De Sănătate

Punem punctul pe știi

Terapia interferon free, un succes! 180 de pacienţi au scăpat de hepatită la Iaşi

sâmbătă, 17 decembrie 2016, 02:56
2 MIN
 Terapia interferon free, un succes! 180 de pacienţi au scăpat de hepatită la Iaşi

Unul din pacienţi, cu multe boli asociate, a decedat.

Terapia interferon free pentru pacienţii diagnosticaţi cu hepatită C în stadiu avansat s-a dovedit un suc­ces. Potrivit medicilor infecţio­nişti ieşeni, starea pacienţilor intraţi în program s-a îmbunătăţit considerabil datorită terapiei.

La Spitalul de Boli Infecţioase au primit tratament interferon free pentru tratarea hepatitei C şi în stadiu avansat 253 de bolnavi. 180 dintre aceştia au scăpat de boală, după cum au arătat investigaţiile efectuate la trei luni după urmarea schemei terapeutice. Un singur pacient intrat în program a dezvoltat o reacţie adversă deosebită. Conform medicilor, pacientul avea mai multe boli asociate şi în cele din urmă şi-a pierdut viaţa.

„In­terferon free, terapia fără interferon a pacienţilor cu hepatită C în stadiul F4, s-a dovedit un program foarte bun. Trebuie meţinut, pentru că înseamnă vindecarea acestor pacienţi. La Iaşi, rezultatele la trei luni pentru 180 de pacienţi au arătat că s-au vindecat, adică au avut viremii nedetectabile. Încă nu avem rezultatele tuturor pacienţilor. Un singur pacient nu a răspuns la tratament şi, pe fondul unor boli asociate, a dezvoltat nişte efecte adverse mai deosebite, pierzându-şi viaţa“, a explicat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase

În primul an de existenţă a programului, doar bolnavii cu hepatită C şi ciroză hepatică în stadiul F4 au putut beneficia de terapia fără interferon. Potrivit medicilor, programul Casei Naţionale de Asi­gurări de Sănătate va fi extins de la 1 martie şi la pacienţii cu stadiul F3.

Comentarii