Trei milioane de lei alocaţi pentru proiectarea axei Iaşi – Suceava

vineri, 03 noiembrie 2017, 02:50
2 MIN
 Trei milioane de lei alocaţi pentru proiectarea axei Iaşi – Suceava

Realizarea întregului proiect, pe o lungime de  168 km de drum judeţean, presupune costuri de 73 de milioane de euro. Este prevăzut să se încheie în 2020.

La două luni după semnarea proiectului de modernizare a infrastructurii rutiere Iaşi – Suceava, pe un traseu de drumuri judeţene prin Focuri – Lespezi, de către ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, mi­nistrul de atunci al Fondurilor Europene, Vasile Asandei, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi, de Viorel Seredenciuc, vicepreşedinte al CJ Suceava, a fost lansată prima licitaţie. Consiliul Judeţean Iaşi pune la bătaie 3 milioane de lei pentru proiectarea lucrărilor de modernizare a întregului tronson de 168 km (92 km în judeţul Iaşi).

Preţul ofertei va conta în proporţie de 80 la sută din punctajul acordat, alte patru criterii fiind evaluate în mod egal (5 la sută): coordonator de proiect cu experienţă în proiecte similare, doi ingineri specializaţi în căi ferate, drumuri şi poduri, precum şi un inginer cu specializare şi experienţă în construcţii hidrotehnice. Ultimii patru fac parte din asistenţa tehnică solicitată de CJ. Termenul de depunere a ofertelor este 4 decembrie, iar cel de finalizare – de patru luni de la atribuirea contractului. Modernizarea rutei alternative Iaşi – Suceava este cel mai important proiect de infrastructură rutieră pentru care s-au prevăzut bani în actuala etapă prin Programul Operaţional  Regional.

El presupune alocarea a aproape 73 de milioane de euro, din care 58 de milioane reprezintă fonduri europene şi aproximativ 9 milioane vin de la bugetul de stat. Diferenţa pe care trebuie să o asigure solicitanţii este de 6 milioane de euro. După finalizarea in­vestiţiei, 22 de comune şi oraşe din judeţele Iaşi şi Suceava vor fi conectate la reţeaua transeuropeană de transport (TEN-T).

Comunele ieşene care vor beneficia de noul proiect al rutei, ce iese din Iaşi prin Copou – Breazu, sunt: Rediu, Movileni, Gropniţa, Coarnele Caprei, Cotnari, Focuri, Belceşti, Cepleniţa, Scobinţi, Lespezi, Sireţel. În judeţul Suceava, axa rutieră va traversa comunele Ipoteşti, Bosanci, Udeşti, Stro­ieşti, Dărmăneşti, Todireşti, Moara şi Şcheia, oraşele Dolhasca şi Liteni, şi muni­cipiul Suceava.

 

 

Comentarii