Treabă românească: nu mai este timp ca să poată fi cheltuiţi! Mai puţin bani la Iaşi pentru evenimentele Centenarului

sâmbătă, 21 octombrie 2017, 01:50
4 MIN
 Treabă românească: nu mai este timp ca să poată fi cheltuiţi! Mai puţin bani la Iaşi pentru evenimentele Centenarului
Din cauza timpului foarte scurt, organizarea unor evenimente este compromisă din start, astfel că organizatorii au renunţat la ele.
Cei aproape şase milioane de lei alocaţi prin Hotărârea de Gu­vern 721 din 5 noiembrie se do­vedesc a fi greu de cheltuit în pe­rioada rămasă până la festivităţile anunţate pentru zilele de 23 şi 24 noiembrie, la Iaşi. Amintim că în anexa hotărârii erau menţionate mai multe activităţi, dintre care unele necesitau licitaţii pentru atribuire, din cauza sumelor de peste 30.000 de euro (aprox. 138 de mii de lei) alocate pentru fiecare. Prin urmare, fondurile au fost diminuate, însă fără să se ştie exact cât de mult.
 
„Deocamdată, nu putem să dăm o sumă la care s-a ajuns pentru că lucrăm la acest proiect şi la caietele de sarcini. Tot ce putem spune este că, în urma analizelor asupra subiectului, suma a scăzut foarte mult, iar lista activităţilor a suportat mai multe modificări. Au fost multe probleme cu Za­haricalele Vremii, maşinile de epocă şi porturile populare“, a explicat purtătoarea de cuvânt a CJ, Eliza Chirica, la reuniunea de ieri a Comisiei de Dialog Social. 
 
Opoziţia criticase, la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean, „fes­tivismul exagerat“ al unora dintre acţiunile prevăzute în HG, dat fiind că, în urmă cu 100 de ani, la sfârşitul lui 1917, în Iaşi atmosfera nu era tocmai una de sărbă­toare. Expoziţia maşinilor de epocă şi „zacaricalele“ sunt două dintre activităţile contestate – pentru momentul considerat inoportun. „S-a renunţat la acţiuni, având în vedere şi timpul scurt pe care îl avem la dispoziţie pentru a organiza aceste manifestări. Tot­odată, am avut în vedere şi spe­cificul activităţilor şi însem­nătatea cuvântului Centenar. Astfel, din lista de activităţi prioritare vor face parte şedinţele Guvernului şi Parlamentului, întâlniri ale miniştrilor cu persoane din domeniile lor de activitate. Vor fi organizate aproximativ şapte astfel de întâlniri ale miniştrilor la Iaşi“, a precizat pur­tătoarea de cuvânt. Sunt, de ase­menea, programate diverse dez­bateri pe teme istorice. O parte dintre activităţi vor fi realizate de instituţiile subordonate Con­si­liului Judeţean. De exemplu, Filarmonica şi Muzeul Naţional al Literaturii Române se vor ocupa de activităţile culturale. 
 
Din opoziţie, lucrurile se văd altfel. Reducerea cheltuielilor „este un lucru grav şi trist care denotă lipsă de respect pentru Iaşi. Se demonstrează astfel că proiectul Centenar este făcut «pe picior», este un proiect de imagine, fără consistenţă, care ignoră faptul că România are istorie, are evenimente, monumente, dar are ne­voie şi de infrastructură, de drumuri, de investiţii şi de o imagine corectă în Uniunea Europeană“, a afirmat deputatul PMP Petru Movilă, prezent la şedinţa Comisiei de Dialog Social de la Prefectură. 
 
Basarabia a fost uitată printre cele trei „Centenare“
 
Aflat în vizită la Iaşi, preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a subliniat că tocmai provincia care a dat tonul Unirii, respectiv Basarabia, nu se mai află astăzi în componenţa statului român.
 
 
„România avea obligaţia ca, în cadrul Guvernului, să aibă un departament special pentru relaţia cu Republica Moldova, dacă nu un minister – pentru că vorbim de peste 3,5 milioane de români care se află dincolo de graniţa de pe Prut. Din acest motiv, Guvernul de la Bucureşti trebuia să aibă o agendă specială pe relaţia cu Republica Moldova în cadrul acestui program ce ţine de Centenar“, a mai spus Tomac, adăugând că PMP va face toate demersurile în acest sens în Parlament. „Guvernul priveşte Centenarul ca pe o afacere, şi nu ca pe un moment de înălţare. Or Centenarul este un eveniment care trebuie să se adreseze tuturor românilor şi mai puţin politicienilor“, a mai spus Tomac, amintind că pe 27 martie anul viitor se va împlini un secol de la unirea Basarabiei cu Regatul României – primul eveniment de acest fel din seria care avea să se încheie pe 1 Decembrie 1918 la Alba-Iulia. La rândul său, deputatul PMP de Iaşi Petru Movilă s-a declarat adeptul unui singur Centenar, la Iaşi. „Avem un proiect de Centenar la Consiliul Local, avem un proiect de Centenar la Consiliul Judeţean, avem un proiect de Centenar al Guvernului României. E un lucru care afectează demnitatea Iaşului şi nu pe a primarului, pe a preşedintelui CJ sau pe a primului ministru“, a remarcat deputatul. 

Comentarii