De Sănătate

Punem punctul pe știi

Stimulator cardiac: pot avea o viaţă normală după implantare?

miercuri, 27 mai 2015, 11:07
7 MIN
 Stimulator cardiac: pot avea o viaţă normală după implantare?

De obicei, persoana căreia i-a fost implantat un stimulator cardiac, la scurt timp după intervenţie îşi poate exercita profesia şi activităţile obişnuite fără probleme. Aflaţi din articolul următor răspunsurile la acele mai frecvente întrebări legate regulile şi eventualele restricţii care se impun după implantarea stimulatorului cardiac.

Prof. Dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, şefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Institutului de Boli Cardio­vasculare „George I.M. Georgescu“ Iaşi:

„După implantarea unui stimulator cardiac, muşchiul cardiac este stimulat cu ajutorul unui sistem cu stimulator prin impulsuri electrice reglate cu atenţie, astfel încât ritmul cardiac să redevină asemănător cu cel al unei inimi sănătoase. Sistemele moderne de stimulatoare pot fi adaptate oricărei disfuncţii speciale a inimii. Ele constau din stimulatorul cardiac şi din electrozii cu care este conectat. Stimulatorul cardiac conţine un circuit electronic de comandă miniaturizat şi o baterie. El se activează întotdeauna când la pacient apare o tulburare de ritm cardiac. Multe stimulatoare pot adapta automat frecvenţa cu care emit impulsuri electrice la modificarea proceselor vitale din organism. Modificarea necesităţilor fizice, care apar spre exemplu la alergare, înot sau lucru în grădină, sunt compensate de stimulatorul cardiac cu o frecvenţă crescută a contracţiilor cardiace.

Evitaţi mişcările ample din umăr pe partea stimulatorului în primele zile după implantare

Implantarea durează de cele mai multe ori sub o oră. De regulă este anesteziată local o zonă de sub claviculă şi se realizează o incizie mică. Electrodul stimulatorului cardiac este introdus apoi cu atenţie printr-o venă în inimă. Deoarece vasele de sânge nu sunt sensibile la durere, pentru această procedură nu este necesară nicio anestezie suplimentară. Medicul supraveghează poziţionarea corectă a electrodului în inimă printr-un ecran Röntgen. După ce funcţionarea electrodului a fost testată, el va fi conectat la stimulator. Într-un mic „buzunar“ se implantează stimulatorul cardiac sub claviculă. Apoi medicul coase locul inciziei cu câteva înţepături. La scurt timp după intervenţie, pacienţii sunt în mod normal refăcuţi. În anumite condiţii pot fi sesizate dureri minore la nivelul plăgii pe locul implantului. Aceste tulburări se atenuează de regulă rapid, iar în scurt timp, pacientul nu va mai sesiza prezenţa stimulatorului cardiac. Atenţie: în primele zile după intervenţie trebuie să evitaţi mişcările ample din umăr pe partea stimulatorului. E indicat să luaţi legătura cu medicul curant dacă locul implantului se înroşeşte sau devine fierbinte, se tumefiază sau dacă apar secreţii; sau dacă faceţi febră, apare senzaţie de ameţeală, simţiţi dureri în piept sau stări de oboseală şi slăbiciune permanentă.

După implantare

La scurt timp după implantare, la o dată stabilită cu medicul, pacientul va veni la prima examinare ulterioară în cadrul căreia medicul va verifica activitatea cardiacă şi funcţiile stimulatorului. În funcţie de cerinţe, programul stimulatorului va fi adaptat la necesităţile pacientului. Pentru aceasta nu este necesară nicio intervenţie chirurgicală suplimentară, deoarece medicul utilizează un aparat extern pentru programare. În majoritatea cazurilor, pacienţii nu vor sesiza că a avut loc o reprogramare. În perioada următoare, pacientul va fi chemat la intervale regulate pentru un consult de verificare – de regulă la fiecare şase luni. În cadrul acestor examinări, medicul verifică modul de funcţionare a stimulatorului, starea bateriei, precum şi pragul de stimulare al inimii.

Se revine lent la activitatea cotidiană

La scurt timp după implantare pacientul poate reveni, de regulă, la maniera de viaţă obişnuită. Îşi poate relua ocupaţiile casnice, poate conduce maşina . Poate face duş, baie şi poate înota. Revenirea la viaţa şi obiceiurile cotidiene sa fac după indicaţiile medicului curant care cunoaşte cel mai bine situaţia fiecărei persoane în parte. De obicei, după o discuţie cu medicul, persoana căreia i-a fost implantat un stimulator cardiac, îşi poate exercita profesia şi activităţile obişnuite, îşi poate relua activităţile sportive sau sexuale fără probleme, dar într-un ritm mai lent, nu choar în câteva zile. Atenţie: dacă trebuie administrate şi medicamente, suplimentar faţă de stimulatorul cardiac, acestea trebuie să fie luate conform indicaţiilor medicului.

Pot folosi aparatele electrice?

Stimulatoarele cardiace sunt protejate în mare măsură împotriva influenţei aparatelor electrice şi radiaţiei emise de acestea. Dacă sesizaţi totuşi în apropierea aparatelor electrice simptome cum sunt bătăi mai rapide ale inimii, puls neregulat sau ameţeală, îndepărtaţi-vă imediat de acest aparat şi?/?sau deconectaţi-l. În caz de incertitudine, informaţi medicul despre acest eveniment.

