De Business

Punem punctul pe știi

Tehnoton SA se laudă cu afaceri în creştere cu 8%

16% din producţia firmei ieşene a luat calea exportului.

miercuri, 27 mai 2015, 01:50
2 MIN
 Tehnoton SA se laudă cu afaceri în creştere cu 8%

Anul trecut, 16% din maşinile de spălat şi aragazurile produse la fabrica de electrocasnice Tehnoton SA Iaşi au luat calea exportului. Societatea deţinută indirect de omul de afaceri Maricel Popa a derulat în 2014 afaceri cu aproape 8 procente mai mari decât în anul anterior. Cifra de afaceri a firmei a ajuns astfel la valoarea de 25,9 milioane de lei.

„Exportul a reprezentat 16,04% din cifra de afaceri pentru anul 2014, aceasta realizându-se în cadrul relaţiilor comerciale cu firme europene, din zona euro. Valoarea exporturilor a fost de 923.534 euro”, se arată în raportul anual transmis de conducerea societăţii către RASDAQ. La finele anului trecut, Tehnoton SA Iaşi deţinea, pentru produsele electrocasnice, o cotă de piaţă cuprinsă de 4% pentru aragazuri, respectiv de 5% pe segmentul de maşini de spălat rufe semiautomate, de uz casnic. Ca atare, societatea a realizat în decursul exerciţiului financiar 2014 o producţie vândută în valoare de 21,2 milioane de lei, aceasta fiind cu 3,77% mai mare decât cea realizată în anul 2013. La capătul anului trecut, fabrica de electrocasnice a înregistrat şi un profit net de 1,2 milioane de lei.

În ultimii trei ani, Tehnoton nu a repartizat acţionarilor dividente, având în vedere faptul că în această perioadă managementul s-a orientat în special pe retehnologizarea şi modernizarea proceselor de fabricaţie. Pe de altă parte, numărul mediu de personal a fost anul trecut de 138 persoane, faţă de 146 în 2013. „Ajustarea efectivului de personal a fost necesară pentru a se utiliza eficient forţa de muncă. Productivitatea muncii a crescut în anul 2014 prin măsurile de restructurare organizatorică luate de conducerea societăţii”, au notat în raport oficialii firmei. Conform datelor din Depozitarul Central de la finele lui 2014, 72% din acţiunile fabricii sunt deţinute de Omega Is Communications SRL, unde director şi acţionar majoritar este Maricel Popa, în prezent secretar de stat la Ministerul Economiei.

 

 

Comentarii