iaşul şi Moldova să fie racordate la ceea ce înseamnă Capitala şi vestul ţării”, a mai spus Nichita.

Fostul lider al PSD Iaşi a precizat că nu a venit în PRU „la bine”, ci în momentul în care totul „se porneşte de la zero”. Întrebat câţi membri are PRU la Iaşi, Nichita a răspuns „nu foarte mulţi”. „Am venit cu bucurie şi cu satisfacţie că Gheorghe Nichita este în echipa PRU, conduce filiala Iaşi care, cu siguranţă, începând de astăzi, este cea mai puternică filială a PRU din Moldova. Cu siguranţă, cu această ocazie, va dezvolta întreg proiectul al PRU pe Moldova. Nu aveam cum să accept ca un om care a făcut atâtea lucruri pentru Iaşi, nu aveam cum să accept să stea deoparte”, a declarat, la rândul lui, şeful PRU Bogdan Diaconu.

Candidatura lui Gheorghe Nichita, credidatată cu şanse doar teoretice, şi asta deoarece PRU are şanse mici să treacă pragul electoral de 5%, poate strica însă calculele PSD Iaşi. Asta pentru că în mediul politic se discuta recent, în baza unor sondaje mai vechi, din perioada alegerilor locale, că Gheorghe Nichita ar avea încă o popularitate între 5 şi 10%. Ori, dacă va obţine fie şi jumătate din aceste procente, este clar că acele voturi vor fi luate, în cea mai mare parte, de la electoratul fidel PSD. 

Comentarii