Studenţii de la Universitatea Tehnică nu pot rămâne în cămine de sărbători

miercuri, 16 decembrie 2015, 10:27
3 MIN
 Studenţii de la Universitatea Tehnică nu pot rămâne în cămine de sărbători

„Din păcate, nu putem ţine căminele deschise în perioada de sărbători pentru a asigura locul de petrecere pentru studenţi“, arată directorul Direcţiei de Servicii Studenţeşti a universităţii. Măsura este luată după înjunghierea recentă a unui student în cămin.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi a început să ia măsuri mai dure în Campusul „Tudor Vladimirescu“, pentru a se asigura că incidentele precum cel cu înjunghierea studentului de la începutul lunii decembrie nu se vor mai întâmpla. Astfel, pe perioada vacanţei de iarnă, aşa cum este specificat în contractul de cazare, studenţii vor trebui să vacanteze camerele şi să plece acasă, cu excepţia celor care lucrează şi pot dovedi acest lucru aducând contractul de muncă. Această regulă exista şi în anii trecuţi, însă verificarea nu era la fel de strictă, fiindcă studenţii puteau justifica şederea în cămin printr-o simplă adeverinţă adusă de la locul de muncă, ce putea fi procurată de la orice firmă unde respectivul avea o relaţie şi putea fi angajat fictiv sau „primit în practică“ pe perioada iernii.

„Universitatea Tehnică vine pe perioada vacanţei de iarnă în sprijinul studenţilor care au serviciu. Cu toate că vacanţa de iarnă este nedidactică, aşa cum e specificat în contractul de cazare, cei care atestă că lucrează în Iaşi şi că prezenţa lor este solicitată în această perioadă pot rămâne. Ei trebuie să aducă aceste documente prodecanului responsabil cu probleme studenţeşti de la facultatea la care sunt înscrişi“, a declarat ing. Bogdan Budeanu, directorul Direcţiei de Ser­vicii Studenţeşti a universităţii.

Astfel, condu­cerea universităţii, deşi va fi nevoită să ţină des­chise unele cămine chiar şi pentru o mână de studenţi care lucrează, încearcă să limiteze petrecerile de Revelion care pot degenera în scandaluri. Şi cei care lucrează în această perioadă şi rămân cazaţi trebuie să respecte un set suplimentar de reguli, fiind împiedicat accesul vizitatorilor în cămin, indiferent de oră, şi interzisă organizarea de petreceri şi consumul de băuturi alcoolice în incinta căminului.

„Din păcate, nu putem ţine căminele deschise în perioada de sărbători pentru a asigura locul de petrecere pentru studenţi; nu este cazul şi nu e treaba universităţii, fiindcă se pot întâmpla lucruri neplăcute, mai ales având în vedere ultimele incidente foarte neplăcute, brutale şi pline de agresivitate, întâmplate atât în Tudor, cât şi în alte campusuri din Iaşi. Datoria universităţii este de a prevenit aceste lucruri neplăcute şi de a asigura comunităţii din campus o stare de linişte şi de siguranţă“, a adăugat directorul DSS.

Astfel, majoritatea studenţilor Politehnicii vor pleca aca­să în perioada 24 decembrie – 3 ianuarie, când încep din nou cursurile. Căminul T17 se va în­chide complet, iar cei din restul căminelor care vor dori să rămână trebuie să completeze o cerere tip şi să o însoţească de o adeverinţă de salariat în care să se specifice că este nevoie de student la locul de muncă în perioada 24 decembrie – 3 ianuarie, o copie după contractul indivi­dual de muncă şi o declaraţie pe proprie răspundere. Datele din contract care sunt confidenţiale din lege pot fi acoperite cu un marker, reprezentanţii universităţii precizând doar că sunt interesaţi de veridicitatea contractului şi de existenţa acestuia. Până pe 16 decembrie, cererile trebuie aprobate de conducerea facultăţii, iar până pe 21, cel târziu, trebuie depuse la administraţia căminului. Procedura a fost aprobată în cadrul unei Comisii Sociale din data de 8 decembrie 2015.

Comentarii