Un câştigător la Loto vrea să construiască parcare pe patru niveluri în centrul Iaşului?

joi, 27 iulie 2017, 01:50
2 MIN
 Un câştigător la Loto vrea să construiască parcare pe patru niveluri în centrul Iaşului?

Parcarea subterană ar urma să fie construită lângă sediul SRI. Primăria vrea să ofere un teren central în concesiune unei firme private, pentru construirea acestei parcări. Investiţia este estimată la aproape trei milioane de euro. Intrările în parcare vor fi dinspre Poliţie şi de pe strada Smârdan. Ce om de afaceri şi-a exprimat recent intenţia pentru o astfel de parcare exact în zonă?

Dacă va fi adoptat mâine, în şedinţa Consiliului Local, proiectul de construire a unei parcări multietajate va fi primul de acest fel din Iaşi – vorbim de o parcare „de oraş„, nu de mall sau de hotel. Primăria intenţionează prin acest proiect să treacă din domeniul public în cel privat parcarea existentă şi terenul aferent, apoi să concesioneze suprafaţa respectivă (1.732 mp) în vederea construirii unei parcări pe trei niveluri subterane şi un nivel suprateran. Valoarea terenului a fost stabilită la 794.988 euro (459 euro/mp), echivalentul a 3.539.525 lei, iar valoarea construcţiei, la 112.095 euro (64,71 euro/mp), echivalentul a 508.048 lei. Rede­venţa va fi stabilită după licitaţia pentru concesiune, licitaţie care porneşte de la 40.000 de euro/an.

Durata concesionării este de 25 de ani, cu posibilitatea prelungirii ei pentru o perioadă reprezentând jumătate din perioada iniţială. După expirarea întregii pe­rioade sau în cazul rezilierii contractului din culpa concesionarului, parcarea supraterană revine în proprietatea pu­blică a Municipiului Iaşi. Proiectul nu spune nimic despre etajele subterane, care s-ar subînţelege că rămân în proprie­tatea concesionarului. Câştigătorul licitaţiei va fi obligat să înceapă construcţia în termen de un an de la semnarea contractului. În nota de fundamentare, se precizează că, „deoa­rece municipalitatea nu are fondurile necesare unei astfel de investiţii, estimate la 2.755.000 euro, aceasta s-ar putea realiza prin concesionarea terenului în vederea realizării obiectivului stabilit prin documentaţiile de urbanism. De asemenea, prin concesiune s-ar obţine venituri importante către bugetul local“. Structura subte­rană va avea intrări dinspre strada Smârdan şi strada Otilia Cazimir (cea pe care se află Poliţia Municipiului, intrarea în parcarea actuală din spatele sediului SRI) şi va oferi locuri pentru aproximativ 165 de autovehicule.

La începutul acestui an, la Primărie a existat o solicitare pentru o astfel de parcare, din partea omului de afaceri ieşean Vasile Terciu, fost câştigător al unui mare premiu la Loto „6 din 49“, administratorul societăţii TVI Cons­truct SRL, cel care a construit recent şi blocul turn nou de la Rond Păcurari. Acesta are în apropierea acestei parc­ări un PUZ pentru construirea unui imobil de locuinţe.  La acel moment, primarul Mihai Chirica anunţa că va indica DAPPP să pregătească concesionarea terenului în cauză, pentru o eventuală astfel de investiţie.  

Comentarii