Ucigaşul campionului european la atletism a fugit din Iaşi: ne zâmbeşte pe Facebook de la Londra

vineri, 01 iulie 2016, 07:07
5 MIN
 Ucigaşul campionului european la atletism a fugit din Iaşi: ne zâmbeşte pe Facebook de la Londra

Vasilică Baciu a fost pus pe aşa-numita listă „Most Wanted“, a celor mai vânaţi infractori români din străinătate. El l-a lovit mortal în 2013 pe fostul campion naţional la atletism Ştefan Pavel, medaliat cu bronz la europene, în urma unei altercaţii. Cel acuzat de crimă, condamnat la închisoare, postează pe Facebook imagini în ipostaze care de care mai relaxante, din afara ţării 

Ucigaşul lui Ştefan Pavel, ieşeanul fost campion naţional la atletism şi medaliat cu bronz la Campionatele Europene, a fugit din ţară şi a fost pus pe lista celor mai vânaţi infractori români. Este vorba despre Vio­rel Vasilică Baciu, care a fost pus de către poliţişti pe aşa-nu­mita listă „Most Wanted“ a Inspectoratului General al Po­liţiei Române şi este căutat în toată lumea. Pe lista Most Wan­ted, Baciu apare că este căutat pentru o condamnare de patru ani închisoare cu executare, pentru lovituri cauzatoare de moarte.

Baciu este căutat de­oarece l-a lovit cu pumnul în plină figură pe atletul ieşean, iar acesta a cazut cu capul de asfalt şi a murit după câteva săptă­mâni. Ca şi în alte cazuri, ju­decătorii au aprobat eliberarea lui de sub control judiciar, şi imediat acesta a şters-o din ţară, la mijlocul anului 2014. Uci­gaşul ieşeanului olimpic Ştefan Pavel pare a fi bine mersi în Ma­rea Britanie, ţară în care mai mulţi interlopi români s-au refugiat de repercusiunile justiţiei.

Postarea, pe 17 iunie

Pe pagina de Facebook a lui Viorel Vasilică Baciu, acesta şi-a actualizat starea cu o foto­gra­fie în care zâmbeşte fericit într-un parc. Fotografia apare ca fiind pusă pe 17 iunie, adică în urmă cu două săptămâni, la Londra. Poliţiştii de la Biroul Ur­măriri spun că nu este nea­părat o dovadă că Baciu se află în acea ţară. „Sunt mulţi dintre cei care au fugit şi îşi pun fotografii în care arată că sunt în în anumite ţări. Nu înseam­nă că este neapărat şi aşa“, au spus poliţişti din cadrul Biro­ului.

Cert este că Vasilică Baciu a fost arestat preventiv pe 2 oc­tombrie 2013, apoi a reuşit să obţină de la judecători decizia de a fi plasat sub control judiciar la domiciliu. Acesta nu avea voie să părăsească ţara, nu avea voie să frecventeze clu­burile şi barurile, să consume alcool, şi trebuia să treacă regulat pe la Poliţie. Numai că avocaţii acestuia au reuşit să-l elibereze şi de sub această oprelişte, astfel încât, pe data de 4 iulie 2014, judecătorii au aprobat cererea acestuia de încetare a măsurii controlului judiciar.

Cu alte cuvinte, acesta avea voie să părăsească şi ţara. Cel mai probabil, Baciu nu a plecat din ţară imediat, deoarece nu avea motive. Cu o lună înainte de a obţine eliberarea de sub controlul judiciar, adică pe data de 3 iunie, acesta a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Numai că procurorii Parchetului de pe lângă Tribu­nal au contestat decizia judecă­to­rilor, iar pe data de 15 decemebrie 2014, judecătorii au schimbat hotărârea în patru ani de închisoare cu executare. Nu­mai că Baciu nu a mai fost găsit de poliţişti acasă. „Acesta locuia în municipiul Iaşi şi lucra undeva în zona Tudor Vla­dimirescu“, au mai spus poliţiştii de la Biroul Urmăriri. 

Acuzatul: „Îmi pare rău, am acţionat de frică“

Drama familiei atletului ie­şean Ştefan Pavel (FOTO) a început în noaptea de 21 spre 22 septembrie 2013. Agresorul, Vasilică Baciu a consumat alcool în clu­bul Skin împreună cu alţi cinci prieteni până la 3 dimineaţă, când aceştia au decis să schimbe locaţia. Ei au vrut să meargă în clubul Artemis, aflat pe strada Elena Doamna. Aici se afla victima, Ştefan Pavel, care a dat cu ochii de Baciu în jurul orei 4.30. Cei doi se cunoşteau din co­pilărie, dar din alte motive, se pare sentimentale, s-au luat la ceartă. Procurorii au precizat că Pavel l-ar fi scuipat pe Baciu la un momen dat, înainte de a se lua la bătaie, după care au fost despărţiţi de un guard care asigura paza clubului.

După câteva minute cei doi au ieşit afară din club, Baciu l-a lovit pe Pavel în zona picioarelor, iar acesta din urmă l-a împins pe primul. Procurorii spun că Baciu l-a lovit în acel moment pe Pavel în figură, iar acesta s-a dezechilibrat şi a căzut cu capul de pavaj, rămânând inconştient. „Victima a fost urmată de inculpat afară, care, din prag, l-a lovit cu piciorul peste pi­cioare. Pavel l-a îmbrâncit iar Baciu i-a aplicat o lovitură cu pumnul în faţă, care l-a proiectat cu capul de pavaj. La rândul său, inculpatul a ricoşat din propria lovitură, ajungând pe caldarâm“, au precizat procu­rorii.

Sportivul a suferit un traumatism cranio-cerebral grav. Baciu ar fi încercat să îi acorde primul ajutor, apoi o ambulanţă l-a transportat pe Pavel la Spi­talul de Neurochirurgie, unde a intrat în sala de operaţie. Inter­venţia nu a avut succes şi tânărul a intrat în moarte cerebrală. După două săptămâni, părinţii tânărului şi-au dat acordul pentru prelevarea organelor. În timpul procesului, Baciu le-a spus judecătorilor că îi pare rău. „Îmi pare rău! N-am vrut să se ajungă aici. Am fost provocat şi am reacţionat din frică“, a spus acesta în faţa instanţei. 

Pe lângă condamnarea de patru ani cu executare, Vasilică Baciu trebuie să achite mamei tânărului, Maria Pavel, suma de 19.000 lei drept daune materiale, 200.000 lei daune morale şi 3.240 lei cheltuieli judiciare. De asemenea, Spitalul de Neurochi­rurgie va trebui să primească suma de 20.437 lei despăgubiri civile, şi statul suma de 2.400 lei, tot pentru cheltuieli judiciare. 

Comentarii