Dosarul crimei din conflictul văleni-deleni a ajuns în instanţă

Ucis de obiceiurile barbare de la ţară din judeţul Iaşi

sâmbătă, 22 iunie 2013, 01:50
3 MIN
 Ucis de obiceiurile barbare de la ţară din judeţul Iaşi

O dispută puerilă şi fără nicio miză dintre vălenii şi delenii dintr-un sat ieşean a trimis un tânăr în groapă şi pe alţi doi la puşcărie. Procurorii ieşeni au finalizat ieri ancheta în cazul crimei de la Borosoaia, din ajunul Crăciunului, atunci când zeci de vlăjgani s-au bătut cu pari şi scânduri din simplu motiv că locuiesc în zone diferite ale satului u. Doi tineri de 23 de ani au fost trimişi în judecată în stare de arest.

Când orgoliile şi aburii de alcool se confundă cu spiritul de turmă, apar tragedii. S-a întâmplat acest lucru în satul Borosoaia, comuna Plugari, acolo unde un conflict vechi de mulţi ani a produs o tragedie soldată cu moartea unui tânăr de 27 de ani şi trimiterea după gratii a altor doi, de 23 de ani. În Borosoaia, prietenia dintre tineri se formează în funcţie de zona în care aceştia locuiesc. Pe deal sau pe vale. Dintotdeauna, în localitate au existat dispute între deleni şi văleni, de cele mai multe ori fără vreun motiv întemeiat. Aşa s-a întâmplat şi în ajunul Crăciunului de anul trecut, atunci când un grup de tineri din zona Deal s-au întâlnit la o discotecă denumită „Văduva“, unde au pus la cale o răzbunare.

Tinerii, printre care se afla şi victima, Vasile Damian, erau nemulţumiţi că, în ziua precendentă, fuseseră ameninţaţi de un sătean din Vale. După ce au consumat băuturi alcoolice, delenii au purces înspre zona „inamică“ în dorinţa de a le aplica duşmanilor o corecţie. De celalaltă parte, în Vale, tinerii închiriaseră o casă pentru petrecerea de Crăciun. Înainte ca delenii să intre peste văleni, au smuls fiecare câte o scândură dintr-un gard. O parte dintre ei au intrat în casa închiriată, unde bătăuşii au început să-i lovească pe petrecăreţi, dar şi să distrugă tot ce le ieşea în cale.

Lovituri puternice în zona capului

În rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi se arată că, în momentul în care intruşii au tăbărât peste văleni, cei doi tineri de 23 de ani care la scurt timp avea să devină criminali, Vasile Nicu Curcă şi Cristi Ionuţ Beclea, au ieşit din casa închiriată. În acel moment, unul dintre deleni a încuiat uşa iar toţi combatanţii au început să lovească violent în uşă. Curcă şi Beclea l-au zărit în acel moment pe Vasile Damian, care stătea cu o scândură în mână în curte. Au tăbărât peste el şi l-au lovit violent în zona capului cu parii.
„Loviturile primite de victimă au avut o intensitate foarte puternică iar aceasta a căzut la scurt timp în stare de inconştienţă“, a precizat Carmina Pascal, procuror-şef al Parchetului de pe lângă Tribunal. Ulterior, toţi cei implicaţi s-au împrăştiat la casele lor. Din cauza drumurilor înfundate, victima a fost dusă cu o sanie în comuna Plugari, însă viaţa sa nu a mai putut fi salvată. Vasile Curcă şi Cristi Beclea au fost ieri trimişi în judecată pentru omor calificat şi riscă să-şi petreacă tinereţea după gratii.

Ei se află acum în arest preventiv. Fratele şi mama victimei s-au constituit parte civilă în proces şi solicită despăgubiri de 280.000 de lei de la cei doi. Procesul urmează să înceapă la Tribunalul Iaşi.

Comentarii