Trenuri care circulă prin aer şi roboţi din Lego, atracţiile Nopţii cercetătorilor

vineri, 30 septembrie 2016, 01:57
2 MIN
 Trenuri care circulă prin aer şi roboţi din Lego, atracţiile Nopţii cercetătorilor

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi va organiza, şi în acest an, Noaptea cercetătorilor la Iaşi, un eveniment dedicat promovării şi popularizării ştiinţei în rândul ieşenilor, în care profesori şi cercetători ai UAIC vor prezenta experimente inedite.  

„Obiecte care apar şi dispar misterios în funcţie de lumină, un tren care circulă prin aer, o minge de ping-pong care poate lupta cu lemnul, demonstraţii despre cum funcţionează o sondă de petrol şi roboţi mobili construiţi din Lego – toate acestea îi aşteptă pe entuziaştii ştiinţei“, au precizat reprezentanţii Universităţii „Cuza“.

Evenimentul are loc în această seară, de la ora 18.00, în Parcul Palas, şi este recomandat ca fiind un eveniment care combină cele mai de succes experiemente din anii trecuţi, precum şi o serie de evenimente noi organizate. „Cercetătorii vor sta la dispoziţia curioşilor pentru a explica toate fenomenele prezentate, astfel încât vizitatorii să plece nu doar cu bună dispoziţie, ci şi cu numeroase cunoştinţe ştiinţifice suplimentare“, au adăugat reprezentanţii UAIC.

Evenimentul va avea şi o serie de invitaţi speciali, care au fost selectaţi din râdul proiectelor câştigătoare ale Fondului Ştiinţescu. Mai exact, o echipă de elevi din Valea Lupului va prezenta două invenţii robotice realizate în totalitatede către ei – coşuri de gunoi vorbitoare şi un ansamblu robotic. Vor mai fi roboţi şi la alte două standuri de prezentare – Yashi Cyber Inventors, care va prezenta piese printate 3D, şi TechnoBrich, construiţi din piese lego.

Pentru prima dată de la organizare, evenimentul va avea şi un stand dedicat profesorilor de liceu, unde cadrelor didactice li se va prezenta „Valiza de experimente“, care reprezintă un kit practic pentru orele de fizică, ce este ieftin şi uşor de realizat. „Acesta cuprinde o serie de experimente demonstrative gândite astfel încât să fie cât mai bine înţelese de elevi şi, în acelaşi timp, aparatele necesare să poată fi confecţionate de un profesor de fizică în colaborare cu elevii“, au completat organizatorii.

Vor fi prezenţi la eveniment şi reprezentanţii ai Hackerspace, SCC Services, dar şi angajaţi de la ApaVital care vor putea realiza analize pe mostre de apă aduse de ieşeni. UAIC va fi reprezentată prin studenţi şi profesori din domeniile fizică, chimie, biologie şi geologie. Organizatorii spun că media vizitatorilor este de peste 5.000 de participanţi la fiecare ediţie, anul trecut fiind aproape 7.000 în total.

Comentarii