Studiu: doi copii ieşeni din trei spun că mănâncă bătaie pe pâine în familie

joi, 28 iulie 2016, 02:00
2 MIN
 Studiu: doi copii ieşeni din trei spun că mănâncă bătaie pe pâine în familie

În plus, 9 copii din 10 spun că sunt victime ale violenţei verbale din partea cadrelor didactice, la şcoală. Plecând de la aceste date, organizaţia „Salvaţi Copiii“ Iaşi a iniţiat un incitant proiect privind prevenirea violenţei în mediul rural. Acesta are în vizor zece comune din judeţul Iaşi  

În cadrul Caravanei de Teatru Forum, derulată de organizaţia „Salvaţi Copiii“ în 10 comunităţi rurale ieşene, în jur de 1.000 de copii şi tineri, dar şi părinţi ai acestora, vor fi informaţi cu privire la violenţa din familie şi cea din şcoală. 

Satele unde caravana va po­posi sunt Probota, Răducăneni, Şcheia, Belceşti, Cepleniţa, Erbi­ceni, Mironeasa, Drăguşeni, Po­peşti şi Ţigănaşi. Proiectul este derulat cu sprijinul a 20 de vo­luntari formaţi în ca­drul proiectului „Zoom in comunitate“, pro­iect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei.

„A lua frâiele în mâini şi a crea propriul Happy End este în totalitate responsabilitatea fiecă­ruia dintre noi. Vrem să ne asumăm un rol proactiv în viaţa noastră şi a comunităţii din care facem parte – aşa am pornit la drum cu super-eroi dornici de a schimba idei şi opinii ale membrilor şi copiilor din comunităţile rurale din judeţul Iaşi cu privire la violenţă. Copii, adolescenţi, părinţi, bunici, cadre didactice, reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, cu toţii au primit invitaţia de a participa la o repetiţie pentru viaţă. Am cunoscut deja 200 de membri ai comunităţilor Drăguşeni şi Ce­pleniţa unde am avut parte de zâmbete, interacţiune şi dezbatere, atitudini deschise şi comportamente adecvate. Am văzut împreună, prin Teatru Forum, cum putem construi comunitatea după trăsături pozitive: to­leranţă, atitudine, curaj, intervenţie, şi nu după cele care instigă la forme de violenţă, opresiune“, a declarat Ioana Nis­tor, coordonator voluntari „Sal­vaţi Copiii“ Iaşi.

Potrivit unui studiu făcut pu­blic de organizatori, în anul 2013, 63% dintre copiii întrebaţi afirmau că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor, iar 87% dintre elevi mărturiseau că au fost cel puţin o dată implicaţi într-o situaţie de abuz verbal din partea unui cadru didactic. Caravana are scopul de a sensibiliza copiii cu privire la violenţele ce pot apărea în şcoală şi comunitate şi a repercusiunilor acesteia. Aceasta are loc în perioada iulie – octombrie, în parteneriat cu Direcţia Ge­nerală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi şi Ins­pectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi.

Comentarii