TABEL: Tot ce trebuie să ştiţi despre grădiniţele private din Iaşi. Pe care o alegeţi?

luni, 21 septembrie 2015, 02:00
6 MIN

Pentru că, deşi cursurile au început, unii părinţi tot nu au luat o decizie definitivă în privinţa grădiniţei, unii abia tatonează terenul pentru perioada următoare, în timp ce alţi părinţi, deloc puţini, l-au dat pe micuţ la stat, dar acum cercetează nemulţumiţi şi domeniul privat, „Ziarul de Iaşi“ a făcut deja un „tur“ complet al instituţiilor de acest nivel din oraş şi vă oferă pe larg amănuntele pe care trebuie să le luaţi în calcul. Am parcurs toate cele aproape 30 de grădiniţe private din Iaşi, luând în calcul peste 20 de criterii de comparaţie, de la preţ, mâncare şi loc de joacă până la cursuri de limbi străine şi de arte.

Pornind de la preţul mâncării, al taxei de şcolarizare, al dotărilor şi ofertei educaţionale, am trecut în revistă toate grădiniţele private din Iaşi, unde înscrierile se fac pe tot parcursul anului. Ne-am rezumat la criteriile pe care le aleg părinţii, şi, deşi mare parte dintre ele nu îndeplinesc toate criteriile ce ţin de dotări, transport, parc în curte, limba a doua de studiu etc., există şi grădiniţe care sunt căutate pentru resursa umană şi pregătirea educatorului. Această evaluare nu poate fi realizată de către noi, fiind un criteriu subiectiv, astfel că nu realizăm un top, ci doar un material informativ pentru părinţi.

Există, spre exemplu, grădiniţele „Ioana“, „Atelier“ sau  „Waldorf“ care au punctaj mic la capitolul dotări, dar sunt căutate deoarece au cadre didactice de renume. Momentan, în judeţul Iaşi sunt 19 grădiniţe particulare, din care 16 sunt în municipiul Iaşi. Pe lângă acestea, alte opt grădiniţe sunt în cadrul unor instituţii şcolare particulare. Pe lângă cele 24 de grădiniţe mai există şi patru Centre educaţionale pentru copii.

Între 800 şi 900 lei

Începem cu Grădiniţa FEG deoarece aceasta îndeplineşte aproape toate criteriile: are trei sedii, unul pe Păcurari, unul pe Smârdan şi unul în zona Alexandru, şi îndeplineşte cu succes aproximativ toate cerinţele unui părinte, oferind transport copiilor dimineaţa şi seara de la domiciliu la grădiniţă, are supraveghere video (părinţii îşi pot vedea copilul în timp real de acasă), are spaţii de joacă în aer liber, se studiază două limbi străine, engleză şi germană, şi se fac tot felul de opţionale (desen, muzică, dans, şah), dar şi ştiinţe. Programul acestei instituţii este cel mai lung din Iaşi, aceasta fiind deschisă în intervalul 7-20, şi funcţionează şi pe perioada vacanţelor. Au cabinet de asistenţă medicală, continuare în învăţământul primar, iar preţul pe o lună este cuprins între  800 şi 900 lei, din care doar taxa de şcolarizare este de 650 de lei. Pentru limba engleză, grădiniţa are doi profesori, unul dintre ei fiind nativ englez.

Continuăm cu Grădiniţa Spectrum. Singurele criterii la care „pierde“ aceasta, deşi mulţi părinţi nu sunt interesaţi de asta, este ora de închidere, deoarece părinţii trebuie să-şi ia copiii acasă la ora 17, şi preţul, care depăşeşte 800 de lei pe lună. La Spectrum se studiază două limbi străine, se asigură transportul, au camere de supravegnere, se studiază ştiinţele, iar grădiniţa este deschisă pe timpul vacanţelor. Grădiniţa are însă continuare în învăţământul primar, dar şi spaţiu de joacă în curte.

La Grădiniţa Lorelay, singurele puncte slabe sunt faptul că are programul mai scurt ca la alte grădiniţe, până la ora 18, şi nu are o a doua limbă străină de studiu. În rest, grădiniţa acordă transportul elevilor, are spaţiu de joacă în curte, continuare în învăţământul primar, camere de supraveghere, cabinet medical, opţionale, se face şi materia ştiinţe, are program şi în vacanţe, iar preţul pe lună este cuprins între 700 şi 800 de lei.

Cel mai bun preţ

Grădiniţa EuroEd îndeplineşte şi ea aproape toate criteriile, excepţie făcând faptul că nu oferă transport la cerere şi ajunge la un preţ ce depăşeste 800 de lei pe lună. Grădiniţa Atelier 1, deşi oferă toate serviciile şi la dotări şi oferte educaţionale interesante, a pierdut cel mai mult la capitolul preţ, acesta ajungând la 1.050 de lei pe lună, taxa de şcolarizare fiind de 750 de lei, iar masa de 300 de lei (15 lei pe zi). Grădiniţele Centrul educaţional Hopscotch şi „Grădiniţa Veselă“ sunt cumva la egalitate la capitolul dotări şi servicii. De menţionat faptul că toate au o taxă cuprinsă între 700 şi 800 de lei, acestea fiind printre cele mai bune ca preţ din Iaşi. Nu au însă continuare în privat, programul este până la ora 18, iar Centrul educaţional nu oferă transport. Urmează Grădiniţa Paradis şi Grădiniţa „Hansel şi Gretel“. La ambele preţul trece de 900 de lei pe lună, şi nu oferă serviciu de transport. Grădiniţa Hansel şi Gretel nu are supraveghere video, însă ambele sunt la egalitate la restul criteriilor. Grădiniţa Longavit pierde la spaţiul de joacă în aer liber, deoarece nu are unul special amenjat, grădiniţa având sediul în cadrul unui bloc de locuinţe. Dotările şi mobilierul sunt însă deosebite. Aceasta se închide la ora 19, iar ca preţ depăşeşte 900 de lei pe lună. Grădiniţa Excellence pierde teren la preţ, deoarece ajunge şi la 1.200 de lei pe lună, pentru un copil, la un program până la ora 18. Preţul porneşte de la 900 de lei, pentru un program scurt de până în ora 13, şi are în servicii şi programul de week-end pentru cei care nu au pe cine lăsa acas[ cu copilul. Acesta costă 500 de lei pentru un singur sfârşit de săptămână, de vineri de la ora 16  până duminică, ora 16. Restul criteriilor sunt îndeplinte, cu excepţia faptului că nici Longavit şi nici Excellence nu au continuitate în învăţământul primar.

Majoritatea au site-uri proprii

La Grădiniţa Tesori, preţul ajunge la 1.000 de lei pe lună, aceasta având şi program pe perioada vacanţelor, cu excepţia lunii august, când este închisă. Programul se termină la ora 18. Grădiniţa nu oferă transport gratuit şi nu are continuitate în învăţământul primar, în rest îndeplineşte celelalte criterii, are spaţiu de joacă în aer liber, se studiază două limbi străine, ştiinţe, opţionale, suporaveghere video şi asistenţă medicală. Urmează grădiniţele Surorile Providenţei şi Grădiniţa „Ioana“. Prima are supraveghere video, un preţ cuprins între 700 şi 800 de lei, însă pierde mult la programul prelungit, deoarece grădiniţa se închide la ora 17, şi nu are la opţionale o a doua limbă străină. De asemenea, grădiniţa mai pierde punctaj deoarece nu asigură transport şi nu are continuare în privat. La „Ioana“, preţul este cuprins între 900 şi 1.000 de lei, iar programul este până la ora 18. Deşi la celelalte criterii a îndeplinit cerinţele, această grădiniţă nu are supraveghere video. O altă grădiniţă din cele sondate îndeplineşte majoritatea criteriilor părinţilor, şi anume, Grădiniţa Kitty. Restul grădiniţelor din municipiul Iaşi (Angel Kids, Eurokid, First Steps, Penilla, Buna Vestire, Căsuţa Zânelor, Waldorf, Lumea copiilor, Micul Prinţ şi Centrul educaţional Kids Heaven) nu îndeplinesc chiar toate criteriile, deoarece majoritatea nu au o a doua limbă străină, altele nu au deloc spaţii de joacă, nu au continuare în învăţământul primar ori nu oferă transport. Totuşi, pentru o mai bună orientare, vă sugerăm să intraţi pe site-urile grădiniţelor şi să sunaţi la sediile acestora, pentru informaţii detaliate.
 

Comentarii