Trista poveste a unuia dintre primii fotografi români

vineri, 29 iulie 2016, 21:53
3 MIN
 Trista poveste a unuia dintre primii fotografi români

Românul care a realizat singurele clișee fotografice de la Marea Adunare Națională din 1 decembrie 1918 a murit de foame… 

Numele de Samoilă Mârza este cunoscut de foarte puțini deși majoritatea românilor ar trebui să-l cunoască. Și aceasta pentru că Samoilă Mârza este fotograful care a realizat singurele clișee fotografice care surprind Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Fotografii de o importanță covârșitoare pentru istoria noastră.

Samoilă Mârza s-a născut pe 18 septembrie 1886, în comuna Galțiu, la doar câțiva kilometri de Alba Iulia, într-o familie săracă. Și-a făcut ucenicia de fotograf la Sibiu, iar după ce a fost mobilizat și trimis pe front, în Primul Război Mondial, a fost în serviciul topografic și fotografic al armatei. A continuat să fotografieze întreaga viață însă, deși fotografiile sale au ajuns celebre dincolo de granițele țării, Samoilă Mârza a murit în sărăcie, pe 19 decembrie 1967. A murit de foame, uitat de mai marii zilei și, mai ales, de oameni…

Iată un scurt fragment din cartea “Brazii se frâng dar nu se îndoiesc”, de Ion Gavrilă Ogoranu.

“Din când în când auzeam de departe, hodorogind pe uliţă, o bicicletă bătrână şi-n curând apărea la noi fotograful Samoilă Mârza, fotograful Unirii de la 1 Decembrie 1918.

Ajunsese rău din punct de vedere material, odată cu decăderea meseriei de fotograf. Din “furnizor al curţii regale”, după ce înainte a avut aceeaşi calitate ca fotograf al curţii imperiale din Viena, a ajuns să-şi caute el clienţii pentru fotografiat. Cât a mai fost în putere se ducea să mai fotografieze nunţile, botezurile şi înmormântările din satele cele mai îndepărtate ale judeţului.

Când n-a mai putut, s-a resemnat în sărăcia lui, se împăcase cu soarta, era blând, trăind în apropierea lui Dumnezeu.

Din ce-i mai rămăsese alcătuise albume de fotografii ale Unirii, pe care le-a dăruit multor oameni politici, ultimul lui Nicolae Ceauşescu atunci când a fost la Alba-Iulia. Se pare că unii i-au mulţumit, ultimul nu a schiţat un gest de acest fel, dar la faptul că acest om are sau nu ce mânca nu s-a gândit niciunul

După un timp, n-a mai venit pe la noi. Soţia a întrebat de el, dar nu ştia nimeni ce-a făcut; apoi am aflat că a fost găsit într-o burdă rece (casă dărăpănată), mort cine ştie de când.

După moartea lui, şi după ce «geniul Carpaţilor» ne-a «redat istoria», fotografiile lui Samoilă Mârza au început să aibă trecere, intrând şi în manualele şcolare. Careva a scos chiar o broşură despre viaţa şi activitatea lui. Dar n-a ştiut sau i-a fost ruşine să scrie că cel care a imortalizat pe vecie Marea Unire de la Alba-Iulia a răbdat mizerie şi a murit de foame”

Comentarii