UMF introduce un examen mai greu la admitere. Test grilă din două materii

marți, 22 septembrie 2015, 01:58
2 MIN
 UMF introduce un examen mai greu la admitere. Test grilă din două materii

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi va introduce, începând cu noul an universitar, un examen mai greu de admitere, pentru a putea tria mai bine studenţii şi pentru a-i putea departaja mai uşor. Astfel, în funcţie de specializarea şi de facultatea la care vor da examen, cei care vor dori să devină studenţi ai instituţiei de învăţământ superior din Iaşi nu vor trebui mai da un test-grilă la alegere dintre anatomie sau chimie, ci vor avea două materii la examen – anatomia, care va deveni obligatorie la Facultatea de Medicină Generală, şi încă una, la alegere dintre chimie sau fizică.

Există posibilitatea ca la Facultatea de Farmacie anatomia să nu fie obligatorie, ci chimia, iar pe lângă aceasta să se mai dea o probă la fizică. Instituţia de învăţământ superior medical din Iaşi va publica zilele următoare pe pagina de Internet cu exactitate tematica şi probele pe care le vor avea de susţinut studenţii, fiindcă acestea vor diferi de la facultate la facultate.

Deşi vor exista două materii, se va da în continuare un singur test-grilă, au precizat reprezentanţii UMF. „Logica a fost că este o concurenţă foarte mare între absolvenţi şi trebuie să introducem o materie care să îi poată departaja mai bine pe viitorii studenţi. Au fost realizate consultări cu profesorii de chimie şi fizică de la cele mai importante licee din Moldova şi s-a considerat că este cea mai bună alternativă“, a declarat prof.dr. Gabriel Dimofte, preşedintele Senatului UMF Iaşi.

Acesta a mai specificat că o modalitate similară de admitere a existat la instituţia de învăţământ superior, la admitere, şi în urmă cu câţiva ani. Decizia a fost luată cu aproape unanimitate de voturi la întâlnirea de ieri a Senatului UMF, când s-au mai luat o serie de măsuri care vor schimba la rândul lor procedura de admitere şi, ulterior, de examinare a studenţilor.

La aceeaşi şedinţă s-a stabilit şi reducerea ponderii bacalaureatului în nota finală de admitere, momentan aceasta fiind de 25%, urmând a se stabili exact cu cât se va scădea, ajungând cel mai probabil la 10%. La aceeaşi şedinţă s-a stabilit ca să se impună, în timpul sesiunilor, obţinerea obligatorie a măcar notei cinci la testele grilă, iar studenţii au avut şi ei un cuvânt de spus în modificările aduse.

Dacă, iniţial, conducerea UMF dorea să mute examenele grilă în primele zile de sesiune, iar cele practice după, studenţii au argumentat şi au convins membrii Senatului să voteze împotriva acestei modificări, urmând a se da examenele practice primele, ca şi până acum.

 

 

Comentarii