Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Incompetenţilor, plecaţi, să nu vă vedem!

SWITCH OFF! Iaşul nu va fi capitală culturală. Incompetenţii să plece!

GALERIE
Iasi2021-switch offIasi2021
  • Iasi2021-switch off
  • Iasi2021
- +

Eşec răsunător şi ruşinos al Iaşului în competiţia pentru obţinerea titlului de capitală europeană a culturii în 2021. Cu toate că oraşul este perceput ca unul dintre cele mai importante centre culturale ale ţării, dosarul de candidatură întocmit de Fundaţia Iaşi - Capitală Europeană a Culturii (FICCE) nu i-a convins pe cei 12 experţi care au format juriul, dintre care 10 ai UE, că merităm măcar să fim printre cei 4 finalişti, din 14 candidaţi. De faza de preselecţie au trecut doar Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara. „Îmi asum acest eşec“, a declarat directorul artistic al FICCE, Florin Cîntic, care a şi demisionat aseară. În mod penibil, primarul interimar Mihai Chirica se ascunde după Nichita, dând vina pe acesta, deşi toată conducerea actuală a fundaţiei de mai sus este desemnată de el, care este în funcţie din luna mai, şi care s-a ocupat îndeaproape de candidatură. Edilul a mai dat vina, în mod ridicol, şi pe faptul că experţii UE s-ar fi oprit la „Arcul carpatic“, numai pe ce trebuie dat vina nu a spus: că am avut un dosar jenant, pe care l-a coordonat. Asta pentru că, dacă ne uităm pe criteriile de evaluare, vedem clar că peste trei sferturi din acestea ţin de ceea ce urmează să faci, nu de ceea ce eşti. Dovadă competiţia pentru capitala europeană din 2019, care a avut loc în Italia: a câştigat dosarul „beton“ al unui orăşel de sub 60.000 de locuitori, Matera, necunoscut chiar şi multor italieni, în faţa unor oraşe precum Florenţa, Veneţia şi altele. Aşa că, domnule Chirica&co., nu mai daţi vina pe munţi, pe ape şi câmpii: aduceţi ieşenilor care vă plătesc, şi care au plătit deja bani mulţi pentru această candidatură eşuată, explicaţii la obiect şi demisiile necesare!

După eşecul de ieri, ieşenii vor afla abia peste 2-3 luni care sunt explicaţiile juriului în respingerea candidaturii Iaşului, precum şi ale celorlalţi competitori care nu au fost selectaţi, evaluatorii fiind 10 ex­perţi europeni şi 2 desemnaţi de Ministerul Culturii. Eşecul a stârnit un val de reacţii în mediul public.

Chirica: Chiar toată Moldova rămâne ştrangulată faţă de restul ţării?

Primarul interimar Mihai Chi­rica a comentat ieri eşecul făcând trimi­tere la faptul că, cu excepţia Bucu­reş­tiului, oraşele candidate selectate de juriu sunt toate din ves­tul ţării, din „Arcul carpatic“. „(Experţii, n.r.) au făcut o judecată, îmi pare foarte rău nu neapărat pentru Iaşi, care ne doare, dar chiar toată Moldova a rămas oarecum ştrangulată faţă de restul ţării? Nu autostradă, toţi ne privesc ca o paria... Poate exa­gerez şi eu acum, poate sunt uşor subiectiv. Eu am un singur lucru de transmis: nimeni nu ne poate lua statutul de capitală culturală a României, aici s-a născut Uni­rea, aici s-au născut cele mai importante momente din viaţa românilor şi vom ţine foarte mult la acest lucru“, a declarat Chirica.

El a adăugat că nu vede niciun argu­ment pentru care oraşe precum Clujul, Timişoara sau Baia Mare au avut dosare de candidatură mai bune. „Poate au ştiut să se prezin­te mai bine, poate au un lobby extern mai pronunţat, poate că asta e vizibilitatea Europei, ca ea să se oprească în arcul Carpaţilor, e greu să spun eu acum de ce s-a oprit în partea de vest a României. Suferinţa poate ar fi fost mult mai grea dacă ar fi fost ales un oraş de lângă noi faţă de Iaşi. Dar atât timp cât toţi am fost eliminaţi doar pentru vest, ne-a mai pierit aşa un pic din suferinţa aceasta“, a mai spus Chirica.

