Tehnicienii de la acceleratoarele IRO lucrează până la miezul nopţii

marți, 12 august 2014, 01:57
2 MIN
 Tehnicienii de la acceleratoarele IRO lucrează până la miezul nopţii

Problema deficitului de personal de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) a ajuns pe masa ministerului.

Conducerea IRO a înaintat Ministerului Sănătăţii o solicitare prin care cere deblocarea a 146 de posturi pentru funcţionarea spitalului în condiţii optime. Dintre acestea, doar trei sunt pentru medici, în timp ce 67 de posturi solicitate sunt pentru a încadra noi asistenţi medicali şi alte 33 pentru a împlini normativul de personal auxiliar, infirmieri şi brancardieri.

“În aprilie, când am fost la minister pentru evaluarea mea ca manager, am precizat că una dintre probleme cu care ne confruntăm este lipsa de personal. Acum am făcut solicitarea propriu-zisă şi din primele informaţii se pare că solicitarea a fost acceptată. Una este ca personalul să fie angajat cu contract de muncă şi alta este să fie detaşat sau să fie încadrat cu contract de prestări servicii. În referatul trimis am menţionat că ne încadrăm cu plăţile în bugetul alocat de CJAS”, a precizat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.

În prezent, din cauză că unul dintre acceleratoarele de particule ale institutului s-a defectat, iar zilnic la cele două aparate funcţionale sunt programaţi câte 140 de pacienţi, apar situaţii în care tehnicienii stau în spital până la ora 23.00, până când intra în terapie şi ultimul pacient.

“Sunt zile în care tehnicienii stau peste program, până la ora 23.00-00.00 sau chiar mai mult, pentru că, dacă din cei 70 de pacienţi programaţi pentru fiecare aparat în parte, 1-2 rămân la urmă, după ce se încheie programul, bolnavul nu poate fi refuzat”, a adăugat managerul. Conducerea IRO speră să primească până săptămâna viitoare un răspuns pozitiv din partea ministerului.
 

Comentarii