Ştiinţele Naturii, cel mai căutat profil la clasa a IX-a. Cum se orientează elevii

miercuri, 23 decembrie 2015, 02:56
3 MIN
 Ştiinţele Naturii, cel mai căutat profil la clasa a IX-a. Cum se orientează elevii

Cele mai căutate specializări la liceu şi şcoala profesională pentru acest an şcolar sunt altele faţă de acum câţiva ani, când elevii de clasa a IX-a alegeau mai mult profilul uman în detrimentul celui real. Anul acesta, cei 6.075 de elevi care sunt înscrişi în clasa a IX-a, în cele 212 clase, au optat în număr mare pentru ştiinţe ale naturii, filologie, electronică automatizări, economie, agricultură, pedagogie, iar la şcolile profesionale, spre me­canică şi industria textilă şi pielărie.

Astfel, la filiera teoretică s-au înscris 2.760 de elevi, adică un număr de 95 de clase, din care 1.707 de elevi la profilul real (59 de clase) şi 1.053 la profilul uman (36 de clase). La profil real, cei mai mulţi au ales clasele de ştiinţe ale naturii, mai exact un număr de 866 de elevi (30 clase) iar la profil uman, majoritatea sunt înscrişi la filologie, mai exact 699 de elevi (24 clase). Explicaţia ar fi că aceste două profiluri oferă o varietate mai largă de specializări pe care tinerii le pot urma mai departe, la facultate, iar studierea unei limbi străine de circulaţie inter­naţională a devenit în ultimii ani un trend.

La fi­liera tehnologică sunt înscrişi 2.773 de elevi (97 clase), din care, la profilul tehnic 1.012 elevi (36 clase), la profilul servicii un număr de 1.402 elevi (48 clase) iar la profilul resurse naturale şi protecţia mediului un număr de 359 de elevi (13 clase). De la profilul tehnic, specializarea cu cei mai mulţi elevi este electronică automatizări, unde învaţă un număr de 232 de elevi (8 clase), la profilul servicii, cei mai mulţi sunt la specializarea economic, 634 (22 clase) iar la profilul resurse na­turale şi protecţia mediului cei mai mulţi învaţă la specializarea agricultură, un număr de 155 de elevi (6 clase).

La filiera vocaţională, sunt înscrişi în clasa a IX-a, anul acesta, 542 de elevi în cele 20 de clase. Cei mai mulţi sunt elevi la profilul pedago­gic, un număr de 121 de elevi (4 clase). Nu trebuie să uităm nici de şcolile profesionale, unde cele mai căutate meserii sunt cele de mecanic şi muncitor în industria textilă şi pielărie. Aici sunt înscrişi 2.357 de elevi, în cele 83 de clase, din care 839 (28,5 clase) sunt la profilul mecanică şi 498 (18 clase) la profilul industria textilă şi pielărie.

„Majoritatea celor care doresc filieră teoretică sunt din mediul urban, în timp ce în mediul rural este invers. O vocaţie artistică sau teologică e clar identificată, iar traseul este ales definitiv. La profilul tehnolo­gic, peste 26% aleg profil tehnic, iar 62% aleg servicii, e mai uşor să fii sudor decât stilist, ospătar etc.“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

În urma unui chestionar completat recent de 80,51% dintre elevii de clasa a VIII-a din 158 de şcoli, s-a descoperit faptul că peste 96% dintre elevi vor să dea mai departe la o şcoală în judeţ şi s-a observat că filiera teoretică este cea mai atractivă. Din totalul celor chestionaţi, 19,63% dintre elevi şi-au exprimat dorinţa de a alege o şcoală profesională.

Comentarii