Terapia prin masaj întăreşte imunitatea organismului prin stimularea curentului limfatic

luni, 22 decembrie 2014, 21:36
2 MIN
 Terapia prin masaj întăreşte imunitatea organismului prin stimularea curentului limfatic

Terapia prin masaj reuşeşte incontestabil să dinamizeze de asemenea şi sistemul limfatic, care are rol în imunitatea organismului, prin intensificarea schimburilor nutritive, eliminarea toxinelor din corp şi prin stimularea limfocitelor. Sistemul limfatic al organismului şi sistemul circulator sunt strâns interconectate. Vasele limfatice însoţesc venele şi au o structură asemănătoare cu a acestora.

Circulaţia limfei se face de la periferia corpului spre marile ducturi limfatice, şi este foarte lentă, fluxul limfatic fiind de 2-4 litri la 24 ore! Circulaţia limfei este aşa de lentă pentru că acest sistem limfatic nu are o „pompă” aşa cum are sistemul circulator – inima. Prin masaj, mâna maseurului devine astfel „pompa” care împinge limfa spre evacuare, accelerând curentul limfatic de până la 15-20 ori, rezultând astfel o mai mare rapiditate în detoxifierea organismului. Lucru foarte important!

Limfa transportă acizii graşi şi colesterolul, precum şi enzime şi hormoni eliminaţi de celulele secretoare.

Masajul accelerează circulaţia limfei în spaţiile intercelulare prin procedeele de alunecare şi presare executate de maseur, care umplu şi golesc succesiv şi într-un ritm accelerat vasele masate, împingând limfa în sensul scurgerii ei normale.

Masajul executat în profunzime pe relieful muscular şi apăsând în spaţiile dintre muşchi, acolo unde se găsesc vasele colectoare de limfă, face ca deşeurile toxice ale organismului să fie dislocate şi antrenate în curentul limfatic.

Toxinele transportate de curentul limfatic, sunt drenate la nivel subclavicular, în sânge, şi eliminate din organism prin organele de excreţie.

Sistemul limfatic conţine reţeaua de ganglioni limfatici, care alimentează limfa cu limfocite şi imunoglobuline necesare în imunitatea organismului.

Cea mai mare concentrare de ganglioni limfatici se găseşte în zona abdomenului, sub ombilic, acolo unde sângele adună majoritatea toxinelor din corp.

Aceştia sunt poziţionaţi în două straturi: un strat superficial, în grăsimea de sub piele, şi un strat profund situat în jurul rinichilor şi a osului sacru.

Prin masarea ţesuturilor abdomenului, ganglionii limfatici vor fi stimulaţi, rezultând o decongestionare a zonei, şi o repunere a toxinelor în circuit. Aceşti ganglioni sunt importanţi datorită legăturii strânse a acestora cu intestinele, sistemul digestiv şi cu sistemul de detoxifiere a ficatului.

În final putem trage o concluzie simplă. Fiind cea mai veche terapie prin care omul şi-a putut alina suferinţele menţinându-şi starea de sănătate, trebuie să acceptăm ideea că terapia prin masaj, în contextul actual, poate contribui din plin la dezvoltarea sistemului de profilaxie a sănătăţii, astfel încât să ne fie mai uşor să prevenim decît să tratăm!

terapeut maseur, Eugen VIERU 

Comentarii