Test din sudoarea poporului

marți, 30 iulie 2013, 11:33
4 MIN
 Test din sudoarea poporului

* Nu ştim alţii cum sunt, dar în ceea ce ne priveşte suntem sătui până peste cap (vreo 194 de centimetri) de televiziuni, de telecomandă, de emisiuni. Mai ales că şi căldura care a fost şi încă mai este (de mâine se risipeşte, aşa au anunţat) a copt creierii multor realizatori şi prezentatori, ca pe nişte ouă expirate. Peste tot e blegeală, transpiraţie fără rost, lâncezeală. E şi cod portocaliu de caniculă în opt judeţe; pe un site de ştiri internaţionale am citit că e cod în opt ţări europene. La câte zone afectate sunt, putem spune că nu-i cod de caniculă, ci cor de canicule.
* Chiar, între noi fie vorba, ce faceţi când este cald? Vă simţiţi bine, vă simţiţi mai puţin bine, vă simţiţi în stare să secaţi toată berea de la terasă? Năduşiţi, vă puneţi aer condiţionat, vă puneţi şapcă nouă, cu cozoroc, sau căciulă cu urechi şi vată în urechi? Vă pasă de căldură, de caniculă, de grade, de soare, de asfaltul topit sub tălpi? În caz că da, atunci vă pasă de bine sau de rău? Iată un mic test tematic:
1) De ce ultimele zile au fost caniculare, cu temperaturi peste cele normale?
a) Fiindcă Guvernul a dat din timp populaţiei ajutoarele de căldură pentru iarna viitoare. / b) Aici sigur e mâna mafiei sucurilor şi îngheţatei! / c) Fiindcă aşa au zis prezentatorii de la meteo, inclusiv Busu.
2) Ce măsuri luaţi, de obicei, în caz de caniculă?
a) Consum cât mai multe lichide, ca să mă hidratez. / b) Consum cât mai multe lichide, fiind nevoie şi de temelie, nu doar de fudulie. / c) Consum cât mai multe lichide de la robinet, că n-am bani de solide.
3) Care sunt primele neplăceri cauzate de căldură, ce simţiţi la început?
a) Transpir sub costum, ameţesc, mi se taie picioarele, bufeu, leşin. / b) Transpir, consum, ameţesc, mi se taie contul la bufet, plătesc peşin. / c) Mi se face cald.
4) De obicei, dumneavoastră la ce folosiţi termometrul?
a) De obicei, măsor temperatura de afară sau din casă, să ştiu cum să mă îmbrac. / b) De obicei, măsor temperatura, să ştiu dacă să mai cer gheaţă. / c) Cunoscând lungimea sa, pot măsura înălţimea copiilor. Am încercat să mă măsor şi în talie cu termometrul, însă n-am prea izbutit.
5) Dacă se anunţă că urmează zile caniculare, cum procedaţi, întâi de toate?
a) Dacă e caniculă, înseamnă că e vară, deci eu, om gospodar fiind, mă apuc să îmi fac sanie. Dacă s-ar anunţa viscol şi îngheţ mi-aş face car, evident! / b) E mai bine să previi decât să vindeci, aşa că am început cu berea rece încă din martie. / c) Dacă e caniculă, mă reped şi bag mâncarea la frigider, să nu se strice.

* Una peste alta, aţi înţeles ce era de înţeles: feriţi-vă de căldură, dacă simţiţi că vă este prea cald, dar şi de frig, dacă vă e frig, logic. Bineînţeles, dacă plouă e mai important să vă feriţi de ploaie decât de căldură sau de frig, iar dacă trăsneşte trebuie să aveţi şi mai multă grijă. Important este şi să vă feriţi de maşinile care circulă în viteză – aşadar, traversaţi strada doar prin locurile marcate şi doar la culoarea verde a semaforului. Feriţi-vă şi de câinii vagabonzi, chiar de unii câini cu stăpân; de multe ori e bine să vă feriţi şi de stăpânii de câini: dacă sunt răciţi şi vă molipsiţi? Totuşi, indiferent cât e de cald afară, întâi să vă feriţi de sărăcie, că, dacă aveţi bani, vă puneţi aer condiţionat şi plecaţi în vacanţă la răcoare, la Polul Sud, unde vreţi. Plus că vă deschideţi post de televiziune şi îi obligaţi pe cei de la meteo să anunţe doar ce le spuneţi dumneavoastră! Succes!

Comentarii