Tot mai mulţi absolvenţi ieşeni de liceu aleg munca în străinătate

joi, 22 ianuarie 2015, 02:50
2 MIN
 Tot mai mulţi absolvenţi ieşeni de liceu aleg munca în străinătate

Fie că vor să-şi continue studiile după liceu la una dintre universităţile de renume din afara ţării, ori doar îşi găsesc un loc de muncă în ţările dezvoltate, tot mai mulţi absolvenţi ieşeni pleacă din România.

Traseele absolvenţilor din învăţământul preuniversitar sunt monitorizate an de an de către Inspectoratul Şcolar. După cifrele de anul trecut, dintre elevii care au fost în 2013-2014 în clasa a VIII-a şi ar fi trebuit să fie acum în clasa a IX-a, 30 dintre ei au ales să plece cu părinţii în străinătate. Din numărul celor care au terminat clasa a XII-a, un număr de 327 de absolvenţi şi-au găsit un loc de muncă în afara ţării, iar alţi 90 au plecat la studii.

„Am considerat că, dintre cei care au fost în calsa a VIII-a anul trecut, 7. 072 de elevi continuă studiile, 264 nu mai continuă, iar restul sunt plecaţi în străinătate. Anual, avem elevi care se pierd pe traseu, nu se mai înscriu la nicio formă de învăţământ, fie pentru că sunt săraci şi nu-şi permit financiar, fie pentru că fac parte din comunităţile de rromi, s-au mutat în alte judeţe ori au plecat din ţară cu părinţii“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector general al ISJ.

Cei mai mulţi dintre cei care aleg să continue cu liceul aleg filiera teoretică, cei mai puţini fiind la cea vocaţională. Dintre cei care au absolvit 12 clase, adică 5. 338 de elevi, 1.904 nu mai continuă studiile, alţi 700 sunt angajaţi în ţară, alţi 877 sunt luaţi în evidenţa Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, 327 lucrează în străinătate, iar alţi 444 au dispărut din statistici şi nu se mai ştie nimic de ei. Dintre cei 2.990 de absolvenţi care continuă studiile după liceu, 13% optează pentru o postliceală, iar 87% pentru facultate.

 

Comentarii