Edilul a men­ţionat că actualei echipe de la conducerea FICCE, instalată în august 2015, nu are ce să-i reproşeze atât timp cât aceasta a încercat să recupereze „un an jumătate pierdut“ în cinci luni. „Nu putem vorbi neapărat de trista sau greaua moştenire, dar ce nu face Ionică, nu face Ionel, ăsta e un lucru cert“, a mai spus Chirica.

El a mai dat vina ieri, voalat, şi pe Gheorghe Nichita: „Cred că am avut şi un prejudiciu de imagine major. De altfel, una dintre întrebările unui expert european a fost şi pe această temă, cu «Ex»-ul, ce să zic... Noi am făcut tot ce a fost po­sibil. Am pus la dispoziţie toate re­sursele necesare, nu pot să dau vina pe niciunul dintre ei“. Chirica a admis însă că decizia juriului de experţi este „o lovitură de imagine“ pentru administraţia locală.

Cîntic: „Consider dosarul nostru foarte bun“

Directorul artistic al FICCE, Florin Cîntic, a declarat ieri că îşi asumă eşecul pentru respingerea do­sarului Iaşului. „Îmi asum acest eşec. Nu ştiu de ce a decis juriul aşa, respect hotărârea experţilor, aştep­tăm o motivare a acestora pentru a vedea ce anume a fost mai bun la ceilalţi şi mai puţin bun la noi“, a spus Cîntic.

El a adăugat că şi-a dat demisia din poziţia deţinută la FICCE, organizaţie care însă a rămas fără obiect odată ce a fost înfiinţată strict cu scopul de a participa la competiţia europeană. Cîntic a precizat că perioada de stagnare a FICCE de la înfiinţare (septembrie 2013) şi până în vara acestui an „a contat“, dar a adăugat că nu ştie „dacă într-un mod decisiv“. El a subliniat că, în acea pe­rioadă, unul dintre lucrurile pe care fundaţia trebuia să le facă mai bine este să mobilizeze comunitatea, im­pli­carea cetăţenilor, potrivit lui Cîn­tic, un punct slab al dosarului de candidatură al Iaşului. „În acel an şi ju­mă­tate am fi putut mobiliza comu­ni­tatea şi am fi putut fi mai con­vingători pe această direcţie, care era importantă“, a conchis Cîntic

Istoria zbuciumată a FICCE

Primăria Iaşi a intrat cu întârziere în competiţia pentru titlul de capitală europeană a culturii. FICCE şi-a început activitatea în septembrie 2013, vreme la care majoritatea ora­şelor candidate aveau deja strategii culturale aprobate. Încă de la în­fiinţare, activitatea FICCE a fost una netransparentă, iar, într-un ra­port de audit prezentat de „Ziarul de Iaşi“ în august 2015 erau identificate grave nereguli în modul de cheltuire a banilor publici de către fundaţie, în perioada septembrie 2013 - aprilie 2015. În ultimul an, FICCE a fost deseori un măr al discordiei între diverşi actori politici. Preşedintele FICCE a fost primarul suspendat Gheorghe Nichita, dar, după arestarea acestuia, în mai 2015, liderul de facto al organizaţiei a devenit primarul interimar Mihai Chirica.

GHID - CRITERIILE DE RESPECTAT PENTRU ORAŞELE CANDIDATE ÎN 2020-2033

Reacţii politice: „Nu mai contăm nici în cultură“

Respingerea candidaturii Iaşului i-a determinat pe liberalii ieşeni să-i ceară demisia primarului interimar. „PSD şi administraţia condusă de Mihai Chirica, prin incompetenţă şi aroganţă, au distrus ce a avut Iaşul mai de preţ: identitatea sa culturală. Faptul că Iaşul nici măcar nu s-a calificat în finală pentru obţinerea acestui titlu echivalează cu ştergerea identităţii culturale a Iaşului care, încă din 1859, a fost un atribut recunoscut de către întreaga ţară. Acest eşec ruşinos va avea efecte nefaste pe termen lung pentru comunitatea ieşeană. Practic, odată cu acest eşec, Mihai Chirica şi PSD au reuşit ceea ce nu reuşiseră comuniştii: să distrugă onorabilitatea şi statutul oraşului nostru de pol al culturii româneşti“, au precizat liberalii într-un comunicat de presă.

