Transporturile în comun vor fi gratuite timp de trei zile în regiunea pariziană din cauza poluării

joi, 13 martie 2014, 20:46
2 MIN
 Transporturile în comun vor fi gratuite timp de trei zile în regiunea pariziană din cauza poluării

Transportul în comun va fi gratuit de vineri dimineaţa până duminică seara în regiunea pariziană, unde nivelul de poluare a depăşit pragul de alertă, o decizie care urmăreşte ca şoferii să renunţe la maşini, a anunţat joi autoritatea regională a transporturilor.

"Luând în considerare riscurile importante pentru sănătate ale locuitorilor din regiunea Ile-de-France, am decis, împreună cu Guvernul, să asigurăm gratuitate în transporturile publice din toată regiunea pe toată durata vârfului de poluare", a afirmat preşedintele autorităţii transporturilor în Ile-de-France (Stif), Jean-Paul Huchon, într-un comunicat.

Concret, toate metrourile, trenurile şi autobuzele vor fi gratuite timp de trei zile. "Le cer tututor locuitorilor din Ile-de-France să utilizeze cu precădere transporturile în comun", adaugă Huchon.

Jumătatea de nord a Franţei, între care şi regiunea pariziană, se confruntă de o săptămână cu o poluare puternică cu microparticule, provocată de o alternanţă de nopţi răcoroase cu zile calde şi de absenţa vântului.

În Ile-de-France, pragul de alertă de poluare cu PM10 (particule cu diametrul mai mic de 10 microni) a fost depăşit de marţi.

Prefectura de poliţie a ordonat deja reducerea vitezei maxime autorizate şi stabilirea unor rute de ocolire pentru camioane.

Particulele pot provoca astm, alergii, boli respiratorii sau cardiovasculare şi cele mai fine dintre ele (cele mai mici de 2,5 microni), care pătrund în ramificaţiile cele mai profunde ale căilor respiratorii şi în sânge, au fost clasate drept "cancerigne" de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Mediafax

Comentarii