Aparate electrice care pot fi utilizate fără niciun risc

Televizoare, aparate radio, căşti wireless, instalaţii audio stereo sau instalaţii audiovizuale similare

Telefoane fără fir

Uscătoare de păr, aparate electrice de ras sau alte aparate electrice de baie

Maşini de spălat, aspiratoare, cuptoare cu microunde, maşini de spălat vase şi alte aparate electro-casnice similare

Computere, faxuri, copiatoare, imprimante etc.

Toate maşinile de gătit

Pulsmetre

Atenţie: verificaţi în permanenţă dacă aparatele electrice sunt în stare impecabilă şi solicitaţi lucrări de întreţinere la acestea numai specialiştilor. Evitaţi pe cât posibil prezenţa aparatelor portabile imediat deasupra stimulatorului cardiac.

Ţineţi în permanenţă telefonul mobil pe partea opusă stimulatorului cardiac implantat

Dacă doriţi să folosiţi un telefon mobil, pentru a preveni posibile tulburări, trebuie să ţineţi în permanenţă telefonul mobil pe partea opusă stimulatorului cardiac implantat. Nici după folosire nu este permisă păstrarea acestuia în apropierea stimulatorului cardiac.

Atenţie la folosirea următoarelor aparate/instalaţii

Acordaţi atenţie indicaţiilor producătorului, care pot restricţiona folosirea de către purtătorii de stimulator cardiac a următoarelor aparate/instalaţii:

Maşini care produc vibraţii intense (maşini de găurit etc.)

Arme de foc

Aparate electrice care produc câmpuri electrice intense, conductori de înaltă tensiune, instalaţii de emisie pentru radio, televiziune şi radar, sisteme electrice de aprindere neecranate.

Pot călători?

În general, călătoriile nu reprezintă probleme pentru pacienţii cu stimulator cardiac, indiferent dacă acestea se desfăşoară cu avionul, cu vaporul, cu trenul sau cu automobilul. Atunci când călătoriţi cu avionul, informaţi în aeroport personalul de securitate sau personalul te restru şi prezentaţi, după caz, legitimaţia de purtător de stimulator. Veţi fi informat cu exactitate despre măsurile speciale la controlul de securitate.

Pot purta centura de siguranţă?

Călătoriile cu automobilul nu prezintă nicio complicaţie. Pentru securitate, trebuie să purtaţi o centură de siguranţă. Stimulatorul cardiac nu va suferi nicio deteriorare.

Investigaţi şi tratamente care nu prezintă riscuri pentru pacienţii cu stimulator cardiac

Radiografii

Tratamente dentare uzuale – de exemplu sfredelire şi curăţare dentară cu ultrasunete

Atenţie la examinările şi terapiile speciale

În cazul procedeelor de examinare şi al terapiilor speciale, ca de exemplu litotriţie, electrostimulare transcutanată a nervului, tomografie cu rezonanţă magnetică, radioterapie sau electrocauterizare trebuie să fie realizată mai întâi o estimare a riscurilor.Unele modele de stimulator cardiac sunt concepute astfel încât, în anumite condiţii, să vă permită o examinare prin tomografie cu rezonanţă magnetică. Legitimaţia de purtător de stimulator cardiac, ar trebui să aibă indicaţii corespunzătoare în acest sens.

Poate declanşa stimulatorul cardiac reacţii alergice?

În mod normal nu. Se foloseşc numai materiale care sunt suportate foarte bine de cor-pul uman. Printre acestea se numără de exemplu titanul şi materialele plastice compatibile medical şi verificate.

Voi percepe funcţionarea stimulatorului cardiac?

Nu. Stimulatorul cardiac produce numai un curent electric slab, care acţionează exclusiv asupra inimii. Dacă observaţi totuşi semnalmente neo bişnuite (de ex. un sughiţ continuu), discutaţi cu medicul currant.

Cât timp ţine bateria stimulatorului cardiac?

Durata de serviciu a bateriei depinde de tipul stimulatorului, de tabloul clinic şi de frecvenţa stimulării. În general, stimulatoarele cardiace funcţionează mai mulţi ani.

Mă va asista suficient de bine stimulatorul cardiac atunci când bateria va slăbi?

Medicul verifică suplimentar, pe parcursul examinărilor ulterioare regulate, starea bateriei. Dacă aceasta tinde să se descarce, stimulatorul dumneavoastră va fi înlocuit la timp cu unul nou.

Cât de frecvent trebuie să mă prezint la examinări ulterioare?

Medicul vă va informa despre următorul termen de examinare ulterioară. În general, examinările au loc la fiecare şase luni. Important este să respectaţi cu stricteţe aceste termene.

Ce se întâmplă când stimulatorul meu cardiac este înlocuit?

Stimulatorul cardiac este înlăturat printr-o mică intervenţie chirurgicală. Electrozii care funcţionează rămân în inimă şi se va racorda un stimulator cardiac nou. În mod normal pentru această procedură este necesară numai o spitalizare de scurtă durată.
 

Comentarii