Turnir cu urmaşii lui Şenghelia

marți, 30 iulie 2013, 01:50
4 MIN
 Turnir cu urmaşii lui Şenghelia

Astăzi, de la ora 19:00, Dinamo Tbilisi – Steaua, în turul III preliminar al Ligii Campionilor, partidă transmisă în direct de DigiSport

Pentru mulţi microbişti cu fire albe la tâmple, acei care acum vreo trei decenii îndreptau antenele (lighenele) spre Est, pentru a mai vedea o ţâră de fotbal chiar şi din URSS (fiindcă la noi, campionatul se putea vedea doar la radio), Dinamo Tbilisi era una dintre echipele favorite. Meciurile comentate de carismaticul Kote Maharadze făceau rating la televiziunea moldovenească şi dincoace de Prut. Pe atunci, Dinamo din capitala Georgiei câştiga Cupa Cupelor într-o finală disputată la Düsseldorf cu o altă echipă din "lagărul păcii şi prieteniei", Carl Zeiss Jena, cu 2-1, după ce au condus est-germanii (ce gol superb al victoriei a marcat Vitali Daraselia!). Se întâmpla în 1981, iar peste câteva luni, vocea guturală a lui Maharadze tuna în difuzoare "niadna şansa Liverpulia", la scorul de 3-0 pentru Dinamo, care a consfinţit eliminarea deţinătoarei Cupei Campionilor Europeni, FC Liverpool. Şi acei pasionaţi volens-nolens de fotbalul sovietic îşi amintesc şi acum de Sulakvelidze, fundaşul de fier Civadze, vulpoiul David Kipiani, Vitali Daraselia (omul cu golul din Germania) şi – mai presus de toţi – Ramaz Şenghelia, care, dacă s-ar fi născut în era Bossman, ar fi trăit cel puţin cariera lui Şevcenko. După trei ani, când dinamoviştii gruzini începuseră a fi eclipsaţi de cei din Kiev, au venit la Bucureşti şi au eliminat echipa patronată de "nenea Secu", Victoria Bucureşti, cu 2-1 la Bucureşti (goluri Celia şi Şenghelia), iar în 1994, o altă generaţie gruzină, cu cei trei Arveladze, Cincinaşvili şi Keţbaia, făcea instrucţie cu Craiova lui Stângă şi Craioveanu.
După mulţi ani, drumurile unei echipe româneşti se intersectează din nou cu Dinamo Tbilisi. Este vorba de Steaua, care este condamnată să elimine echipa georgiană, penultimul obstacol înaintea mult-visatelor grupe. Ca multe alte trupe estice, Dinamo nu mai este ce-a fost. În sezonul 2004-2005 a jucat în grupele de cinci ale Cupei UEFA (cu câte un meci cu fiecare, două acasă, două afară) şi a pierdut toate cele patru partide. Sezonul trecut, odată cu venirea pe bancă a lui Dusan Uhrin jr, a ajuns până în play-off-ul Europa League fiind eliminată greu de AEK Atena. În sezonul actual, a eliminat cu 6-1, 3-1 echipa feroică EB Streymour şi a ajuns în faţa Stelei.
Dusan Uhrin junior, fiul celui care a dus naţionala Cehiei în finala Euro 1996, spune că ştie Steaua pe de rost, din campionatul României în care a antrenat FC Timişoara şi CFR Cluj, dar nu se laudă că echipa sa e favorită. Ştie că experienţa internaţională a Stelei este superioară şi mai ştie că echipa sa nu a susţinut, încă, niciun meci oficial în sezonul actual, în afară de cele două bagatele cu Streymour. Însă jucătorii gruzini sunt imprevizibili, mulţi au o tehnică ireproşabilă, iar dacă Uhrin ştie să-i folosească cum trebuie, pot deveni periculoşi. În afară de jucătorii localnici (cei mai mulţi, internaţionali de tineret), dintre cei patru stranieri din lot, se remarcă spaniolul Xisco Muñoz (în general mijlocaş de bandă stângă), format la Valencia şi venit de la Levante, care a fost golgeterul ligii georgiene în ultimii doi ani.
Antrenorul Stelei, Laurenţiu Reghecampf a vizionat echipa din Tbilisi într-un amical de vară (câştigat!) contra Şahtar Doneţk. "Este o echipă foarte bine aşezată şi pleacă rapid pe contraatac", a spus "Reghe" precizând că Dusan Uhrin nu cunoaşte Steaua de acum: "Echipa Stelei s-a schimbat enorm de când el antrena în România, dar el are un avantaj că ştie fotbalul românesc", a spus tehnicianul. În echipa Stelei, care şi-a amânat meciul de campionat cu Astra Giurgiu, vor reveni Chiricheş şi Tănase, menajaţi în returul de la Skopje, singura dilemă a antrenorului fiind aceea a vârfului de atac: Piovaccari sau Nikolic?
Formaţiile probabile
Dinamo: Loria – Dzaria, Glisic, Ustaritz, Kvaraţhelia – Kvirkelia, Seturidze – Merebaşvili, Hmalazde,  Xisco – Dvali. Antrenor: Dusan Uhrin jr.
Steaua: Tătăruşanu – Georgievski, Szukala, Chiricheş, Latovlevici – Pintilii, Bourceanu – Popa, Stanciu, Tănase, Piovacari. Antrenor: Laurenţiu Reghecampf.
Arbitru: Robert Schorgenhofer (Austria).
Celelalte meciuri din turul III preliminar al Ligii Campionilor (prima manşă): Şahter Karagandî (Kazahstan)- Skenderbeu (Albania); Austria Viena – Hafnarfjördur (Islanda); Kalju Nomme (Estonia) – Viktoria Plzen; FC Basel – Maccabi Tel Aviv; FC Nordsjælland (Danemarca) – Zenit St. Petersburg; PAOK Salonik – Metalist Harkov; Dinamo Zagreb – Şeriff Tiraspol; PSV Eindhoven – Zulte-Waregem (Belgia); Olympique Lyon – Grasshopper Zürich – astăzi; Apoel Nikosia – FC Maribor; IF Molde – Legia Varşovia; Ludogoreţ Razgrad – Partizan Belgrad; Red Bull Salzburg – Fenerbahçe Istanbul; Celtic Glasgow – Elfsborg Borås (Suedia) – mâine.

 
 
 

Comentarii