De Business

Punem punctul pe știi

Trocul de maşini câştigă teren

Din cauza problemelor cu banii mulţi ieşeni aleg sa facă schimb de maşini în loc să îşi cumpere una nouă sau second.

sâmbătă, 09 martie 2013, 02:50
4 MIN
 Trocul de maşini câştigă teren

Trocul s-a reîntors în Iaşi. Mulţi posesori de maşini aleg din ce în ce mai mult să facă schimb de maşini decât să meargă la o reprezentanţă pentru a achiziţiona un autoturism nou. Soluţia pare să acapereze numeroase site-uri specializate, însă practica a fost adoptată şi de unele firme de profil din judeţ pentru a acoperi un public mai larg.

 Numărul de maşini din Iaşi a crescut simţitor în ultimii ani. Ieşenii au găsit însă o soluţie prin care autoturismele să nu se înmulţească: trocul. Metoda de schimb pe schimb prinde din ce în ce mai bine şi se dovedeşte a fi mult mai avantajoasă pentru ieşenii care nu vor neapărat să meargă la o reprezentanţă.
 

A contat motorizarea

Acesta este şi cazul unui tânăr din Iaşi care acum doi ani a achiziţionat un autoturism modelul Opel Corsa. El s-a îndreptat atunci către această maşină, întrucât nu avea suficienţi bani pentru a o cumpăra pe cea pe care o voia de fapt, respectiv un Ford diesel. „Am decis acum că este momentul să schimb maşina întrucât am găsit o ofertă atractivă pe autovit.ro. Acolo, cineva din Bucureşti a postat un anunţ cu o maşină Ford Focus Break în patru portiere. Am vorbit cu proprietarul şi a zis că a cumpărat-o din Germania anul trecut, dar că acum vrea o maşină mai mică”, a spus Andrei R. Tânărul ne-a mai spus şi alte motive pentru care a ales această maşină. „Opelul pe care îl am acum e pe benzină, iar Fordul e pe Diesel. În plus, maşina din Bucureşti e din 2012, iar a mea e din 2011. Fordul are o emisie de dioxid de carbon mai mică decât a mea şi am luat de la proprietarul codul de la şasiu, aşa că pot merge la orice reprezentanţă să verific toate datele despre maşină. A fost mai simplu aşa decât să merg direct în reprezentanţă”, a mai spus tânărul de 26 de ani. Acesta a continuat, spunând că atunci când a luat decizia de a schimba maşina a pus în balanţă şi faptul că a putut negocia la preţ cu proprietarul din Bucureşti. „Maşina mea ar costa acum cam 7000 de euro, deşi am dat acum doi pe ea în jur de 13.000 de euro. Pe Ford cerea 10.800 de euro, dar am negociat şi în loc de 3800 de euro, îi voi plăti 2700 de euro, bani cash. Săptămâna viitoare merg la Bucureşti şi facem schimbul”, a mai spus Andrei R.
 

Probleme financiare

Conform informaţiile de pe site-ul unde a fost postat anunţul, Fordul are geamuri electrice, oglinzi electrice, aer condiţionat, sistem de navigaţie, închidere centralizată, senzori de ploaie, senzori de parcare, dar şi alte opţiuni. Tot la troc a apelat şi un alt tânăr din Iaşi. De această dată, schimbul a implicat mai mulţi bani, dar şoferii au rămas fideli mărcii pe care au ales-o de la început. Este vorba de un schimb între o Dacia Sandero şi o Dacia Duster. „Aveam o Dacia Duster din 2011, pe diesel, dar am avut ceva probleme financiare, aşa că a trebuit să o dau. Am făcut schimb cu o Dacia Sandero. Am cerut 12.900 de euro pe maşina pe care o aveam, dar ştiam că nu o să primesc atât. Până la urmă ne-am înţeles la Sandero, plus 4000 de euro”, a spus Radu Aioanei, un tânăr de 28 de ani din Iaşi. Reporterii de la „Ziarul” de Iaşi l-au contactat şi pe patronul uneia din cele mai mari firme auto din Iaşi pentru a obţine un punct de vedere despre noua tendinţă de pe piaţa maşinilor. „Probabil le place o anumită maşină de pe site-urile specializate, aşa că o cumpără. Proprietarii de maşini pot veni şi la noi pentru astfel de schimburi. Domnul client aduce o maşină, i se face o evaluare după normele europene, iar apoi se stabileşte preţul care i se poate oferi pe ea. Dacă domnul client doreşte să cumpere o maşină nouă, atunci poate plăti avansul cu banii pe care îi ia de pe fosta maşină, urmând să achite şi diferenţa. Există destul de mulţi ieşeni care fac acest timp de schimb”, a spus Bogdan Piţigoi, patronul grupului Tester-Casa Auto Iaşi. Acesta a continuat, susţinând că există posibilitatea ca ieşenii să plece de la Tester Casa Auto şi cu o maşină mai ieftină decât cea cu care au venit. „În cazul în care domnul client vrea o maşină second hand care costă mai puţin decât cea cu care a venit, atunci plăteşte autoturismul pe care îl vrea şi primeşte diferenţa. Oricum, una e să mergi în reprezentanţă, să faci un test drive şi alta e să cumperi maşina de pe un site specializat”, a completat Bogdan Piţigoi.
 

Comentarii