Ei au susţinut că Iaşul plăteşte „preţul unei administraţii păguboase pentru oraş şi pentru ieşeni, caracterizată prin lipsă de transparenţă, habarnism, aroganţă şi indolenţă“„Cerem demisia lui Mihai Chirica pentru cel mai răsunător eşec al administraţiei pe care o patronează cu cinism şi incompetenţă“, au conchis liberalii ieşeni.

Din mediul politic, o reacţie vehementă a venit şi din partea deputatului independent Viorel Blăjuţ:„Această nouă umilinţă pentru oraşul nostru trage încă un semnal grav de alarmă: nu mai contăm nici măcar în cultură! Dacă în economie ştiam că nu mai contăm de mult din cauza administraţiei locale dezastruoase a unor partide politice depăşite total de vremuri şi a unor politicieni complet dezinteresaţi de proiectele comunităţii, iată că nici măcar cultura, cu care ne lăudam ca oraş, nu ne mai reprezintă. Solicit în primul rând Fundaţiei să justifice până la ultimul leuţ cheltuielile derulate în pregătirea proiectului (...) Au cheltuit sute de mii de euro pentru evenimente şi festivaluri cu care s-au lăudat cât au putut, pentru ca acum să ne trezim în situaţia jenantă de a nu ajunge nici măcar pe lista scurtă“.

O reacţie a venit aseară şi de la PSD Iaşi, printr-un comunicat: „PSD a lecturat cu mâhnire, dar şi cu dezgust comunicatul de presă al PNL Iaşi prin care organizaţia din Podu Roş încearcă să speculeze politicianist faptul că dosarul de candidatură al Iaşului nu a fost selectat pe lista scurtă a finalistelor(...) PNL Iaşi dă din nou dovadă de o ipocrizie intolerabilă. Liberalii arată cu degetul spre echipa PSD, făcându-se că uită că au refuzat în mod repetat şi fără nicio justificare să se implice în orice fel în activitatea Fundaţiei deşi au fost solicitaţi în numeroase rânduri să contribuie la demersurile de redactare a dosarului de candidatură. Încercarea imorală a echipei din Podu Roş de a capitaliza electoral un eveniment la care au contribuit este dublată de emiterea unor aberaţii de ordin raţional. Liberalii susţin că echipa PSD ar fi „distrus ce a avut Iaşul mai de preţ: identitatea sa culturală“, de parcă identitatea culturală a oraşului nostru ar ţine nu de istoria sa, de personalităţile sale, de instituţiile de cultură şi de evenimentele care au impus Iaşul pe harta culturală a României, ci de un titlu acordat în urma unei selecţii ale cărei criterii nu sunt încă elucidate pe deplin“.

APEL - CRITERIILE DE RESPECTAT PENTRU ORAŞELE CANDIDATE ÎN 2021

 

Val de reacţii dure din partea ieşenilor

Rezultatele preselecţiei au fost anunţate ieri în jurul orei 12.20 de către Steve Green, preşedintele juriului de experţi. „Ce anume face un oraş să devină Capitală europeană a culturii? Este vorba despre programul viitor, nu ceea ce a făcut în trecut, nu ceea ce face acum. Este dorinţa de a schimba oraşul. Şi un angajament solid de a învăţa despre alte culturi ale Uniunii Europene şi de a-şi împărtăşi propria cultură. Este un angajament puternic de dialog intercultural, de politici antidiscriminare şi de includere“, a spus Green. Cu alte cuvinte, ce vrei să faci, nu ce eşti deja. Vestea că Iaşul nu a prins „lista scurtă“ a finalistelor s-a răspândit repede în rândul publicului ieşean, iar reacţiile nu au întârziat să apară.

„Sintagma Iaşi capitală a culturii româneşti primeşte acum un certificat de produs expirat“„Cu prezenţe culturale lipsite de vizibilitate şi imagine, pline de gafe şi amatorisme am fi vrut noi să câştigăm?“„Oraşul nostru nu se ridică la un nivel de civilizaţie vestic“„Iaşul, un oraş în paragină, prăfuit, o ruină“ sau „Iaşul poate concura cu succes pentru capitala de corupţie“ sunt doar câteva dintre mesajele postate de ieşeni pe forumul online al „Ziarului de Iaşi“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri