De Sănătate

Punem punctul pe știi

Tânărul de 29 de ani înjunghiat la masa de biliard va salva alte vieţi

miercuri, 02 martie 2016, 02:50
2 MIN
 Tânărul de 29 de ani înjunghiat la masa de biliard va salva alte vieţi

Familia acestuia a fost de acord ca organele lui să fie donate. 

Familia unui tânăr din Vaslui internat în moarte cerebrală la Spitalul de Neuro­chirurgie din Iaşi a fost de acord să doneze organele sănătoase ale victimei.

Donatorul, în vârstă de 29 de ani, a ajuns în stare critică în spital după ce un consătean de-al său, din Tăcuta, cu care juca biliard, i-a înfipt un cuţit în cap. În ciuda eforturilor medicilor, victima nu a putut fi salvată, rudele acesteia acceptând ulterior să-i fie prelevate or­ganele, astfel încât alţi bolnavi să primească o şansă la viaţă.

Medicii din cadrul Centrului Regional de Transplant (CRT) au efectuat prelevarea în cursul nopţii de luni spre marţi. Procedura chirurgicală a fost efectuată de chirurgul ieşean Cristian Lupaşcu, cel care după prelevare a plecat la Institutul Fundeni din Bucureşti pentru transplantarea organului.

„Donatorul a fost un bărbat tânăr care a fost victima unei agresiuni şi care prezenta un traumatism cranio-cerebral sever. Au fost prelevate ficatul, rinichii, corneea, os şi tendon, intervenţia fiind realizată, în mare parte, de chirurgul Cristian Lupaşcu“, a arătat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatoarea CRT.

Potrivit medicului, în centrele de transplant din Iaşi au rămas corneea şi un rinichi, cel de-al doilea rinichi şi ficatul fiind preluate pentru transplantare în centrele din Capitală. Prelevarea de marţi dimineaţa a fost cea de-a cincea de anul acesta. Ultimele trei prelevări au fost reali­zate în luna februarie.

Potrivit repre­zentanţilor CRT, Spitalul „Sfântul Spiridon“ se pregăteşte pentru depunerea dosarului de acreditare pentru transplantul de ficat, astfel încât începând de anul acesta ficatul prelevat la Iaşi să revină bolnavilor de aici, şi să nu mai plece în Capitală.

 

Comentarii